champagne·Europa·Frankrijk

Champagne proeven in de Champagnestreek

In mei gingen we enkele dagen naar de Champagnestreek. Op onze overnachting na compleet onvoorbereid, want wij durven wij nogal. Nu ik moet u aanraden om tóch vooraf wat opzoek- en reserveerwerk te doen, want veel van de kleinere champagnehuizen laten je enkel binnen op reservatie, en de grote al zéker. Op den duur ziet ge door de bomen het bos niet meer, want er zijn echt honderden huizen in de regio…
Wil je graag champagne kopen? Dan moet je je voorzien op een gemiddelde prijs per fles van 15 euro. De specialere champagnes, de millésimes (of vintages in ’t Engels) die bestaan uit wijn van één specifiek jaar, kunnen rond de 25 euro liggen. Mik je op de grote merken (zoals Moët-Chandon) dan zult ge uw portemonnee moeten opentrekken.

We leerden al heel snel dat het niet is omdat ge een grote naam draagt, dat de champagne daarom van betere kwaliteit is. De kwaliteitslabels werden in een ver verleden vastgelegd, in rots gebeiteld als het ware, waardoor de bekende merken astronomische bedragen kunnen vragen voor hun champagne terwijl hun smaken daarom niet per se ‘wauw’ zijn en elk jaar standaard hetzelfde, samengesteld uit verschillende wijngaarden. In de kleinere huizen varieert de wijn van jaar tot jaar, gezien alles afhangt van de lokale druivenoogst en andere externe factoren.

Ge hoort het, ik ben fan van de kleinere huizen.

Nog een tip: als je Frans goed genoeg is, probeer dan altijd een rondleiding in het Frans te volgen. De Fransen zijn immers niet gekend voor hun vloeiend Engels, waardoor er wel wat lost in translation raakt. Bovendien zijn ze geneigd een pak vlotter en méér uitleg te geven als ze dat in hun moedertaal mogen doen.

Wij logeerden in Châtillon-sur-Marne, een piepklein gat met een handjevol champagnehuizen, waarvan we er twee bezochten.

Champagne Charlier & Fils

Châtillon-sur-Marne, champagne

Châtillon-sur-Marne, champagne

Dit charmante familiebedrijf is één van de laatste die de wijn nog laat rijpen op houten vaten, in plaats van de inoxvaten die je overal ziet. Dit zou de champagne minder zuur maken. Zelf weet ik nog niet genoeg van champagne om dit te kunnen bevestigen – daarvoor moet er eerst nog véél meer geproefd worden!

Wij degusteerden voor 8,50 euro per persoon een stuk of vier wijnen (inclusief de ratafia, een zoet degustiefwijntje) bij de sympathieke dochter des huizes, die intussen ook al voor de volgende generatie heeft gezorgd. Natuurlijk stapten we er buiten met twee dozen champagne…

De rondleiding kregen we van de moeder des huizes. Uniek in Frankrijk (of zelfs de wereld) is het binnenstappen in een gigantische houten ton, die is ingericht als degustatieruimte voor kleinere groepjes. Het proces om de champagne te maken is natuurlijk in elk champagnehuis min of meer hetzelfde gezien de procedure erg strikt is vastgelegd, al zal de ene langer liggen te rijpen dan de andere bijvoorbeeld.
De champagne wordt elders gebotteld; de ‘caves’ die je bezoekt tonen wel rijen en rijen van flessen die liggen te gisten; de remuage gebeurt hier nog volledig met de hand (terwijl dit in de meeste huizen, zelfs de kleinere, al machinaal gebeurt).

Châtillon-sur-Marne, champagne

Châtillon-sur-Marne, champagne

Praktisch

Reservatie niet noodzakelijk, maar je kan best checken wanneer ze een rondleiding geven aangezien dit niet dagelijks gebeurt.
Adres: 4 Rue des Pervenches, 51700 Montigny-sous-Châtillon
Website

Champagne Lacroix

Châtillon-sur-Marne, champagne

Dit huis zie je al van ver liggen, op een heuvel met prachtig zicht op het dorp. Hier moet je wél reserveren want toen wij door het dorp dwaalden op zoek naar een ander champagnehuis, botsten we toevallig op een koppel Vlamingen die op zoek waren naar dit huis én hadden gereserveerd, waardoor we mee binnen konden en een privérondleiding kregen gevolgd door een gratis (! want op de meeste plekken moet je hiervoor betalen) degustatie van de beschikbare champagnes. Hier worden de flessen wel gebotteld op het terrein en met moderne voorzieningen; het is een iets kleiner huis dan Charlier. Ook hier vertrokken we met twee dozen champagne; vooral de rosé bleek lekker fris en paste helemaal bij het warme zomerweer van dat moment.

Praktisch

Adres: 4 Rue des Genêts, 51700 Montigny-sous-Châtillon
Website

2 gedachten over “Champagne proeven in de Champagnestreek

  1. Leuke weetjes, ik wil ook graag eens die streek aandoen. Al kan ik momenteel geen cava van champagne onderscheiden. 🙂

    1. Wel om eerlijk te zijn ik ook niet hoor! Ik weet gewoon welke smaak ik lekker vind dus als ik schuimwijn vind die lekker is dan kan het mij niet echt schelen van welke streek hij komt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.