Europa·Frankrijk·Nord-Pas-du-Calais

Opaalkust: Cap Blanc-Nez

In april 2016 gingen we vier dagen naar de Franse kust, de Côte d’Opale. We zochten en vonden er rust, prachtige natuur en grillige kusten.

We reden van huis rechtstreeks naar Cap Blanc-Nez, één van de bekendste plekjes aan de Opaalkust. Hier steken de kliffen hoog en diep in de zee, zodat je bij helder weer zelfs Engeland kan zien liggen aan de horizon. Ze hebben er niet beter op gevonden dan een nette parking aan te leggen en deftige betonnen paadjes tot bij de uitzichtpunten, zodat deze prachtige plek toegankelijk is voor iedereen.

2016-04-16 10.38.21

Nog terwijl je in de auto zit, word je op dit prachtig uitzicht getrakteerd. Het is dat ik stond te springen om mijn wandelschoenen aan te trekken, anders had de ijskoude lentewind ons wel in de auto gehouden maar ik liet mij niet tegenhouden.

DSC_0024

Bovenop de Cap staat deze pyloon. Langs de kust zijn overal de resten van bunkers terug te vinden uit WOII, maar dit monument werd opgericht ter ere van de dappere Britse en Franse soldaten die de wateren van Calais verdedigden tijdens WOI.

DSC_0026

En dit is het dan… het vermaarde uitzicht op de white cliffs of Dover, die verleidelijk lagen te schitteren in de strepen zonlicht aan de horizon.

DSC_0027

De kliffen zijn beschermd gebied: de ondergrond is op vele plekken onstabiel en onderhevig aan verval door erosie, bominslagen en – laat ons eerlijk zijn – het toerisme. Op de rand van zo’n klif lopen is sowieso geen goed idee, maar het is interessant om onderweg langs de kust te zien hoe het oude wandelpad twee meter dichter bij de rand ligt, en nu verboden toegang is voor passanten.

DSC_0034

We maakten een rondwandeling van 8km die een stukje de beroemde GR du Littoral volgde, die we de komende dagen nog wel vaker zouden tegenkomen.

DSC_0038

Het pad van de heenweg, richting het dorpje Sangatte, leidde ons weg van de kust, de struiken en de velden in.

DSC_0039

Voor ons was het de eerste kennismaking met de diversiteit van het Opaalse landschap – en dit was nog maar het begin.

DSC_0049 DSC_0051DSC_0055

Vlak voor Sangatte draaiden we terug…

DSC_0065

… om langs de kust terug te keren naar de parking.

DSC_0064

Her en der was de poreusheid van de kalkrotsen duidelijk zichtbaar in de vorm van instortingen; als je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats staat, lig je op enkele seconden enkele tientallen meters lager in de zee of op het strand! De waarschuwingsborden om afstand te houden van de rand zijn dus zeker niet overdreven.

DSC_0067

Op weg naar boven werden we bij het achterom kijken getrakteerd op een prachtig uitzicht. (Wat me doet geloven dat de route in de andere richting waarschijnlijk een beter effect zou gehad hebben.)

Praktisch

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

Locatie: 209km van Brussel

Bron: Endomondo
Bron: Endomondo

Wandelroute: wij kozen deze route die feitelijk in Sangatte vertrekt, maar omdat de parking aan Cap Blanc-Nez makkelijker te vinden was op de gps, besloten we het vertrekpunt op die manier aan te passen.
Lengte: 8km
Duur: 1u43
Hoogteverschil: 150m in totaal

Advertenties

3 gedachten over “Opaalkust: Cap Blanc-Nez

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.