Europa·Frankrijk·Parijs

[Paris] dag 1 – la Tour Eiffel en langs de Seine

Nadat we ons hadden geïnstalleerd op onze studio, namen we de metro naar Trocadéro, waar onze eerste ontdekkingstocht door de stad begon. De halte komt op een marmeren plein uit tussen het dubbele art déco Palais de Chaillot, dat nu een museum is. (Maar welk sjiek oud gebouw zonder winkels in Parijs is géén museum, right.)

DSC_0013

Onderaan de heuvel, op weg naar de Eiffeltoren, zie je pas echt de prachtige symmetrie van het paleis en zijn aangelegde tuinen.

DSC_0018

Op het plein vang je een eerste glimp op van de Eiffeltoren, opgericht in 1889 voor de Wereldtentoonstelling ondanks vele conservatieve protesten want geef toe, zo’n moderne constructie tussen al die eeuwenoude monumenten, het viel wel op. Nogal.

DSC_0014

Tegenwoordig is het wereldwijd bekend als hét symbool van Parijs en wordt het jaarlijks door meer dan 6 miljoen mensen bezocht.

DSC_0016

Wij zouden voor 2014 geen deel gaan uitmaken van die bezoekerscijfers, niet alleen omdat de wachtrijen en de opengewerkte hoogte mij afschrikten maar ook omdat we het allebei al eens hadden gedaan. Geld uitgespaard, voilà.

DSC_0019

Dat er jaarlijks ook gemiddeld 4 mensen zelfmoord plegen door zich aan de stalen constructie op te hangen of er vanaf te springen, is een minder mooi cijfer.

DSC_0021

DSC_0023

Verder langs de Seine voerde onze weg. En erover.

DSC_0026

In het gezelschap van de statige Eiffeltoren.

DSC_0027

Via een ommetje door een met platanen omzoomde woonwijk.

DSC_0029

Aan Pont de l’Alma staat de vrijheidsvlam, een replica van de vrijheidsvlam van het Vrijheidsbeeld in NY. Omdat Princess Diana in 1997 in de tunnel onder deze brug in een afschuwelijk auto-ongeval om het leven kwam, werd de vlam na haar dood als schrijn gebruikt. Ook nu, 17 jaar later, hangen er nog foto’s, kaartjes en brieven op. Ontroerend, toch wel.

DSC_0030

DSC_0031

Verder langs de Seine, waar het ondanks de hoge temperatuur erg herfstig aanvoelde.

DSC_0032

Pont Alexandre III werd opgetrokken in art nouveau eind 19e eeuw met van die heerlijk frullerige lantaarnpalen en geweldig kitscherige gouden beelden. Na een ware stortbui glansde de stoep zo idyllisch dat de brug er alleen maar mooier van werd.

DSC_0034
DSC_0036

Het eerste deel van onze wandeling eindigde bij de Assemblée Nationale.
DSC_0037

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.