Europa·Noorwegen

Briksdalsbreen: de toeristische gletsjer

Wanneer je met de auto door het Oldedalen rijdt, zal je al snel aan het einde een gletsjer zien opduiken, dit is echter nog niet de Briksdalsbreen (die je pas kan zien tijdens de wandeling), maar de Melkevollbreen.

IMG_20160829_091352

Onderweg in Ytre heb je een parkingstop met prachtig zicht op het meer Oldevatnet en deze gletsjer; een ideaal picknickplekje.
Hoewel misschien iets minder idyllisch als je de historie van dit dal kent: begin vorige eeuw is er twee maal een rotsblok van een paar ton van een berg gestort, enkele honderd hoogtemeters naar beneden in het meer, wat telkens een vloedgolf (de eerste keer 40m, de tweede keer 70m hoog) veroorzaakte die een heel dorp verwoestte en tientallen mensenlevens kostte. Veel lichamen werden nooit teruggevonden…
Meer over de ramp kan je bij deze dame lezen. Het was om efkes stil van te worden.

IMG_20160829_091650

De Briksdalsbreen staat blijkbaar bekend over de hele wereld. Ik vond dat, en de waarschuwing in onze reisbrochure om zeker vóór 9u30 ’s morgens te gaan, een beetje gek: er zijn immers echt wel mooiere gletsjers te vinden in de streek. Ik vermoed echter dat dit één van de best bereikbare is: bussen kunnen makkelijk parkeren, en de iets minder goed ter been zijnde toeristen kunnen met een open jeepje de berg oprijden en zo een groot deel van de wandeling skippen.

DSC_0757

We waren vroeg en bij de eersten die de het gemakkelijke, brede en soms van trapjes voorziene wandelpad naar boven namen.
Dé bezienswaardigheid is eigenlijk de Kleivafoss, die het ijskoude gletsjerwater aan 10.000 liter per seconden naar beneden doet schieten. Een prachtig stukje machtsvertoon van moeder natuur.

IMG_20160829_095231

IMG_20160829_095317

DSC_0761

Kleivasfossen
Klik op de foto om de video af te spelen.

Onderweg passeer je een aantal infoborden: tot waar de gletjser in jaar x kwam (want hoewel de gletsjer in de jaren ’90 een plotse groei kende, blijft hij nu merkbaar krimpen), de aanduiding van een ‘pothole’ (een gat in de grond, netjes uitgesleten onder de gletsjer), striae gemaakt door met de gletsjer meegesleurd materiaal… Zo’n power!

DSC_0760

DSC_0712

DSC_0714

En dan kom je aan het ijsmeer aan de voet van de gletsjer – zelfs eind augustus dreef er nog ijs op, hoewel bijna onzichtbaar, dus eerder op het seizoen moet het spectaculair mooi zijn.

DSC_0739

DSC_0754
Close-up van de tong; zó dichtbij kan je jammergenoeg niet komen.

De gletsjer zelf heeft zich al lang een eindje hoger teruggetrokken; zijn tong is dus voor gewone wandelaars niet meer bereikbaar maar voor de zekerheid zijn er stevige dranghekken over de ganse helling, tot in het water gepoot: verboden om verder te gaan. Wij zijn braaf en hielden dan maar een fotoshoot op het laatste grote rotsblok. We hadden zelfs het privilege om een stuk ijs van de zijkant te zien afbreken en met donderend geraas naar beneden te horen storten – gletsjerdonder, noemen ze zoiets. Daar wilt ge inderdaad niet onder staan.

DSC_0755
Hier zie je heel mooi de U-vorm waarin de gletsjer het dal heeft uitgesleten.

Toen we ons omdraaiden, bleken we niet meer alleen, en op weg naar beneden kwamen we een bijna constante stroom Spanjaarden tegen (en Japanners in jeepjes). Twaalf autocars telden we op de parking… en dan was de autoparking nog nagenoeg leeg. Ongelooflijk!

DSC_0758

Extra

Van aan de Briksdalsbree Fjellstove vertrekt de tocht naar Oldeskaret van 7u, die wij graag hadden gemaakt: een klim van +/- 1000 hoogtemeters, met steile stukken en klefferpartijen, maar de laaghangende wolken en het tijdsgebrek deden ons besluiten om dit tot een volgende keer te bewaren. Het moet nochtans érg de moeite zijn!
Een tweede mogelijkheid van hieruit is de tocht naar Kattanakken, eveneens een zware klim en bovendien niet voor mensen met hoogtevrees. Ooit, ooit komen we terug!

Kortom

Beslist de moeite waard voor gletsjer- en watervalliefhebbers, maar kom vroeg genoeg in de ochtend.

Praktisch

Screen Shot 2016-11-18 at 22.22.08
Bron: Google Maps

Afstand: klein uurtje rijden vanuit Stryn – noordkant van de Jostedalsbreen
GPS: ‘Briksdalsbre fjellstove’ ingeven.
Parking: bij Briksdalsbree Fjellstove, 50 NOK voor een ganse dag (cash in de automaat, met kaart binnen in de cafetaria).
Wandeling: steile, goed begaanbare, deels verharde weg naar boven (+/- 180m klimmen). 1,5u à 2u inclusief uitgebreide fotopauzes.

Advertenties

5 gedachten over “Briksdalsbreen: de toeristische gletsjer

  1. Straf verhaal van die rotsblokken!
    We hebben in Canada ook eens een gelijkaardige wandeling gemaakt: in het opgaan heel rustig, omdat we supervroeg vertrokken waren, in het terugkeren de ene toerist na de andere. Zo blij dat we toen waren dat we nog een lange rit voor de boeg hadden en daarom dus vroeg waren opgestaan 🙂
    Merci alleszins voor al je berichtjes over Noorwegen; ’t geeft niet alleen goesting om te vertrekken, ’t gaat ook van pas komen wanneer we ooit effectief gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.