Europa·Porto·Portugal

Porto aan het water

Eind maart 2015 gingen we voor drie dagen naar Porto, stad van de (allez gij!) porto, aan het water, met kleine straatjes vol oude gevels en graffiti. 

De Duoro ontspringt in Spanje, is in Portugal medeverantwoordelijk voor de productie van de overheerlijke porto dankzij de wijnranken op haar oevers, en mondt even buiten Porto uit in de oceaan. In de stad is het heerlijk flaneren over de dijken – de Ribeira is één van de toeristische hoogtepunten. Laat je verleiden tot een terrasje, en geniet van de zon en het zicht.

DSC_0788 DSC_0915 DSC_0787Het mooiste aan heel deze dijk langs het water is de Ponte Dom Luis I. Ontworpen door een (Duitse) Belg, nota bene, Théophile Seyrig die voordien had samengewerkt met Gustave Eiffel in zijn pre-Eiffeltorenfase. Ik ben een klein beetje zot van bruggen en naar deze had ik uren kunnen kijken.

DSC_0892DSC_0792Je kan de brug zowel op de bovenste als op de onderste verdieping oversteken. Heen deden we langs boven, waar je kan komen via de Avenida Vimara Peres. Ook de metro steekt hier mee over. Het uitzicht is er prachtig.
DSC_0836 DSC_0851 2Als je naar links kijkt, zie je achter de buur-brug een andere Eiffelachtige constructie, de Ponte Maria Pia die Théophile waarschijnlijk mee ontwierp toen hij nog samenwerkte met Eiffel. Deze brug wordt enkel voor treinverkeer gebruikt en is lang niet zo indrukwekkend als de Ponte Dom Luis I.
DSC_0837 DSC_0853

Terug kan je langs de onderste verdieping, waar de stoep echter smal is en het verkeer je voorbij raast. Hier kan je vooral goed kijken naar de ijzeren constructie van de brug zelf.

DSC_0907 DSC_0911 DSC_0914

En voor de duidelijkheid: je maakt deze trip naar de overkant niet voor niets. Want daar bevinden zich de portohuizen!

De enige andere bezienswaardigheid aan de overkant, waar het trouwens Vila Nova de Gaia heet, is het Mosteiro da Serra do Pilar, een voormalig klooster dat later als militair fort werd ingericht. Onterecht dat dit niet wordt vermeld in mijn Trottergids want het is er prachtig.

Ten eerst is er het uitzicht van op het plein, op de rivier en de stad aan je voeten. En de brug, natuurlijk. Van op het bovenste dek van de brug heb je dan weer een mooi zicht op het klooster.
DSC_0841 DSC_0859

DSC_0857 DSC_0854Ieder uur is er een rondleiding met gids voor een paar euro, want zonder gids mag je de kerk niet bezoeken. Wij arriveerden net tussen twee bezoeken in, dus hielden we het bij het bezichtigen van de binnenkoer die je voor 1 euro op mag zonder begeleiding. Jammer wel, want de kerk schijnt heel erg de moeite!
DSC_0875 DSC_0880 DSC_0883 DSC_0886

Wij combineerden de brugoversteek en het bezoekje aan het klooster met portoproeverijen, en voor we het wisten was de dag weeral voorbij!

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps
Advertenties

Een gedachte over “Porto aan het water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.