Europa·Frankrijk·Normandië

Normandië: Saint-Lô, Carentan en enkele oorlogsmuseums

Normandië, zo’n afwisselende streek: uitgestrekte stranden, afbrokkelende kliffen, golvende velden, rivieren diep uitgesneden tussen steile rotsen, en tonnen bloederige oorlogsgeschiedenis.

Saint-Lô

Anders dan in bijvoorbeeld Caen en Bayeux, werd er hier besloten om niet alle platgebombardeerde en afgebrande gebouwen te restaureren, maar in tegendeel de hele stad opnieuw te ontwerpen en op te bouwen. De ruïne van de Eglise Notre-Dame werd behouden, en aangevuld met modern beton om weer een volledige kerk te krijgen. Er ligt nog een stukje oude stadsmuur aan de rand van het centrum, met een uitzicht op de weinig inspirerende omgeving. Een onweer met bijbehorende draai-de-hemelsluizen-open-uitbarsting joeg ons een supergezellige tearoom binnen, maar dat was dan meteen ook het enige dat de moeite was van ons bezoek aan deze stad.

DSC_0503DSC_0504 DSC_0505DSC_0509 DSC_05062015-06-12 15.29.23 2015-06-12 15.39.39

Praktisch
30min van Bayeux Parking: aan de rand van de stad, gratis
Oh Happy Té: 12 rue Carnot, 50000 Saint-Lo – Tripadvisor

Screen Shot 2015-09-16 at 10.39.46
Bron: Google Maps

Carentan

Bij de landing van Normandië moest dit dorp worden ingenomen zodat de troepen die landden op Omaha en Utah beach, samen konden komen. Er is hier niets te zien; we vonden zelfs geen leuk restaurantje voor de lunch en reden dan maar naar de dichtstbijzijnde McDonald’s.
Het enige gebouw met historische waarde, is dat van het Office du Tourisme, met arcaden uit de 14e eeuw die vroeger het plein helemaal afsloten. Verder is er de laatgotische Eglise Notre-Dame. En best wel grappig, al die etalages versierd voor de herdenking van D-day een paar dagen eerder.

DSC_0492DSC_0493 DSC_0494DSC_0495

Normandy Tank Museum

Vlak bij Carentan ligt het tankmuseum. Je kan er een ritje maken in een tank (uiteraard tegen een grote som geld), en je leert er alles over tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mijn reisgezel moest per se elk bordje lezen terwijl ik verveeld tussen de tanks drentelde, want ontvangst was er daarbinnen ook al niet. Not my cup of tea 🙂 maar volgens hem wél interessant.

DSC_0485DSC_0488 DSC_0491

Praktisch
Normandy Tank Museum,PA La fourchette- ZI du Cotentin – 50500 Catz, inkom 9 euro, website

Centre Historique des Parachutistes du Jour-J

In dit spiksplinternieuwe museum duik je onder in het leven van de parachutisten van D-day, met een tentoonstelling van hun uitrustingen, en verhalen over heldhaftige mannen en zij die het helaas niet overleefden. Het indrukwekkendste is de flight simulator D-day Experience, waar je je even een parachutist waant, opstijgt uit Engeland, om dan neer te storten boven het vasteland… Angstaanjagend. Een museum om stil van te worden.

DSC_0497 DSC_0498DSC_0499 DSC_0502

Praktisch
Centre Historique des Parachutistes du Jour-J, 2 Village de l’Amont – 50500 Saint-Côme-du-Mont, inkom 12 euro, website

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.