champagne·Europa·Frankrijk

Een dagje in Reims

Anders dan Épernay is Reims een middelgrote stad met een handjevol grote champagnehuizen, een paar historische bezienswaardigheden en vooral véél toeristen.

Het eerste wat we bezochten, was de beroemde kathedraal. Je kan er moeilijk naast kijken, midden in het kloppende hart van de stad op een plein dat kan tippen aan de Notre-Dame in Parijs qua levendigheid. Alleen is de kerk zélf weinig speciaal. Het is een kerk, weet ge. Met veel te veel volk erin. En waar is de tijd dat je stil moest zijn in een kerk? Fluisteren, hoogstens. Hier niet. Dus dat miste ik: de stilte en de rust die over me heen valt als ik een kerk binnenstap, of eender welk gebouw dat al vele eeuwen en oorlogen heeft zien passeren en dat daarom respect verdient.

Reims, champagne

Reims, champagne

Reims, champagne

Daarna gingen we op weg naar het Musée de la Reddition, ofte de kamer waarin de Duitsers zich officieel overgaven aan de Geallieerden, die niet werd gewijzigd na Wereldoorlog II. Onderweg deden we een terrasje – eerste glas champagne van de dag: check – en toen kwamen we erachter dat het museum sloot onder de middag en dat we er niet op tijd zouden raken. Uiteindelijk schrapten we een bezoek van het programma, want het probleem met Reims is dat alles ver uit elkaar ligt en ik was veel te moe om nog veel rond te wandelen..
Een champagnehuis boeken hadden we minstens een dag op voorhand moeten doen – en eerlijk, we hadden niet veel zin om er eentje te bellen en het bezoekuur dan ook weer in onze dag passen – dus gingen we eerst op zoek naar eten. Er zijn enkele goede adresjes in de stad volgens Tripadvisor, maar verschillende telefoontjes konden ons geen tafeltje opleveren dus toen we voorbij een burgerkeet wandelden was de beslissing rap genomen: Sacré Burger it was.

Reims, champagne

De burger werd geserveerd met overgewaardeerde ‘frieten’ en (uiteraard) champagne. Van mij had het vlees op zijn minst doorbakken mogen zijn, want als ik rauw vlees wil, smeer ik wel américain op een broodje.

Reims, champagne

Na een uur was onze lunchpauze al achter de rug, maar die van de Fransen natuurlijk nog niet, dus ook bij de Bibliothèque Carnegie stonden we voor een gesloten deur. Dan maar een half uur verdergewandeld, in de hitte, naar de Basilique Saint-Rémi. Deze kerk werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, en terecht: het is een sobere mengeling van romaanse en gotische kunst, heel mooi. En: er was (bijna) geen mens. Pure rust en stilte, en koelte.

Reims, champagne

Reims, champagne

Reims, champagne

Daarna door de hitte terug naar het centrum, naar de bibliotheek. Reims staat bekend om zijn art déco: na de Tweede Wereldoorlog besloot men de stad niet te renoveren, maar opnieuw te beginnen, en dat was dus net in de periode dat deze bouwstijl populair werd. Daardoor had ik erg veel van de straten verwacht, maar de art déco en nouveau was amper zichtbaar. De bibliotheek is wel mooi, met veel hout, en de glasramen, wel zo’n luster zou ik ook wel in onze living willen 🙂

Reims, champagne

Reims, champagne

Reims, champagne

Reims, champagne

Reims, champagne

Reims, champagne

We deden nog een poging tot een terrasje op het plein aan de kathedraal, maar na twintig minuten wachten op twee drankjes zijn we maar naar huis gereden.

Wanneer we terugkeren naar de champagnestreek wil ik Reims heel graag een tweede kans geven, want ik ben er zeker van dat we door de warmte en mijn vermoeidheid een paar mooie en interessante dingen hebben gemist.

Ben jij al naar Reims geweest? Welke plekjes kan je er aanraden?

Een gedachte over “Een dagje in Reims

  1. Wij gaan heel vaak naar Reims en omgeving en vinden het er ontzettend leuk! De basiliek bevalt mij ook veel meer dan de kathedraal. Champagnehuizen reserveren wij nooit op voorhand omdat je je dan aan een tijdschema moet houden (wij gaan gewoon langs). Villa Demoiselle is echt een bezoekje waard (ik heb er trouwens een blogje over geschreven). Er zijn veel leuke eetplekjes maar ik zou inderdaad ook niet overal binnengaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.