Europa·Frankrijk·Normandië

Normandië: Sainte-Mère-Eglise en z’n rondtrip

Normandië, zo’n afwisselende streek: uitgestrekte stranden, afbrokkelende kliffen, golvende velden, rivieren diep uitgesneden tussen steile rotsen, en tonnen bloederige oorlogsgeschiedenis.

De kerktoren van Sainte-Mère Eglise ging de geschiedenis in als “die toren met die parachutist aan”. Parachutist John Steele bleef ongelukkigerwijs aan de torenspits hangen toen hij tijdens D-day boven het dorp werd gedropt en een beetje afdreef. En ja, die mens heeft dat overleefd, al werd hij wel gevangen genomen door de Duitsers.

Vandaag de dag hangt er nog steeds een pop aan een parachute aan de toren, waardoor het volk van heinde en verre komt toestromen om fotootjes te maken. Ik hield het bij eentje.
DSC_0266

Airborne Museum

In het dorp is ook een museum, Airborne, dat handelt over het leven van de dappere parachutisten. Het was het eerste museum dat we bezochten op onze reis en mijn metgezel was zo blij als een klein kind met de tank die aan de ingang stond. In andere musea krijg ik hem niet binnen, maar hier moest hij elk bordje lezen. Omdat 3G in het buitenland niet bepaald gratis is, werd ik gedwongen om ook zoveel mogelijk mee te lezen, en zo leerde ik toch heel wat bij. Ook dat ge eigenlijk nooit alles kunt weten over zo’n afschuwelijke, grote oorlog. DSC_0269DSC_0280DSC_0278Buiten staat op infoborden met grote foto’s in grote lijnen het verloop van de oorlog uitgelegd.
DSC_0272

Praktisch
14 rue Eisenhower, 50480 Sainte-Mère-Eglise
parking: plein aan de kerk (betalend)
alle info hier

Musée à ciel ouverte

In mijn Michelingids las ik over de rondrit die het VVV van Saint-Mère-Eglise aanbiedt: een trip van zeker drie uur in je eigen auto langs allerlei herdenkingspunten rondom het dorpje met als hoogtepunt Utah Beach. We bezochten niet elk punt uitgebreid, want we moesten voor sluitingstijd terug zijn en begonnen pas rond 14:00 aan de trip. Het is dus aan te raden ’s morgens te vertrekken zodat je je niet hoeft te haasten.
De gps geeft duidelijk aan hoe je moet rijden en waar je moet stoppen en op elke plek zijn er foto’s of een filmpje voorzien, of meer uitleg.

Een zeer interessante trip door een prachtig landschap en piepkleine dorpjes.

DSC_0281 DSC_0283DSC_0292 DSC_0284Geloof het of niet: sommige clichés zijn waar.
Dit soort Franse autootjes kom je er o-ve-ral tegen. DSC_0286In deze velden bevond zich tijdens de oorlog
een voorlopig kerkhof voor gesneuvelden.

DSC_0291

Je passeert ook langs Utah Beach; daarover vertelde ik u al alles hier.

DSC_0293
Praktisch
Waar: Office de Tourisme, 6 rue Eisenhower, 50480 Sainte-Mère-Eglise
Prijs: 8 euro per persoon + 250 euro garantie (kan met kredietkaart of cash; een betaalautomaat vind je aan de linkerkant van het kerkplein)
meer info hier
website Office de Tourisme hier

Advertenties

2 gedachten over “Normandië: Sainte-Mère-Eglise en z’n rondtrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.