België·Belgische Kust·Europa

Wandelen in het Zwin met een natuurgids

In juni gingen we een weekendje naar zee met de schoonfamilie en gezien we in Heist overnachtten, leek een bezoek aan het Zwin alleen maar logisch. Het lief en ik bezochten dit natuurpark a.k.a. paradijs voor trekvogels enkele jaren geleden al, maar toen was de vlakte zelf niet toegankelijk en vond ik niet veel aan ons bezoek. Daarom besloten we nu aan te sluiten bij één van de weekendwandelingen onder begeleiding van een natuurgids.

Zwin

Zwin

Intussen heeft het park een grondige vernieuwing ondergaan: het vroegere vogelpark is opengetrokken, zodat de vogels nu vrij zijn om te komen en te gaan. De paden werden heraangelegd, natuurlijke hekken opgesteld zodat de bewoners van het park de kans zullen krijgen zich te settelen en bezoekers kunnen binnen piepen in hun natuurlijke habitat. Wanneer het groen de overhand zal hebben genomen, over een paar jaar al, zal het park weer helemaal van uitzicht zijn veranderd.

Bovendien is men momenteel hard aan het werk om het natuurgebied, de Zwinvlakte zelf, uit te breiden naar de dubbele grootte.

Zwin

Aan de ingang van het park werden een heleboel artificiële nestpalen gebouwd voor de ooievaars, en bij één zo’n groepje nesten staat een kijkhut die je net op ooghoogte van een paar nesten plaatst, zodat we de ooievaar en haar jongen konden zien zitten.

Zwin

Zwin

De wandeling begint in het Zwinbos. In juni is het paar- en broedseizoen al bijna voorbij en hoor je minder vogels, maar als er eentje begon te zingen dan had de gids dat meteen opgepikt en zo leerden we enkele deuntjes te herkennen.
In het bos staan een paar oude bunkers, die werden heringericht om vleermuizen te kunnen herbergen. Heel fijn om te zien hoe de natuur hier een belangrijke rol speelt.

Zwin

Zwin

Haaks daarop staat de bouw van een afschuwelijk betonnen gebouw tegen de dijk die het aangelegde park scheidt van de Zwinvlakte: een bizarre eis van het Agentschap Natuur & Bos dat het Zwin beheert. Echt een afschuwelijk zicht als je op de vlakte staat en om je heen kijkt…

Zwin

Bovenop de dijk kan je van achter houten schermen kijken naar de vogels – verschillende soorten meeuwen, lepelaars, noem maar op – op een eiland middenin de vlakte. De dijk gaat helemaal rond de vlakte en zal in 2019, wanneer het natuurgebied is uitgebreid, voor een mooie fietstocht zorgen.

Zwin

Daarna leidde de gids ons de vlakte op. Het was net springtij geweest, wat de vlakte onder water zet en dat was nog volop aan het terugtrekken, dus op de paden stond nog heel wat zeewater. Heel grappig met de mensen in onze groep op witte schoentjes… 🙂

Zwin

Het voordeel van een gids is dat je zoveel méér ziet. Ik zou er op mijn eentje doorheen wandelen en het allemaal mooi vinden, maar hij zag overal interessante dingen: meeuwen, leeuweriken, graspiepers, eetbare of net giftige plantjes, vlinders, rupsen…

Zwin
Zwin

Je kan natuurlijk zelf rondstruinen op de gemarkeerde wandelpaden, maar uiteindelijk zijn die niet al te lang en heb je het betalende deel op een uur of twee wel gezien. Er is een blotevoetenpad, waarvoor ik graag een keer wil teruggaan, en er worden ochtendwandelingen georganiseerd waar je bij zonsopgang gaat luisteren naar het vogelkoor. Ieder seizoen in het Zwin is anders: de vegetaties, het gedrag en de populatie van vogels… Het is daarom zeker de moeite waard om meerdere bezoeken te brengen aan het park.

Zwin

Parking kost 5 euro voor een dag, een toegangsticket 10 euro, inclusief rondwandeling met een gids op zaterdag en zondag is het 12 euro.
Tickets kan je hier online aankopen.

2 gedachten over “Wandelen in het Zwin met een natuurgids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.