Berlijn·Duitsland·Europa

De vijf hoogtepunten van een ijskoude citytrip naar Berlijn

Berlijn dus. Een stad zonder gelijke.
Ik had me vooraf geen bepaald beeld gevormd; wel dat het helemaal anders zou zijn dan een zuiderse stad met kleurrijke gevels; drukke terrasjes en tienduizend kerken, ja. Gezien de weersvoorspelling wist ik dat we in Berlijn bij voorkeur binnen zouden aperitieven, en kleur in een stad die in een nog erg recent verleden veertig jaar lang door de Sovjets is overheerst? ’t Zou ver te zoeken zijn.
Wat me zal bijblijven, behalve dat ik het van mijn leven nog niet zo koud heb gehad want de noordoostenwind waait ginds nog ijziger dan bij ons, believe you me en mijn afgeschraapte benen: mijn top vijf.

Die Berliner Küche

Of beken ik maar meteen dat dit een typfout is en ik eigenlijk Kuchen bedoel? Want van gebak daar kennen ze wat van in Berlijn: Kaffee und Kuchen is daar een begrip. De koffieshops liggen er rijkelijk gezaaid en allemaal hebben ze homemade cheesecake, brownies, appeltaart en ander lekkers. Ook bij het ontbijt speelt dit alleen maar in uw voordeel, want deze zoetigheden zijn bijna de ganse dag te verkrijgen. Dat de mensen daar niet dikker zijn, ik begrijp dat niet. Of is het één grote toeristenval?

citytrip BerlijnDe Duitse keuken staat dus niet bekend om zijn subtiliteit en die lijn wordt doorgetrokken naar de gewone maaltijden. Bestel je vlees op restaurant dan krijg je gewoon een lap vlees op je bord; al de rest is bijzaak en moet apart worden besteld. Langs de andere kant is de vegetarische en zelfs de veganistische keuken heel erg ingeburgerd en draaien de meeste restaurants hun hand er niet voor om om degelijke gerechten aan te bieden waar je het vlees zelfs niet in mist. Zo gingen we eten in een vegetarisch sterrenrestaurant – mijn eerste sterrenrestaurant en mijn eerste vegetarische restaurant, compleet met ‘vegetarische’ wijn en al – en dat moet het lekkerste zijn dat ik ooit al heb gegeten.

citytrip Berlijn

U begrijpt: we zijn niet met honger naar huis moeten gaan.

De wijk Kreuzberg

Van alle stukken van de stad die we hebben gezien, leek deze wijk ons het leukst en het authentiekst. Gezellige rijtjeshuizen, cafés, barretjes, pleintjes, bomen, stoepen, alles erop en eraan. Wij verbleven helaas in Mitte, het hart van de stad omdat van daaruit alles makkelijk bereikbaar was, maar feitelijk is Kreuzberg de ideale uitvalsbasis voor uw citytrip. Met de metro-bus-trein geraak je trouwens overal. O ja en in een koffieshop in deze wijk verkopen ze een ‘monster brownie’. Allen daarheen, am I right?

citytrip Berlijn

Voormalige luchthaven Tempelhof

Dit grotendeels leegstaande gebouw, neergeplant door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, fungeerde nog tot 2008 als luchthaven. De landingsbaan is nu één groot park, en ’s zomers waarschijnlijk een heerlijke plek om te vliegeren of te fietsen. Zeer tof om te bezoeken, wanneer je niet wordt weggeblazen en na twee seconden al tot op het bot verkleumd bent. Kijk, ik stijg nét niet vanzelf op!

citytrip Berlijn

De Berlijnse Muur

In Berlijn kan je er bijna niet omheen dat er 28 jaar geleden nog een muur de stad (en daarmee ook Europa) in tweeën deelde. Voor wie meer wil weten over het leven tijdens de Muur is het DDR Museum een aanrader, of anders wel het Tränenpalast dat inzoomt op het leed van van elkaar gescheiden familieleden. Wij uit West-Europa kunnen ons daar bitter weinig bij voorstellen.
Het mooiste voorbeeld van Berlijn en z’n herwonnen vrijheid is de East Side Gallery, een stuk van anderhalve kilometer waar de Muur werd behouden en beschilderd door street artists van over de hele wereld.

citytrip Berlijn

Karl-Marx Allee

Niet dat ik een fan ben van het communisme, maar die mannen konden er wat van als het ging om snelle, eenvoudige architectuur. Ze produceerden woningen voor hun onderdanen alsof het een lopende band in een fabriek betrof, en zo zien de prefab appartementsgebouwen er ook uit: als grote blokken plastic playmobil. Het verbaast me trouwens dat ze er zoveel decennia later nog staan én bewoond zijn, want als je hun toenmalige propaganda moet geloven duurde de afwerking van zo’n appartement maar twee dagen. Ik zou mij daar precies niet zo gerust voelen. Hoedanook: een wandeling van de Alexanderplatz naar de Frankfurter Tor is, zeker op een zonnige dag, absoluut de moeite waard. Vergaap u!

citytrip Berlijn

Was jij al eens in Berlijn? Wat was jouw favoriete plekje?

Binnenkort volgen er ongetwijfeld nog meer postjes over deze wonderlijke stad.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.