Europa·Porto·Portugal

De kerken van Porto

Eind maart 2015 gingen we voor drie dagen naar Porto, stad van de (allez gij!) porto, aan het water, met kleine straatjes vol oude gevels en graffiti.

Bij een stad horen kerken, zo is dat, maar maak u geen zorgen, we bezochten er in Porto maar twee! En meteen twee van de meest indrukwekkende kerken die ik al ooit zag. Dus niet direct gaan lopen, ik houd het kort dit keer.

Se Catedral

DSC_0735Bovenop een uitstekend heuveltopje – een beetje verloren, alsof iemand ze daar zomaar heeft neergegooid – vind je de kathedraal van Porto.
DSC_0742Onder de kleine zuilengalerij aan de zijkant van het gebouw zitten er, hoe kan het ook anders, blauwe tegeltjes verstopt.
DSC_0751Aan de voet van de kathedraal: de gewone, typisch kleurrijke rijtjeshuizen waar de was buiten hangt. En er bovenuit springend de Torre dos Clérigos.
DSC_0743Binnenin is de kerk een adembenemend woud van de prachtigste dikste, soberste zuilen. Open mond mensen, hierzo.
DSC_0758Een ongelooflijk mooi en goedbewaard hoogtepunt van de romaanse architectuur! Urenlang had ik hier kunnen zitten, helaas heeft mijn reisgezel niet zo’n geduld met gebouwen.
DSC_0759De kerk ligt naast een later aangebouwd klooster met een kleine, al even sobere binnenkoer.
DSC_0762DSC_0763DSC_0769Je kan de trap nemen naar boven, onderweg kerkelijke rijkdom en schatten bewonderen en natuurlijk… blauwe tegels!
DSC_0771Voor de kathedraal ligt een ruim plein met een bizar kronkelende zuil.
DSC_0772Voor de kerk staand zie je in haar vooraanzicht een mengelmoes van bouwstijlen: in de kerk zelf overheerst het romaans, gecombineerd met Barok, Moors, Portugees, gotiek… tegen het klooster ernaast aangeplakt – en toch blijft het sober, verzameld rond het oogverblindend mooie rozet in het midden. Aaaah.
DSC_0774
En van op het plein heb je een zicht op Vila Nova de Gaia en de rivier.
DSC_0775Een plek dus om uuuuren door te brengen. Als je niet gedreven door honger aan de weg terug naar beneden, naar het water wil beginnen, that is.

Igreja de São Lourenço

Op weg naar beneden bots je op een uitzichtpuntje dat langs links geflankeerd wordt door deze kerk. Beetje bizar. En het pleintje voor de kerk was zo klein dat ik niet eens moeite deed om de hele gevel op foto te krijgen. Dus voilà. Dat was het. De Igreja van Sao Laurenço.
DSC_0777

Igreja de São Francisco

DSC_0793De Sao Francisco kerk, dat is op zijn zachtst gezegd een specialleke. Al ziet ze er langs de buitenkant doorsnee en vooral klein uit. Een ticketje voor de toegang koop je in het gebouw aan de overkant van de ingang en kost maar een paar euro.
DSC_0794En binnen, mensen, binnen! Eén of andere dude kreeg – ongetwijfeld en duidelijk onder invloed van zware drugs – een houtsnijwerkvisioen dat z’n weerga niet kende en het gevolg is een explosie van houtkrullen van onder tot boven, overal waar ge kijkt. Niet te doen, niet te doen. Mijn mond viel alweer open.
2015-03-30 14.31.14Het indrukwekkendste kunstwerk is de tot in het detail uitgewerkte stamboom van Christus.
2015-03-30 14.33.42Zot, echt zot. En ook een beetje pijnlijk, als je bedenkt hoeveel geld er in al dat bladgoud en hout moet zitten terwijl in de wijken rond de kerk de mensen verhongerden. Tsja…
2015-03-30 14.37.01

Zo, dat viel mee hè? En geef toe: deze kerken kan u niet gewoon voorbij lopen. Kijk eens omhoog, gluur eens binnen, en snuif die eeuwenoude architectuur diep op. Geniet, geniet…

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

 

2 gedachten over “De kerken van Porto

    1. Ja de eerste, ik krijg die niet uit mijn hoofd. Ik ben vijftien jaar lang verliefd geweest op de kathedraal (?) van Canterbury, maar die is nu keihard van de troon gestoten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.