Europa·Frankrijk·Parijs

[Paris] 10 must do’s in Parijs

Ik bezocht Parijs als tiener, toen we er op schoolreis naartoe gingen in het zesde middelbaar. Veel is me daar niet van bijgebleven, behalve de ijskoude koude en de boog van La Défense die een grotere indruk op me maakte dan de Eiffeltoren. Een paar jaar later ging ik nog een keer terug met mijn tante, zus en moeder, een vrouwenuitstapje waar ik hen van de ene naar de andere bezienswaardgheid, metro in, metro uit, loodste alsof ik nooit iets anders deed. (Daar worden nu nog grapjes over gemaakt, maar ze hebben wél alles gezien!)
Het lief had dezelfde schoolreiservaring als ik met deze Stad van het Licht maar voelde zich niet geroepen er naar terug te keren. Het was echter mijn verjaardag en hij kon van zijn werkgever gratis ticketjes krijgen voor het Louvre, dus voilà, daar zaten we al op de Thalys richting zuiden.
Het was liefde op het eerste zicht. Nu ja, derde zicht; maar we waren nog niet tegoei aangekomen of ik voelde al een connectie met de stad die ik nog nooit eerder met een stad heb gevoeld (behalve dan misschien Leuven).

Paris, je t’aime!

De tien dingen die je volgens mij zeker moet gezien of gedaan hebben in Parijs.

2014-09-19 21.01.22
1) Doe zoveel mogelijk te voet: de metro namen we enkel ’s morgens om aan ons beginpunt te raken en ’s avonds om terug naar huis te keren. In totaal legden we te voet meer dan 70 km af. Dat is te zien aan mijn schoenen, trouwens, die nooit meer wit zullen zijn. Enfin.
Doordat we niet metro-in, metro-uit gingen en niet zoals de meeste toeristen hopten tussen de verschillende bezienswaardigheden, zagen wij veel méér dan de gemiddelde toerist en kwamen we op plaatsen waar zelfs geen enkel toerist werd gespot.
Met andere woorden: we leerden Parijs op een totaal andere manier kennen en zonder dat toeristische boekje in mijn handen geloofde ik zelfs dat we als ‘local’ hadden kunnen doorgaan. (Hoewel. Me kleden zoals een Parisienne is een extra te nemen stap.)
De straten en wijken tussen de Parijse trekpleisters zijn meer dan de moeite waard. Onthoud dat als ge er ook eens naartoe gaat. Ik gebruikte een combinatie van ‘100% Parijs‘ (waar dikwijls goeie eet-, drink- en winkeladresjes instaan), en ‘Paris à pied‘ die een door roodgele streepjes aangeduide route volgt van oost naar west, van west naar oost en van noord naar zuid door de stad voor in totaal zo’n 60 km wandelplezier.

DSC_0012
2) Logeer bij de locals. Dat kan het makkelijkst via AirBnb, waar honderden Parijzenaars hun studio of appartement te huur aanbieden voor de periode dat ze zelf in het buitenland zijn. Ze zijn daar zelf heel tuk op want de huurlasten in deze grootstad swingen waarschijnlijk de pan uit. Dat maakt dat je je even écht een local kan wanen. Doen alsof!

DSC_0160
3) Montmartre staat met stip op 1 in onze lijst van tofste wijken. De straatjes die zich om de heuvel wikkelen, met kleine originele winkeltjes en een paar leuke restaurantjes, de Sacré Coeur en het uitzicht van daarboven, enfin, hier hebben we wel veel tijd doorgebracht met slenteren.

2014-09-19 22.03.04
4) Paris by night uittesten, hoewel niet van op de Seine in een met romantische lichtjes versierd bootje (zoals ons nochtans uitdrukkelijk werd aangeraden) want de stroom toeristen schrikte ons af . Hoeveel smaak de Parijzenaars ook hebben op het gebied van mode, tegenover de toeristen doen ze toch alsof ze heel erg kitsch zijn met hun fonteinen en flikkerlichtjes op de Eiffeltoren alsof het Kerstmis is. Ajakkes. Maar moet ge gezien hebben.

2014-09-21 12.02.55
5) Een straat die je niet terugvindt in de doorsnee toeristengids is Rue Denoyez in de multiculturele wijk Belleville, waar de gevels vol graffiti staan. Pareltjes zaten er daar tussen. In die wijk vind je trouwens wel meer street art, omdat er daar iets meer door de vingers wordt gezien dan in het historische centrum. Op zondag botsten we op wel twee of drie rommelmarktjes in de straten. En dan vergeet ik nog de twee prachtige parkjes!

2014-09-18 18.44.17
6) De koepel van winkelcentrum La Fayette. Loop ook eens rond op de verschillende verdiepingen – en probeer niet te kwijlen – tussen alle blinkende merkkledij of proef van veels te dure macarons. Als ik ooit de Lotto win, kom ik hier shoppen.

2014-09-20 20.15.30
Hambugerrestaurant L’Atelier Saint-Georges.

7) Om te eten is Parijs een tricky stad. Ze zijn nogal extreem: ofwel eet je pokkeduur, ofwel megagoedkoop. Goedkoop wil dikwijls ook zeggen rommel, en duur is niet altijd een garantie voor de kwaliteit. Een McDo smaakt gelukkig overal hetzelfde.
Toch vonden we, per toeval en dankzij Foursquare, hamburgerkeet L’Atelier Saint-Georges met orginele smaakcombinaties, zoals geitenkaas en warme vijgen en nootjes. Smullen!
Hoger op de heuvel aten we dankzij een Facebooktip van een kennis in Aux Trois Petits Cochons, een degelijk restaurantje met Franse keuken, nog iets te duur voor wat het is, maar voor 130 euro hoofdgerecht en dessert met wijn lekker eten is het nog de moeite.
Lunchen deden we één keer in de gezellige boekenbar Le Barbouquin in Belleville, met een bagel (want bagels zie je overal in Parijs).
Een pluspunt voor de Fransen: je krijgt steevast een gratis karaf kraantjeswater op tafel. Zouden ze in België ook mogen invoeren!

DSC_0183

8) Straatartiesten vind je op alle toeristische plekken. Vaak zijn het groepjes die op muziek optreden met dans of ander spektakel. De beste die wij hebben gezien was de eenvoudige man-met-gitaar die eighties-hits speelde in onze wijk, en een voetbaltalent die in z’n eentje op Enrique Iglesias aan een lantaarnpaal ging hangen zwevend boven het mooiste uitzicht van de stad. De moeite om even te blijven zitten!

9) Het museum van Rodin. Door de lange wachtrij die er dit keer stond (na een wandeltocht van 20 km) zagen we het niet zitten om het te bezoeken, maar gelooft u mij, het is er prachtig. Gelokaliseerd in de woning van Rodin zelf vind je verspreid over de sobere verdiepingen zijn meesterwerken, en in de prachtige tuin kan je tussen nog meer beeldhouwwerken, o.a. zijn wereldberoemde Le Penseur, even helemaal tot rust komen. Als het er niet overcrowded is door toeristen, natuurlijk. Best ’s morgens vroeg gaan op een weekdag, lijkt mij.

2014-09-21 09.38.54
Parc des Buttes-Chaumont.

10) De parken, want zoals elke stad heeft ook Parijs parken. Het leuke eraan is dat er in elk park van die groene ijzeren stoeltjes staan om op te gaan zitten.

DSC_0253

  • Om te lezen: Jardin du Luxembourg aan de fontein van Zeus en Leda.
  • Om sportief te doen: Parc des Buttes-Chaumont waar het op zondagochtend wemelt van de joggers en de openluchtgymmers of hoe noemt ge dat. Oppassen want het is er wel serieus heuvelachtig.

DSC_0272

  • Om te vertoeven tussen de doden: Père Lachaise. Oké geen echt park-park maar het voelt wel zo aan als je even al die doden onder de grond vergeet. Heel rustig om daar rond te lopen onder de bomen en tussen de graven die soms groter zijn dan de gemiddelde Parijse studio.
  • Leerrijk: Jardin des Plantes, een kruidtuin dus, met ook een kinderboerderijtje.

2014-09-21 11.07.11

  • Voor het uitzicht: Parc de Belleville, dat tegen een heuvel gesmeten ligt, en bovenaan heb je weeral een prachtig en bovendien zonder aanschuiven en gratis zicht op de stad. (Wie heeft er de Eiffeltorenklim nog nodig?!)
  • Toeristische parken: de Tuileries aan het Louvre en Champ de Mars aan de Eiffeltoren.

En u? Wat zijn uw Parijse ervaringen? Welke must do’s staan er op uw lijst?

3 gedachten over “[Paris] 10 must do’s in Parijs

  1. laatste keer wandelen langs canal st Martin ontdekt, maar daar ben je ook gepasseerd zie ik in je volgende post.

    (‘k vond op schoolreis La Défense ook veruit het coolste in Parijs)

  2. Ik ben nog maar één keer héél kort (1 dag) in Parijs geweest en heb toen Père Lachaise en het Centre Pompidou bezocht. Het staat in ieder geval nog op mijn verlanglijstje voor de komende jaren en dan kom ik zeker jouw 2 boekjes halen én volg ik al je gegeven tips op! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.