Auvergne·Europa·Frankrijk

Auvergne: het toeristische Puy de Dôme

September 2015 bracht ons naar Auvergne, in het Franse Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat het landschap heeft getekend met lage vulkanen en ronde meertjes. Ik wou bergen, en bergen kreeg ik! Het werd dus een sportieve vakantie.
Het tweede deel van onze trip bracht ons naar het noorden van Auvergne, bij de steden Vichy en Clermond-Ferrand, naar een landschap dat wordt gedomineerd door de Puy de Dôme.

Screen Shot 2016-01-25 at 19.40.16
Bron: Google Maps.

Puy de Dôme is de bekendste vulkaan van de streek en hét symbool van Auvergne. Zijn karakteristieke vorm is het eerste wat je ziet als je Auvergne binnenrijdt; hém kan je echt niet missen!

2015-09-07 12.49.28 2015-09-11 12.34.45

Je kan de berg via twee routes opwandelen, of je kan het treintje nemen tot boven. (Vroeger mocht je ook met de fiets, maar dat is nu verboden, ten voordele van de wandelaars.) Ondanks de dreigende wolken besloten wij de wandelschoenen aan te trekken, want ja, ik en treintjes naar boven nemen… Ik geniet teveel van het afzien tijdens het klimmen!

DSC_0916

Wij namen de bekendste route, de Chemin des Muletiers ofte de Muilezelweg, een breed grindpad dat zich zigzaggend de berg opslingert. Het is makkelijk begaanbaar en veel toeristen nemen het treintje naar boven, om dan de weg naar beneden te wandelen, terug naar de parking.
Wandel even mee…

DSC_0917 DSC_0918 DSC_0919 DSC_0920 DSC_0925 DSC_0927 DSC_0933 DSC_0936

De laatste bocht om en tadaa – ofte hoe de mens er toch altijd weer voor zorgt om een mooi stukje natuur om zeep te helpen. De Puy de Dôme is namelijk, behalve platgelopen door toeristen voor z’n prachtige 360°-uitzicht, een belangrijk weerstation en deze pyloon is een televisiemast.

DSC_0935

De top (1465 hM) is door zijn plateau erg geliefd bij parapentes, die je dan ook de één na de ander naar beneden ziet springen.

DSC_0940 DSC_0944

Een interessante verrassing: de resten van een Gallo-Romeinse tempel uit de tweede eeuw ter ere van Mercurius. In een gebouwtje is er een kleine (gratis) tentoonstelling geweid aan de tempel, zijn geschiedenis en zijn reconstructie.

DSC_0947

Maar het allerschoonste daarboven kwam pas om de bocht: de ene oude vulkaantop naast de andere, sommige van de kraters zo duidelijk afgetekend dat je je heel goed kan voorstellen met wat voor kracht zij ooit, in een ver verleden, zijn ontploft. Naar dit landschap had ik uren kunnen zitten kijken.

DSC_0957

DSC_0951 DSC_0956

Praktisch

Bron: Endomondo
Bron: Endomondo

Parking: Col de Ceyssat (1110 hM), gratis
Wandelroute: volg ‘Chemin des Muletiers’, recht de berg op.
Afstand: 6,5 km
Duur: 1u55
Stijgen/dalen: 530 hM

Advertenties

2 gedachten over “Auvergne: het toeristische Puy de Dôme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.