Europa·Italië·Zuid-Tirol

Dagtocht naar de Hintergrathütte en over de Gletscherweg

Op onze derde dag in Solda besloten we het bakjesliftje te nemen vanuit het dorp naar het Mittelstation. Dat balanceert op de rand van een afgrond, een rots die zo duidelijk is bewerkt en uitgesleten door gletsjers, eeuwen en eeuwen geleden. De ideale plek om aan ons gletsjerdagje te beginnen, zeg.
Gletscherweg SuldenGletscherweg SuldenGletscherweg Sulden

Het was een stevige klim, en om elke bocht dacht ik: nu gaan we die hut zien liggen. Oké, niet erg, de volgende dan. De volgende? Argh. Gelukkig waren er bergen om naar te kijken, de grote Drie die het dal beheersen: Königspitze, Zebrú en Ortler.
Gletscherweg Sulden

En dan, eindelijk, na anderhalf uur zwoegen, was de hut in zicht. Even uitrusten terwijl het lief nog een beetje hoger op een heuveltop klom. We overwogen iets te eten in de hut, maar kozen er dan toch voor om verder te trekken.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

Over een smal pad liepen we bijna recht op de muur van morenen af waar de Gletscherweg begint. Hier peuzelden we ons lunchpakket op, want what a view. En zelfs daar tussen niets dan stenen kunnen schattige kleine bloemetjes wortel schieten.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

Met behulp van houten, beschilderde paaltjes werd ons de weg over de morenen getoond. De morenen zijn resten van de rotsen waarover, waarlangs en waaronder de gletsjer indertijd is geschuurd en tonen eens te meer de enorme kracht van de natuur.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

Het duurde niet lang of we hadden door dat het niet enkel morenen waren waar we overheen klefferden: de stenen bleken een dikke laag ijs te bedekken. En niet zomaar ijs: het waren de intussen van de gletsjer afgescheiden gletsjertongen. Wauw.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

De houten paaltjes af en toe negerend kwamen we héél dicht bij de voet van de gletsjer die van de Zebrú komt. Af en toe braken er kleine stukjes ijs af dus té dicht bij komen was niet erg veilig en we hielden een gepaste afstand. Maar opnieuw: wauw.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

Elke stap zorgde voor nog meer van die prachtige vergezichten en het smeltwater klaterde en stroomde tussen de stenen en het ijs door, zo snel mogelijk naar beneden.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

De Königspitze-gletsjer was nog indrukwekkender. Net toen we er onder langs waren gepasseerd – weliswaar op grotere afstand – brak er met angstaanjagend gedonder een gigantische brok ijs af en stortte naar beneden. Ver genoeg van ons vandaan, maar dichtbij genoeg om ons de schrik van ons leven te bezorgen en toch iets sneller over de rotsblokken te schuifelen, ver buiten het bereik van de vallende ijsblokken.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

Toen ging de weg weer steil omhoog, naar de Schaubachhütte, weg van de gletsjertongen en de morenen en de Drie. Terug beneden, in Solda, hadden we wel een aperitiefje en een Apfelstrüdel verdiend.
Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg SuldenGletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden Gletscherweg Sulden

Filmpje

Er is ook een filmpje want er waren niet voldoende foto’s, toch? En omdat je met een filmpje toch iets méér het gevoel hebt van echt middenin dat prachtige landschap te staan. Vergeet je geluid niet op te zetten voor extra uitleg onderweg 🙂

Praktisch

Luftseilbahn Sulden, Mittelstation B+T: 13,50 euro pp
Parking aan de lift: gratis
Route: Sulden Mittelstation (2200Hm) – Hintergrathütte (2661Hm) – Gletscherweg – Schaubachhütte (2581Hm) – Sulden Mittelstation (2200Hm)
Duur wandeling: 6 uur inclusief foto- en eetpauzes
Afstand: 13km
Hoogtemeters: 800Hm

Advertenties

5 gedachten over “Dagtocht naar de Hintergrathütte en over de Gletscherweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.