Europa·Italië·Lucca

[Italië2013] De pleinen van Lucca

De vele smalle straatjes monden op een bepaald moment altijd uit op één van Lucca’s prachtige, gezellige pleinen.

Piazza San Martino

Als je van het treinstation komt, is de kans groot dat je dit plein moet passeren om in het hartje van de stad te raken. Het ligt naast de duomo en er is eerlijk gezegd niet te veel te zien, buiten een bistro of twee en dit fotogenieke fonteintje.

DSC_0757

Piazza Napoleone

In de volksmond de ‘Piazza Grande’ (Grote Markt) genoemd want het is het grootste plein van de stad, met zelfs een beetje groen dankzij de platanen. Soms wordt er iets georganiseerd; in 2011 was er een muziekfestival (helaas niet op de dag van ons verblijf maar het podium was wel in opbouw), in 2013 een klein marktje met juweeltjes en Italiaanse lekkernijen.

2008

Piazza Amfiteatro

Dé eyecatcher van Lucca. Op deze plek was een eeuw of 19 geleden een Romeins amfitheater, dat later werd volgebouwd rond een ellipsvormig plein. Je kan er via vier poorten onder de huisjes geraken. Elke keer opnieuw ben ik bij het verlaten van het amfitheater vollédig gedesoriënteerd en mijn kaartleestalent (dat ons moeiteloos door de andere steden loodste) liet het afweten, maar dan kan het lief ook even zijn mannelijkheid tonen, de kaart uit mijn handen rukken en op 1-2-3 ons terug de goeie richting uitwijzen.
Een zeer idyllisch pleintje, en dat hebben de uitbaters van de vele terrasjes natuurlijk ook door. Zelfs de eigenaars van de selfiespiegel kwamen op het idee om reclame te maken…

(De helblauweluchtfoto’s dateren uit 2011, de wolkenfoto’s uit 2013.)

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Piazza del Salvatore

Lucca heeft een aantal fonteinen waarvan je kan drinken, en op dit pleintje, waar je ook een terrasje of twee vindt, staat zo’n fontein waar we nog een laatste keer onze fles vulden.

streets2013 (3)

Piazza San Michele

Last but not least: mijn favorietste plein in Lucca! Omdat het echt het kloppende hart van de stad is en er stromen mensen passeren, en natuurlijk omdat het de mooie San Michele kerk flankeert. Aan de voet van het standbeeld van Francesco Burlamacchi (die in de 16de eeuw onthoofd werd omdat hij Toscane wou ‘bevrijden’ van het juk der Medici) of op de trappen langs de zijgevel is het heerlijk zitten, maar doe dat niet met een koffiekoek als je bang bent van duiven want die zijn er als de kippen bij als er nog maar 1 miniem kruimeltje wordt gemorst.

2008 duomo (4)

2008 duomo (7)

2008duomo (2)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.