Europa·Sevilla·Spanje

Sevilla: zonsondergang op de Metropol Parasol en een avondje flamenco

Metropol Parasol: niet zomaar een paddenstoel

Middenin Sevilla staat een merkwaardig, modern bouwsel, door de stedelingen liefkozend de Setas ofte ‘de paddenstoel’ genoemd: de Metropol Parasol. Deze enorme houten constructie werd door de stad in 2011 opgericht om de wijk nieuw leven in te blazen. En het werkt, want de toeristen stromen natuurlijk toe om ‘de Eiffeltoren van Sevilla’ te bezoeken. Het toffe aan de paddenstoel is immers dat je er via aangelegde wandelpaden bovenop kan wandelen. Onder het bouwsel ontdekte men resten van een Romeinse nederzetting, die je eveneens kan bezichtigen maar door de meeste bezoekers worden overgeslagen.

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol

Een wandeling met zicht op Sevilla

Het was een heerlijk warme namiddag midden november toen we de lift namen naar de bovenverdieping van de paddenstoel. We hadden er heel wat kilometers opzitten door de Macarena-wijk en besloten hier onze eerste dag af te sluiten. Met behulp van brede trappen en glooiingen volg je een soort wandelweg zodat je Sevilla in de vier windrichtingen kan bewonderen, want de Metropol Parasol steekt boven alles uit.

Sevilla Metropol ParasolSevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol
Foto door GoAnnelies.

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol
Foto door GoAnnelies.

Zonsondergang boven Sevilla vanop de Metropol Parasol

We waren er in de late namiddag en het voordeel aan de herfst was in dit geval dat de zon vroeger ondergaat. Dus besloten we, na een drankje op het terras in volle zon, nogmaals een rondje over de constructie te maken om Sevilla in een ander, gouden licht te zien. De ideale afsluiter van ons eerste dagje vakantie!

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol

Sevilla Metropol Parasol

Metropol Parasol praktisch

Website: setasdesevilla.com (tip: selecteer geen andere taal dan het Spaans want er werden machinevertalingen gebruikt, wat anders wel hilarisch is om te lezen)
Toegangsticket: ter plaatste te koop voor 3 euro. Je kan je ticket ruilen voor een gratis drankje op het gelijkvloers.

Flamenco in Sevilla

Sevilla is zowat de hoofdstad van de passionele muziekstijl flamenco, die in de 19e eeuw in Andalusië ontstond. Gebaseerd op zang en eventueel gitaar en een door stampen, klappen of met de vingers knippen gecreëerd ritme, is het iets waar je voor bent. Of je bent er niet voor. Ik wist nog niet onder welke categorie ik zou vallen, maar ik wilde het héél graag een keer ‘live’ meemaken.
Via een Nederlandse flamencodanseres die mijn schoonmoeder kende, boekten we een avondje bij Bar T de Triana op de andere oever van de Guadalquivir. Gelukkig maar, want het barst in Sevilla van de flamencobars of van de heuse optredens in theaters, dus de gemiddelde toerist ziet doorheen de bomen het bos niet meer.

Flamenco in Bar T de Triana

Voor het lekkere eten moet je bij Bar T niet per se zijn, maar in een piepklein achterkamertje – kleiner dan mijn living – organiseert FlamencoEsencia ’s avonds regelmatig intieme flamenco-optredens. Hun bedoeling is om terug te keren naar de essentie van de flamenco, zoals die in de huiskamer met vrienden of familie wordt gedanst, zomaar, zonder repeteren vooraf, zonder extra opsmuk of show. Maria La Serrana is zonder meer de ster van de avond, en het leuke is dus dat zij Nederlandse is. Wij betaalden 18 euro voor een ticket met één gratis drankje inbegrepen, wat zo’n beetje de gangbare prijs is in Sevilla.

Sevilla flamenco

Sevilla flamenco

Door de inrichting van het zaaltje zit je bijna op het podium en bijgevolg bijna in de muziek. Ik keek gefascineerd toe hoe Maria zich gracieus bewoog en zich overgaf aan de slepende stem van de jonge man, of de riedels getokkeld op de gitaar. Ja, ik was zwaar onder de indruk. Mijn reisgezelschap iets minder, denk ik… Gezien foto’s in dit geval weinig zeggen, heb ik een korte compilatie gemaakt van een paar filmpjes om u toch een betere indruk te kunnen bezorgen.

Sevilla by night

We waren allebei moe van onze eerste dag in Sevilla en moesten nog het hele eind terug naar het hotel wandelen door de nog heel erg wakkere stad. 24.000 stappen, alstublieft.

Sevilla by night

Sevilla by night

Meer lezen over onze citytrip naar Sevilla in november 2017?

4 gedachten over “Sevilla: zonsondergang op de Metropol Parasol en een avondje flamenco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.