Europa·Porto·Portugal

Porto proeven in Porto

Eind maart 2015 gingen we voor drie dagen naar Porto, stad van de (allez gij!) porto, aan het water, met kleine straatjes vol oude gevels en graffiti. 

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

Porto wordt net als wijn gemaakt van druiven, met dat verschil dat de alcohol eerder wordt toegevoegd dan bij wijn, wat het gistingsproces stopzet, waardoor niet alle suiker in alcohol wordt omgezet, en dat zorgt ervoor dat porto zoeter is dan wijn.

Wist je dat… Vlamingen en Portugezen één van de weinigen zijn die het woord porto gebruiken; in de meeste andere talen wordt het port genoemd!

Wij bezochten twee portohuizen, en hoewel de standaarduitleg en het reclamepraatje quasi overal hetzelfde zijn, loonde het toch de moeite om de vergelijking te maken. Wij waren volledige groentjes op portovlak, dus deze citytrip heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om zoveel mogelijk verschillende soorten en merken porto te proeven. Heb je slechts tijd voor één portohuis, kies dan voor eentje dat weg van de toeristen ligt, bijvoorbeeld Graham’s (zie hieronder).

Je kan de rivier oversteken per boot, of via de brug te voet of met de metro. Als je boven uitkomt, kan je het kabelbaantje nemen naar beneden (of omgekeerd), maar te voet is prima te doen.
DSC_0891 De meest toeristische portohuizen liggen vlak aan het water, waar de bootjes aanmeren en de autocars stoppen.
DSC_0896Eén daarvan is Calém. We sloten ons aan bij een tour op het middaguur. Het leukste hier is dat het inleidende filmpje gedraaid wordt terwijl je op stoeltjes in een groot portovat mag zitten.

DSC_0894 2015-03-31 11.59.38Calém is niet groot, dus de rondleiding duurde nog geen tien minuten. Onze gids was poepzenuwachtig want het was nog maar z’n tweede groep. Schattig.
2015-03-31 12.18.46De porto rijpt in de portohuizen op kleine vaten, soms met tot zes verschillende druivensoorten bij elkaar, soms decennialang.
2015-03-31 12.25.13Achteraf mochten we twee porto’s proeven, een rode (iets tussen een ruby en een tawny in) en een witte.
2015-03-31 12.32.11We lieten de toeristische kade achter ons en klommen onder de warme zon terug de heuvel op, naar Graham’s. Het uitzicht is er fantastisch.

DSC_0897 2015-03-31 14.44.12Het restaurant ook; we genoten er van het heerlijke driegangen lunchmenu (en een portonic van het huis) met dit prachtige uitzicht (en slechts 25 euro pp inclusief zoveel water als je wou).
2015-03-31 13.37.50

2015-03-31 13.40.03spaghetti bolognaise met truffel en Parmezaanse kaas

2015-03-31 13.54.17entrecôte met lentegroentjes en patatjes

2015-03-31 14.21.38kaasplankje met okkernoten en appelsienmarmelade

2015-03-31 14.21.54fruitslaatje met vers fruit en munt

Daarna bezochten we de portokelders. Je kan hier kiezen tussen verschillende formules, afhankelijk van hoeveel en welke soort porto je achteraf wil proeven. De kelders zijn veel groter, en indrukwekkender dan die van Calém.
2015-03-31 14.46.45
2015-03-31 15.00.51
2015-03-31 15.12.06Verderop in de kelder worden de flessen porto bewaard. Hoe verder we gingen, hoe ouder en dus kostbaarder de porto’s werden. Het gaat dan om honderden euro’s… soms zelfs duizenden.
2015-03-31 15.06.11 2015-03-31 15.08.19Met ons ticketje mochten we ieder drie tawny’s proeven: eentje van 10 jaar, eentje van 20 jaar en eentje van 30 jaar. Met elk glas voel je de smaak voller worden, en proef je meer en meer van het hout. Loved it!
2015-03-31 15.15.33Héél jammer dat we geen fles konden kopen voor in onze handbagage!

Advertenties

6 gedachten over “Porto proeven in Porto

  1. Als liefhebber moet dit inderdaad de moeite zijn, maar mij zou je er absoluut geen plezier mee doen 🙂 Al zou ik die heuvel naar Graham’s ook wel opklimmen om van het zich te genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.