Europa·Londen·Verenigd Koninkrijk

Londen: street art in Shoreditch

Londen is voortdurend in verandering. Nog niet zo heel lang geleden was de wijk Shoreditch verloederd en vuil en moest je er als toerist vooral niet in verdwalen. Nu is dit het creatieve hart van de stad, met overal winkeltjes, eettentjes, marktjes en niet te vergeten street art: de reden waarom ík hier naartoe wilde. Via de tip van een vriendin die eerder dat jaar in Londen was geweest, kwam ik bij Alternative London uit, een organisatie die allerlei soorten rondleidingen aanbiedt. Wij gingen voor de Alternative London Walking Tour. Je kan online boeken en betaalt 10 pond per persoon. De wandeling duurde anderhalf uur.

Londen Alternative Walking Tours
Onze sympathieke gids.

Shoreditch: de wijk

Shoreditch heeft heel wat verschillende soorten inwoners gehad en verandert net als de rest van Londen voortdurend. Starten deden we aan de Old Spitalfields Market, verwijzend naar de markt die al sinds de 13e eeuw werd gehouden in open lucht op een locatie in het centrum van East End. Het succes van deze markt zorgde er in de 17e eeuw voor dat steeds meer mensen zich in de buurt kwamen vestigen en op die manier kwamen ook de zijdewevers uit Frankrijk hier terecht, gevolgd door de Ierse wevers in de 18e eeuw die in de haven gingen werken en in de 19e eeuw de joden, wat op den duur East End tot de grootste joodse gemeenschap van die tijd maakte. Door de Tweede Wereldoorlog moesten zij hier verdwijnen, en in de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn het Bangladezen die hun plek hebben ingenomen, wat duidelijk te zien is aan de winkeltjes en restaurantjes in de wijk.

wandeling in Shoreditch

wandeling in Shoreditch

wandeling in Shoreditch

wandeling in Shoreditch

In 1991 opende het nieuwe marktgebouw, dat had moeten verhuizen doordat er op de oude locatie geen plek meer was om te groeien. (Bron)
De markt vormt nu het centrum voor leuke bars, kunstprojecten en marktkraampjes met kledij, accessoires en decoratie. Zeker de moeite om eens door te lopen!

wandeling in Shoreditch

wandeling in Shoreditch

wandeling in Shoreditch

wandeling in Shoreditch

Street art in Shoreditch

Volgens mij is er in deze wijk geen enkele straat zónder street art. Je moet soms wel weten waar te kijken: op de daken, in dakgoten, op muren, bovenop lantaarnpalen, aan je voeten… Het zit overal en is soms piepklein. Maar de meeste werken zijn groot, kleurrijk en springen meteen in het oog.
Heel veel verschillende artiesten zijn hier aan het werk geweest, en het is fijn om er sommige te herkennen: Space Invader met zijn schattige tegelaliens, en onze eigen ROA met een prachtige pelikaan. Ook Banksy zou zijn sporen in de stad hebben nagelaten; zo is er op een klein pleintje aan Dray Walk door hem een auto neergezet en heeft de stad die meteen in glas laten inkapselen om hem te beschermen tegen dieven, want zijn kunst is geld waard…

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

street art in Shoreditch

Ik kijk er al naar uit om komende zomer weer door Shoreditch te wandelen en nieuwe kunstwerken te spotten, want het zal er dan vermoedelijk alweer heel anders uitzien…

Shoreditch: praktisch

Zorg dat je wat cash op zak hebt, want het is gebruikelijk om de gids na de tour iets toe te stoppen.
Hoe er te raken: Liverpool Street Station is vlakbij, je kan dus makkelijk de metro of de trein nemen. Of je kan doorheen de zakenbuurt van City of London ernaartoe wandelen, maar in het weekend is dit een doodse wijk, waar de winkels en vele lunchplekjes dan gesloten zijn; wees gewaarschuwd.

Sky Garden

Andere postjes die verschenen over onze citytrip naar Londen in augustus 2017:

4 gedachten over “Londen: street art in Shoreditch

  1. Ik zag Shoreditch de laatste 5 jaar enorm veranderen! Toen ik de eerste keer bij Spitalfields kwam, was het nog een tweedehands- en vinylmarkt in een verloederde buurt, maar nu heb je zelfs een MAC en allerlei designershops ernaast. Wel fijn om tussen al die wereldberoemde street art ook de zwartwittekeningen van onze Gentse Roa te ontdekken. Vlakbij Boxpark zag ik ook zijn reusachtige egel!

    1. Ja, heel zeker. Er zit zoveel street art verstopt op plaatsen waar je niet kijkt, en bovendien krijg je van de gids een woordje uitleg over de kunstenaar of het kunstwerk in kwestie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.