België·Europa·La Roche-en-Ardenne·Wallonië

Vriendenweekend in de Ardennen: de grotten van Hotton

Behalve ons bezoek aan het dierenpark van La Roche, en een proeverij in de chocolatier Cyril Chocolat (waar we drie jaar geleden ook al langsgingen), stond er ook een bezoek aan de natuurlijke kalkgrotten van Hotton op de planning. Deze zijn niet zo spectucalair of bekend als de grotten van Han, maar minstens even hard uw bezoekje waard.

Op een grauwe zondagochtend, inclusief druilerige Belgische miezerregen, parkeerden we de auto’s op een onverharde parking bij het ontvangstgebouw van de grotten. Er zijn geleide rondleidingen op regelmatige tijdstippen in het weekend. Moet je even wachten? Loop dan naar buiten, naar een uitzichtpunt in het bosje achter het ontvangstgebouw. Een frisse neus en uw laatste daglicht, wie weet.

grotten van Hotton

grotten van Hotton

Verrassend genoeg stond er in een mum van tijd een grote groep mensen aan te schuiven, en uiteindelijk gingen we met een man of dertig ondergronds. De gids was een sympathieke Waal die ons in charmant Nederlands over het ontstaan en de ontdekking van de grot vertelde, terwijl we steeds dieper afdaalden onder de grond. Tot op 65m diepte, waar de rivier, die de grotten heeft uitgesleten, nu stroomt.

grotten van Hotton

grotten van Hotton

grotten van Hotton

grotten van Hotton

grotten van Hotton

Daar wachtte ons een grote verrassing want deze ogenschijnlijk bescheiden grot herbergt een indrukwekkende kloof, eentje met een Lord of The Rings attitude. En als we daar niet met z’n tientallen hadden staan samengetroept, had ik me nog kunnen voorstellen dat er elk moment een Balrog van om het hoekje zou komen. Ja. De moeite waard!

grotten van Hotton

grotten van Hotton

En het pakt niet op foto, natuurlijk. Ga er dus vooral zelf heen als je de kans hebt! Alle praktische info vind je op hun website.

3 gedachten over “Vriendenweekend in de Ardennen: de grotten van Hotton

  1. Dat ziet er mooi uit. In de grotten ben ik nooit geweest, maar bovengronds is het daar ook de moeite om te wandelen. [mierenneukmodus] Hotton ligt wel niet in de Ardennen, maar in de Calestienne. [/mierenneukmodus]

    1. Damn, da’s niet de eerste keer dat ik die fout maak hé. Wel, laat ons zeggen dat voor mij de Ardennen zijn in Wallonië waar er meer bos is dan asfalt en beton en bakstenen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.