Cinque Terre·Europa·Italië

[Italië2013] Cinque Terre: het vervoer

Er zijn drie manieren om je van het ene dorpje naar het andere te begeven, waarvan de trein veruit het populairst is.

De trein

De trein is het snelst, het makkelijkst en het goedkoopst: voor een rit van La Spezia naar Monterosso (het laatste dorpje) betaal je €2,70 enkel en daar doe je dan 25 minuten over als hij in elk dorpje stopt. Bovendien rijdt hij zeer regelmatig.
Van op de trein heb je af en toe mooie zichten op de zee, maar hij rijdt meestal door tunnels in de rotsen dus daar moet je het niet voor doen.
Houd er rekening mee dat de perrons en de trein zelf overspoeld worden door de toeristen en dat het soms duwen en trekken is om je staande te houden. Ik vraag me af hoe dat er in het hoogseizoen aan toegaat – maar ik wil het niet weten eigenlijk.

De boot

Na de hiking trails is de boot de mooiste manier om de kust te ontdekken. Bovendien is het gewoon zalig om voorin in de zon te zitten en te genieten van het uitzicht: van op zee zijn de dorpjes het mooist om te bekijken. (Neem wel een truitje mee want ’s avonds, als de zon al wat lager staat, kan het best koud zijn zo met de herfst voor de deur.)
Het grootste nadeel is de prijs: de route van La Spezia naar Vernazza (het voorlaatste dorpje) kost € 15 per persoon, van Porto Venere naar Monterosso (het laatste dorpje) € 13 per persoon. Het is de moeite om toch mintens één trip met de boot te maken.
Hou er rekening mee dat de boot sowieso nooit stopt in Corniglia (het middelste dorpje). En dat er dikwijls groepen de boot nemen wat z’n voordelen heeft (je kan meeluisteren met de gids en zo nog wat opsteken over de geschiedenis en geografie van de streek), maar ook z’n nadelen (dat je wel eens de pech kan hebben dat je niet meer bij op de boot raakt).

Op dag 1 namen we de boot van Vernazza terug naar La Spezia.

DSC_0477
Vertrek vanuit Vernazza.
DSC_0483
Tussen Vernazza en Corniglia.
DSC_0521
Bezienswaardigheid in Riomaggiore.
DSC_0537
Bootje varen bij Porto Venere.
DSC_0540
De baai van La Spezia.

Op dag 2 namen we de boot van La Spezia naar Porto Venere, en van Porto Venere naar Monterosso. We wilden eigenlijk van Porto Venere naar het eerste dorpje, Riomaggiore (want vanuit PV was de enige manier om naar 5T te raken, per boot), om dan van daaruit per trein verder te gaan om zo de kosten te drukken, maar intussen was het weer zodanig verslechterd dat dit de laatste ferry was die zou varen naar Cinque Terre en uit veiligheid zou hij maar één stop maken, zijnde in het laatste dorpje. Het water was inderdaad een pak woeliger dan gisteren. Ik was blij toen ik weer veilig met m’n beide voeten stevig op de grond stond.

DSC_0670
Lage wolken.
DSC_0686
Bijna in Monterosso.
DSC_0695
Allemaal uitstappen!

Te voet

De mooiste manier om de dorpen te bezoeken is via de hiking trail die hen met elkaar verbindt. Ik heb genoten van iedere stap! In een volgend postje vertel ik u meer over de twee routes die wij hebben genomen: Manarola-Volastra-Corniglia, en Corniglia-Vernazza. Met foto’s om bij te watertanden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.