Europa·Londen·Verenigd Koninkrijk

Het Imperial War Museum in Londen

Omdat we alle toeristische hoogtepunten van Londen in het verleden al een keer hadden gezien, besloten we een museum te bezoeken. Omdat we geen van beiden erg into art zijn, viel onze keuze op het Imperial War Museum. In Frankrijk, meer bepaald Normandië, bezochten we al verschillende oorlogssites dus de zaak eens bekijken vanaf een overzees point of view leek ons wel interessant. Bovendien is de toegang gratis.

Londen Imperial War Museum

Het IWM is ingericht in een prachtig gerenoveerd gebouw. Ook de tentoonstellingen werden recent volledig vernieuwd, zodat het een modern, interactief museum is geworden. Het vertelt de geschiedenis van oorlogen over de hele wereld sinds Wereldoorlog I. Wanneer je in de drie verdiepingen hoge hall binnenkomt, vliegen de oorlogstoestellen je meteen om de oren: een verslaggeversjeep, een gevechtsvliegtuig, een bom…

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Dan kan je kiezen welke tijdelijke tentoonstelling je wil bezoeken. We hadden maar een halve dag dus richtten we onze aandacht op de twee permanente, om te beginnen de First World War Galeries. Als Vlaming weten we daar natuurlijk al heel wat over: het leven van onze soldaten in de loopgraven, de zware gevechten in onze heuvels en velden… Ook in Groot-Brittanië was er veel miserie, met onder andere het oproepen van jonge mannen om naar het front te trekken en het zwartmaken van de Duitsers. Als bezoeker kan je door een stukje nagemaakte loopgraaf lopen, enfin alleszins een goede poging want de realiteit die kunnen wij natuurlijk niet bevatten.
De tentoonstelling geeft je aan de hand van plakkaten, voorwerpen en interactieve schermen een redelijk volledig beeld van WOI, gezien vanuit een Brits standpunt.

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Londen Imperial War Museum

Op de bovenste verdieping van het museum vind je The Holocaust Exhibition. Je mag er geen foto’s maken en kinderen onder 14 jaar kan je er beter niet mee naartoe nemen. De verhalen en het getoonde beeldmateriaal zijn erg… Heel erg. Veel bijgeleerd heb ik niet, maar het was opnieuw interessant om alles vanuit een ander standpunt te kunnen bekijken.
Een tentoonstelling die een verplichte schooluitstap zou moeten zijn voor alle Britten.

Vlak buiten het museum staat een stukje Berlijnse Muur, gelijkaardig aan dat in Brussel.

Londen Imperial War Museum

Een museum als dit zou niet mogen bestaan, maar er is altijd wel ergens oorlog op onze prachtige aardbol, en daarom is het goed dat het er is, zodat je je kan blijven informeren en hopelijk heeft iemand ooit door dat de geschiedenis zich zal blijven herhalen als we daar niets aan doen.

Andere postjes die verschenen over onze citytrip naar Londen in augustus 2017:

Advertenties

3 gedachten over “Het Imperial War Museum in Londen

  1. Was vroeger zo’n oubollig museum, leuk dat het vernieuwd is. Vlakbij Downing Street zijn er ook nog de Cabinet War Rooms, ook heel fijn: daar schuilde de Britse regering tijdens de oorlog. Maar is wel te betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.