Europa·Frankrijk·Normandië

Normandië: Caen

Normandië, zo’n afwisselende streek: uitgestrekte stranden, afbrokkelende kliffen, golvende velden, rivieren diep uitgesneden tussen steile rotsen, en tonnen bloederige oorlogsgeschiedenis.

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

Caen is de hoofdstad van Basse-Normandie, die pas een maand na D-day kon worden veroverd door de Geallieerden en intussen tot puin werd herleid tijdens bombardementen en branden die elf dagen voortwoedden. Na de oorlog werd de stad opnieuw opgebouwd, een project van een kwarteeuw, zodat de oude monumenten ook nu nog te bezichtigen zijn.

Chateau de Caen

Bij het binnenrijden van de stad is dit het eerste gebouw waarover je struikelt; vooral omdat zich onder het kasteel een parkeergarage bevindt, waar wij onze auto achterlieten. De citadel bevat nog overblijfselen uit de elfde eeuw, en werd ook tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels intact gelaten. Het ruime binnenplein is gratis toegankelijk. Hier en daar heb je een mooi uitzicht op de stad. Binnen bevindt zich onder andere het Musée des Beaux Arts, voor de liefhebbers.

DSC_0527DSC_0512 DSC_0513DSC_0516 DSC_0519DSC_0521

Eglise Saint-Pierre

Deze kerk bevindt zich recht tegenover het kasteel. De bouw werd in de dertiende eeuw begonnen, maar pas afgerond in de zestiende eeuw. Het interieur werd opvallend sober gehouden, al vallen in de gewelven van zijkapellen wel de rijke stalactietvormige renaissanceversieringen op.

DSC_0529DSC_0510DSC_0526 DSC_0525

Abbaye-aux-Hommes met Eglise Saint-Etienne

Dit indrukwekkende gebouwencomplex diende tijdens de bombardementen in 1944 als schuilplaats voor duizenden inwoners van de stad. De voorgevel van de kerk moet je een beetje gaan zoeken (in het doodlopende straatje Lebailly) en is verrassend sober, bijna ‘saai’ te noemen. Ook binnen is alles zo kaal, breed, rond, typisch romaans en gewoonweg prachtig in z’n eenvoud.

DSC_0541 DSC_0544 DSC_0545DSC_0547

Eglise Saint-Etienne-le-Vieux

Op het drukke verkeersplein voor de abdij bevindt zich, een beetje weggedrukt, de ruïne van een oude kerk die er al zo uitziet sinds de negentiende eeuw. Fascinerend, en heel erg jammer dat je niet dichterbij kan komen.

DSC_0542

Abbaye-aux-Dames met Eglise de la Trinité

De vrouwelijke tegenhanger van de Abbaye-aux-Hommes en het kan aan mij liggen, maar ondanks de stoere (schijnbaar onafgewerkte) torens ziet ze (vanbinnen dan vooral) er ook gewoon vrouwelijker uit: sereen, wit – de romaanse bouwstijl op zijn mooist!

DSC_0532DSC_0534 DSC_0535DSC_0536 DSC_0537

Lunchadresje: Le P’tit B

Adres: 15 Rue du Vaugueux, 14000 Caen
website

DSC_0539

Het hele straatje barst van de restaurantjes, het ene al toeristischer dan het ander. Dit ziet er vrij chique uit, maar is het eigenlijk niet; de gerechten zijn eerder eenvoudig, niks speciaals, maar van een goede prijs-kwaliteit.

Kortom

Caen is een heel gezellige stad om een paar uur in rond te kuieren. Zeker doen!

Praktisch
30 minuten rijden van Bayeux
Parkeren kan op verschillende plaatsen, veelal tegen betaling (bijvoorbeeld Park Château – website)

 

Advertenties

3 gedachten over “Normandië: Caen

    1. Het zal wel een iets officiëlere naam hebben ook 🙂 maar zo begrijpt iedereen hopelijk wat ik bedoel. Ja ruïnes hebben zoiets… speciaals, wat een goed verzorgd gebouw dan weer niet heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.