Europa·Noorwegen

De merenwandeling van Bergsjøstølen

Op onze eerste dag wilde ik een rustige wandeling maken, om er een beetje in te komen zeg maar. In onze brochure stond een wandeling die ik me nog herinnerde van zestien jaar geleden: de merenwandeling van Bergsjøstølen.

Het begint al als je met de auto de asfaltweg verlaat, en langs een onverharde weg naar het hotelletje rijdt. Hobbelt. Die eerste kennismaking met het woeste, verlaten, boven-de-boomgrens landschap vergeet je niet gauw – je zit op nog geen 1200 m boven zeeniveau maar je waant je op 2000m!

IMG_20160821_102724

DSC_0287

DSC_0283

DSC_0291

DSC_0299

DSC_0324

DSC_0338

IMG_20160821_124510

En je ziet, op de ene foto schijnt de zon, en aan het einde van de tocht zijn er veel meer wolken, en verandert het landschap, wordt het soms zelfs nog mooier.

Het enige minpuntje? Gedurende het laagste deel van de toer zaten de struiken vol – en met vol bedoel ik: honderden zwérmen – met een soort zwarte, tamme vliegen, die geen kwaad deden maar enorm hinderlijk waren.

Je kan de wandeling verlengen door onderweg een paar van de lagere heuveltoppen te beklimmen, of door door te wandelen naar het gehuchtje Eitrestølen, maar dat bezochten wij op een andere dag.

Kortom

Een lichte, korte wandeling over een smal maar makkelijk begaanbaar bergpad, in een prachtig landschap! Enige moeilijkheid is het oversteken van een riviertje: zorg dat je waterdichte schoenen aan hebt, al denk ik dat wij geluk hadden dat het water niet hoger stond en we nog net gebruik konden maken van de stapstenen.

Praktisch

Screen Shot 2016-10-02 at 20.10.07
Bron: Google Maps.

Locatie: provincie Buskerud (220km van Oslo, 300km van Bergen)
GPS
: Bergsjøstølen
Tolweg: neen
Parking: kan voor 50 kronen aan het hotelletje. Maak van de gelegenheid gebruik om er even binnen te wandelen want het interieur is zo leuk dat we er bijna waren blijven overnachten!
Afstand: 11,5 km
Duur: 3u22
Hoogteverschil: 200m stijgen & dalen
Kaart: norgeskart.no
Route: de wandeling vertrekt aan het brugje vlak voor het hotel, en je kan kiezen in welke richting je ze maakt, de cirkel komt weer netjes hier uit.

Screen Shot 2016-09-28 at 20.35.31
Bron: Strava
Advertenties

3 gedachten over “De merenwandeling van Bergsjøstølen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.