België·Europa·La Roche-en-Ardenne·Wallonië

Het dierenpark van La Roche: verborgen parel in de Ardennen

Tijdens een weekend in de Ardennen brachten we een bezoek aan het kleine Le Parc à Gibier vlak bij La Roche. Er zijn verschillende van dit soort parken in onze zuidelijke landshelft, maar dit neemt toch een speciaal plaatsje in door de aanwezigheid van een roedel wolven.

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

Met gids Denise op ontdekking in het dierenpark

Onder begeleiding van Denise, die als Vlaming onlangs naar Wallonië verhuisde en nog maar net als gids bij het park begonnen was, bezochten we alle dieren. Haar Franstalige collega, die al jaren in het park werkt, kende natuurlijk meer van de dieren – herkende ze en noemde ze bij naam – maar Denise was een toffe madam en deed erg haar best om ons groepje geboeid te houden door niet enkel over de dieren maar ook over bomen, paddenstoelen en ander leven in het bos te vertellen.

wildpark La Roche

wildpark La Roche

Enkele jaren geleden veranderde het domein van eigenaar. De dierenverblijven verkeerden toen naar het schijnt in erbarmelijke staat, maar daar is nu niet veel meer van merken: voor zover ons amateuristisch oog dat kon zien, zagen de dieren er allemaal goed doorvoed en niet al te ongelukkig uit.
Wat wél opviel was de beperkte oppervlakte die beschikbaar is voor de verschillende soorten. De wilde kat bijvoorbeeld – zelfs een huiskat zou in zo’n kleine kooi onnozel worden. De lynx, koning van de bergen, zat maar wat verveeld voor zich uit te staren. De uilen konden niet eens hoger dan twee meter vliegen. Dus mijns insziens is er verbetering mogelijk, én nodig.

Edelherten en damherten

Anders dan in een Vlaamse dierentuin kregen we brood en maïs in onze handen gestopt om de dieren onderweg te lokken en te voederen. Het edelhert, één van de eerste dieren die we zagen, was het statigste van allemaal: zoals dat eraan kwam paraderen, zijn gewei trots rechtop, de vrouwtjes zonder pardon opzij duwend om aan zijn eten te kunnen komen… De koning van het bos.

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

De familie Everzwijn

Een dier dat ik in het wild niet zou willen tegenkomen maar dat in de Ardense bossen duidelijke sporen achterlaat, is het everzwijn. Het park heeft er een grote familie rondlopen, waarvan de mannetjes – de papa’s? – de kleine zwijntjes, die afgelopen zomer werden geboren, met hun snuit opzij gooien om bij het eten te kunnen. Ja. De wet van de sterkste.

wildpark La Roche

wildpark La Roche

Maar ook… wolven

Het park herbergt niet enkel dieren die je hier nog wel in het bos zou kunnen tegenkomen, maar ook walibi’s, bergezels met heuse dreadlocks, wilde katten en wasbeertjes. Je vraagt je af hoe zij in het park terecht zijn gekomen… Achtergelaten?
Van de wolven was ik het meest onder de indruk. De eerste keer dat ik deze soepele, sterke dieren – grote honden, bijna – van zó dichtbij kon zien. (De eerste foto is niet ingezoomd en toont hoe dichtbij ze zijn.) Echt wauw.
Het park hoopt op familie-uitbreiding, maar tot nu toe is het alfa-vrouwtje nog niet zwanger geworden. Wij duimen mee voor kleine wolfjes!

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

wildpark La Roche

Het hoogtepunt van het bezoek was het voederen van de wolven. Als je het park bezoekt, kies dan voor een geleid bezoek of zorg dat je de voedertijd kan meepikken – ’s zondags is dat twee keer, op de andere dagen maar één keer per dag. Ik maakte er ook een filmpje van.

wildpark La Roche

Een hapje en een drankje

Na je bezoek kan je iets gaan eten of drinken in de taverne van het park, waar ze het bier Lupulus (ofte ‘wolfje’) serveren en je een gourmandisch bordje met proevertjes kan eten.

wildpark La Roche

Praktisch

Le Parc à Gibier website
Adres: Chemin du Parc à Gibier 1 – 6980 La Roche-en-Ardenne
Toegangsprijs: 5,50 euro voor volwassenen – 3,5 euro voor kinderen. Gids: 40 euro.

Advertenties

3 gedachten over “Het dierenpark van La Roche: verborgen parel in de Ardennen

  1. Leuk om die bekende plekjes terug te zien! Wij zijn er nu twee keer geweest waarvan de laatste keer in juni en blijven het een leuk park vinden. Natuurlijk is de ruimte voor sommige dieren beperkt maar ik denk dat de intentie goed is en dat ze zeker in de toekomst dingen wel gaan verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.