Europa·Noorwegen

Kjenndalsbreen: de ruige gletsjer

Omdat er over deze gletsjer (en eigenlijk alle andere gletsjers in de buurt) veel minder ophef wordt gemaakt dan over de Briksdalsbreen, waren mijn verwachtingen erg laag. En was er ook amper volk (terwijl bij de Briksdalsbreen – herinner u de 12 autocars).
Ik heb mijn mening al snel moeten herzien: toeristen geraken hier namelijk moeilijker, omdat de weg smal en bochtig is, en de wandeling naar de gletsjer niet erg spectaculair is, én omdat je niet ver in het dal (meer) mag doordringen. Maar ze missen iets!

IMG_20160829_144517

IMG_20160829_123217

IMG_20160829_123759

De tolweg, eerst nog geasfalteerd maar daarna verhard met putten, slingert zich door het einde van het dal; onze gps stopte al een eindje voor de weg dat deed. Blijven doorrijden tot op een kleine parking. Van daaruit is het een kwartiertje wandelen tussen kleine, jonge boompjes, rotsblokken en langs de woeste gletsjerrivier tot waar je door waarschuwingsborden wordt tegengehouden.

De Kjenndalsbreen is niet zichtbaar vanuit het dal; je ziet hem pas op het einde van de tolweg daar waar je met de auto een brug over de gletsjerrivier moet overrijden. Een indrukwekkend eerste zicht, met zijn drie tongen (waarvan er eentje nog vrij laag komt) en water dat overal van de berg lijkt te stromen.

IMG_20160829_125045

IMG_20160829_131348

IMG_20160829_140924

Omdat er een ander groepje de waarschuwingsborden negeerde, en hier geen ostentatieve dranghekken stonden zoals bij de Briksdalsbreen, volgden we hen de helling op, tot op een uitstekende rots met een prachtig zicht op de gletsjer. Indrukwekkend wonder der natuur… dat zich helaas niet laat vangen op foto. Ik heb er wel vijf minuten naar staan staren.

IMG_20160829_135603

Op weg terug naar beneden zag ik lager een pad dat zich dichter langs de rivier slingerde, en nog veel dieper het dal indrong. Mijn compagnon was niet op zijn gemak, want die borden zouden daar toch niet voor niks staan, en er was 0 gsm-ontvangst… Maar het leek een doodgewoon bergpaadje als ieder ander, en de dreigende rotsen zagen er stevig genoeg uit, die zouden wel op hun plek blijven zitten! We hebben al over ergere steenlawines moeten klauteren in Zwitserland… Jammer dat ze in Noorwegen er niet op gebrand lijken te zijn om hun wandelnetwerk te onderhouden.
Al snapte ik wel, toen we het definitieve einde van het pad bereikten, waarom: het dal achter ons, eens uitgesleten door de machtige, nu gekrompen gletsjer, was zo onwerkelijk mooi, ongerept, onaangeraakt, zonder enige inbreng van de mens. (In Zwitserland zouden hier al zevendertig bakjesliften en kabelbanen en wandelpaadjes zijn aangelegd…)

DSC_0768

DSC_0797

Ook daar had ik uren naar kunnen kijken maar we zagen de laatste wandelaars richting parking lopen en zo helemaal alleen zonder gsm-ontvangst met die dreigende rotsen, ’t was toch niet dat, dus daalden ook wij maar snel weer af naar legale grond.

Veruit het mooiste gletsjerbezoek van deze vakantie voor mij…

Kort

Makkelijk, kort wandelingetje over vlak terrein, maar je kan niet dichter bij de gletsjer komen (tenzij op eigen risico, en net dat ‘verboden’ paadje maakte het voor mij af want het zicht op het gletsjerdal is gewoon WAUW). De autorit door het dal is voor anderen dan weer een leuk extraatje.

Praktisch

Screen Shot 2016-11-26 at 21.28.22

Afstand: klein uurtje rijden vanuit Stryn – noordkant van de Jostedalsbreen.
GPS: ingeven ‘Kjenndalsbreen’.
Parking: op het einde van de weg.
Tolweg: 40 NOK (enkel cash). Toen wij er waren, waren er echter geen tickets meer beschikbaar en zijn we dus doorgereden zonder te betalen. De staat van de weg – veel putten – deed vermoeden dat er al een tijdje niets meer werd betaald, en dus ook niet opgelapt…
Wandeltijd: 30 min H/T (2km over vlak terrein) – verboden paadje langs de rivier (op eigen risico): 1km extra, beetje klimmen/dalen.

Advertenties

4 gedachten over “Kjenndalsbreen: de ruige gletsjer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.