champagne·Europa·Frankrijk

Épernay, de Champagne-hoofdstad

Épernay is de hoofdstad van Champagne en barst dan ook uit zijn voegen van de champagnehuizen. Wij bezochten er eentje, maar het loont de moeite om door de Avenue de Champagne te wandelen, waar alle sjieke huizen verzameld zitten.

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Het was een feestdag, dus lang niet alles was open, en wij kozen voor een bezoek aan een kleiner champagnehuis, Georges Cartier, dat ook champagnes van andere verkoopt. Bovendien bood één van die wijnmakers, Lamiable, net een gratis tasting aan. En daar zeggen wij uiteraard geen nee tegen. (En achteraf kochten we natuurlijk een fles van hem.)
De rondleiding in de kelders van het huis was niet zo speciaal; de uitleg was basic, ook al deed de gids erg haar best om zowel de Russische als de Amerikaanse gasten op hun gemak te stellen. De gangen werden gebruikt als hospitaal tijdens de oorlog, en de Duitsers vierden er menig feestje na de verovering… We zagen de rekken die worden gebruikt om de gist in de flessen te laten zakken, ook al worden ze in werkelijkheid al lang machinaal omgedraaid en was dit dus voor de show. Ahum. Er staan ook een aantal oude apparaten tentoon waarmee vroeger de wijn werd gebotteld etc.
En achteraf is er dan een degustatie (die trouwens niet goedkoop is – we betaalden 45 euro voor 2 personen) van zes champagnes. Eentje ervan is  van Cartier zelf, de andere van de huizen die ze ondersteunen en die wisselen ze regelmatig af. Zo leer je in één klap verschillende champagnes kennen, maar natuurlijk telkens de goedkoopste van ieder huis.

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay is een klein stadje en om te lunchen, kozen we een brasserie waar ze deftige pizza’s serveren. Kijk maar!

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Na die overdadige maaltijd maakten we een wandeling weg uit het stadje, de Mont Bernon op om eens naar de wijngaarden te gaan kijken.

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay, champagne

Épernay is een fijn stadje om te bezoeken, en ideaal als eerste kennismaking met de streek en champagne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.