België·Brussel·Europa

Brussel: de toeristische hoogtepunten rond de Grote Markt

Wie Brussel zegt, krijgt daar meteen een beeld van de Grote Markt bij in z’n hoofd. Het is dan ook een *wauw* pittoresk plein met al die prachtige trapgeveltjes en gouden accentjes en schattige raampjes en o ja UNESCO werelderfgoed natuurlijk. De gildehuizen, die in eerste instantie in hout werden opgetrokken en rond de 17e eeuw, na een verwoestende oorlog, vervangen werden door de huidige stenen gebouwen, stralen klasse en rijkdom uit, en dat was natuurlijk de bedoeling indertijd. O en met Kerst is alles nóg mooier!

Grote Markt Brussel
Kerstmis 2005.

De Grote Markt stal definitief mijn hart toen er na David Bowies dood op een avond een herdenking werd gehouden waarbij zijn hits luid over het plein schalden. We passeerden er nogal toevallig. Het volume werd echter toegedraaid toen enkele mensen spontaan muziek begonnen te spelen. Een onvergetelijk moment. ❤

Eén van de markantste gebouwen, en ook één van de meest recente, is het Broodhuis, waar vroeger de bakkers hun brood verkochten. De locatie had verscheidene andere functies door de eeuwen heen, tot het huidige, statige gebouw in de tweede helft van de 19e eeuw werd opgetrokken in neogotiek. Momenteel is het Museum van de Stad Brussel er gehuisvest.

Grote Markt Brussel
Rechts het Broodhuis. Maart 2018.
Grote Markt Brussel
Genieten van de zon aan het Broodhuis, maart 2018.

De blikvanger is het Stadhuis, waarvan de bouw begin 15e eeuw werd gestart, in de prachtige Brabantse gotiek van die tijd. (Ik heb iets met gotische stadhuizen… Ik beken. En dat van Leuven blijft natuurlijk het schoonste ter wereld.) Bovenop de toren prijkt een verguld beeld van aartsengel Michaël die de draak overwint. Die toren staat trouwens niet in het midden, wat mij de kriebels geeft, want wég symmetrie. Dat heeft te maken met de verschillende bouwheren die zich in de loop der jaren op het project stortten, al zou het volgens de legende gaan om een vergissing van de architect die vervolgens van diezelfde toren sprong. Niet zo tof he?

Grote Markt Brussel
Het Stadhuis van Brussel, maart 2012.
Grote Markt Brussel
Het Stadhuis, maart 2018.

In het straatje links van het stadhuis staat, onder een overkapping, het populairste standbeeld van de stad. Wrijf je over ’s mans arm, maak je kans op een jaar lang geluk of een wens die uitkomt (niet zeker welk van de twee het is). Ge kunt maar proberen, denk ik dan.

Loop je verder die straat in, die sowieso de drukste straat van de stad moet zijn, volg dan gewoon de stroom toeristen langs de tientallen souvenirshops en wafelwinkeltjes. Chocoladefonteinen, chocolade Mannekes, chocolade álles vind je hier.

Manneken Pis Brussel

Manneken Pis Brussel

Manneken Pis Brussel

Zo kom je vanzelf bij Manneke Pis terecht, het bekendste beeldje van ’t land. Pas op, want misschien loop je er wel zomaar voorbij – gelukkig staat er meestal een massa toeristen selfies te nemen met het piepkleine beeldje, dus je kan het niet missen. Er doen verschillende legendes de ronde over het beeldje, maar ik vind die van het jongetje dat tegen het huis van het heks plaste, die hem daarop prompt in steen veranderde, de leukste. Het beeldje zélf heeft al heel wat meegemaakt; zo werd het meerdere keren gestolen en eigenlijk zou dit zelfs niet meer het oorspronkelijke beeldje zijn. Manneke Pis heeft een enorme garderobe van meer dan 700 outfits; menig fashionista zou er jaloers op zijn. Het kereltje heeft zelfs een persoonlijke stylist!

Manneken Pis Brussel
Manneke Pis in 2014, toen er nog een echte Invader aan de muur achter hem hing.
Manneken Pis Brussel
Manneken Pis in 2018.

Wist je dat er ook een vrouwelijke versie is? Jeanneke Pis heet ze, en ze werd in een klein zijstraatje van de bekende Beenhouwerstraat gezet in de jaren ’80 in een poging meer toeristen te lokken naar de buurt. Niks geen coole legende, maar het werkt wel want in de stank van verschaald bier vind je altijd wel een verdwaalde toerist.

Jeanneke Pis Brussel

Jeaneke Pis Brussel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.