Duitsland·Europa·Stuttgart

Stuttgart, de perfecte tussenstop op weg naar de Alpen

Als alles mee zit en je neemt geen enkele pauze, zit de 900km lange trip van bij ons thuis tot in Sulden er na negen uur op. Maar natuurlijk, je moet door Duitsland met al zijn wegenwerken, er moet onderweg gegeten en geplast worden, en van zo lang in de auto te moeten zitten word ik lichtelijk ambetant. Bovendien ben ik niet graag chauffeur (behalve op lege stukken autostrade waar ik aan 150 km per uur mag scheuren). Dus besloten we onze vakantie chill te beginnen én te eindigen, door exact halverwege te gaan overnachten. Mijn oog viel op Stuttgart, qua reistijd volgens Google Maps schoontjes in het midden.

We kwamen telkens in de namiddag aan, waardoor er tijd was om door de stad te struinen. Op de heenweg was het echter zondag waardoor de winkels gesloten waren en alles er redelijk verlaten bij lag. Er was een marktje, de jaarlijkse Hamburger Fischmarkt zo bleek, met allerlei eet- en drankstandjes.

Stuttgart blog

Stuttgart blog

Het Neues Schloss uit de 18e eeuw is het meest indrukwekkende gebouw van de stad, want het grootste. Er omheen liggen allerlei pleinen en parken, waardoor je het kasteel zowat aan alle kanten kan bewonderen. Er is ook een Altes Schloss, maar dat ligt meer verscholen tussen de huizen en daarvan heb ik geen foto gemaakt.

Stuttgart blog

In het parkje rechts van het kasteel, waar je een kleine vijver hebt, wat fonteintjes en wat groen, staat het Kunstgebäude met op het koepeldak het gigantische beeld van een hert.

Stuttgart blog

De Schlossplatz is een gigantisch plein met aan één kant het binnenplein van het Neues Schloss, in het midden een park en aan de andere kant een zuilengalerij met terrassen en winkels. Op zondag was dit duidelijk het kloppend hart van de stad.

Stuttgart blog

Stuttgart blog

Omdat we nu eenmaal in Duitsland waren, kozen we een Duits ogend restaurant uit, Amadeus pal in het centrum. Het was warm genoeg om buiten te zitten, en toen het begon te regenen zaten we droog onder de grote parasols. Wienerschnitzel met extra citroen, ik heb niet veel nodig om content te zijn.

Stuttgart blog

Ons hotel, Zur Weinsteige net buiten het centrum, was een nachtmerrie. Geclassificeerd met vier sterren en een 8,3 op Booking.com nochtans. Het ligt aan een ongelooflijk drukke baan waar ook ’s nachts zwaar verkeer langs dendert, en tot in de late en vanaf de vroege uurtjes een tram die zich niet zal inhouden om te bellen.
Bovendien was de kamer bij aankomst snikheet; het personeel had niet de moeite genomen om de airco voor hun aankomende gasten alvast op te zetten. Het raakte niet meer afgekoeld tegen de avond, en slapen met die machine op was een no go. Dan maar met het raam open, en al het straatlawaai – hoewel we aan de achterkant sliepen – erbij nemen. En het onweer waarop we ’s nachts werden getrakteerd. O en de badkamer had een glazen deur, dus als één van ons twee ’s nachts naar het toilet moest, was de andere gegarandeerd mee wakker. Zo gezellig. Plus dat ik toen in de hevigste insomnia-periode van mijn leven zat en dit dus een nacht from hell werd.
Het interieur was dan weer typisch Duits, en het ontbijt best wel oké.

Stuttgart Hotel Zur Weinsteige

Voor de terugweg boekte ik een ander hotel via Booking.com, Hotel Pflieger met ‘slechts’ drie sterren en geen airco (living on the edge, ik weet het). De kamers waren gerieflijk, het hotel lag aan een rustige straat en het raam kon wagenwijd open. O hemels. (Wel weer een glazen badkamerdeur. Is dat een Stuttgart-mode ofzo?) Hotel Pflieger lag aan de noordkant van de stad, maar opnieuw op een paar minuten te voet van het centrum. Het ontbijt was Duits en degelijk, het personeel vriendelijk. Als Stuttgart ooit nog eens halverwege onze reisroute ligt, komen we hier terug.

Stuttgart Hotel Pflieger

Het was vrijdag en we zagen plots een totaal andere stad, met terrasjes en zon en mensen, zoveel mensen. We konden door de drukke winkelstraat flaneren, en ’s avonds in de volle zon dineren bij Carls Brauhaus op het Schlossplatz om onze vakantie in stijl af te sluiten.

Stuttgart blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.