Sevilla: de Giralda en de Catedral de Santa María de la Sede

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla is de gigantische Catedral de Santa María de la Sede met haar opmerkelijke toren; beide prijken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wij wijdden een namiddag aan ons bezoek, want dat is gewoon nodig als je optimaal wil genieten van een schoon gebouw. (Het was voor mij de eerste keer dat ik langer dan tien minuten in een kerk kon rondhangen zonder dat mijn compagnon van het moment ongeduldig werd. Reisgezelschap met dezelfde interesses is wel zo handig zo.)

Giralda Sevilla

Je kan om te beginnen helemaal rond het complex wandelen. Sevilla is geen grote stad dus de kans is groot dat je op een wandeling langs de kathedraal passeert, bijvoorbeeld by night. Ook van aan het uitgangspoortje van het Alcazar heb je een mooi zicht.

IMG_20171108_230928

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Wat meteen opvalt, is dat de toren niet echt bij de kerk hoort. Oorspronkelijk stond hier een moskee, en indertijd was de Giralda met zijn bijna 100m de hoogste minaret van Europa. Pas begin 15e eeuw, 150 jaar na de christelijke verovering op de Moren, besloot men de moskee te vervangen door een gigantische kerk in de stijl van die tijd, gotiek, maar de toren werd behouden. Het is de derde grootste kerk ter wereld, na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en Saint Paul’s Cathedral in Londen (bron: Trotter).

Giralda Sevilla

De kathedraal herbergt het praalgraf met de stoffelijke resten van Christoffel Columbus, de man die in 1492 per ongeluk Amerika ontdekte. Over zijn afkomst – was hij nu een Italiaan of een Spanjaard? – wordt al eeuwen gediscussieerd. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Giralda Sevilla

Feit is dat de kerk gotiek op z’n hoogtepunt (voor mij) is: het verticalisme is hier uitgerokken tot je, met je hoofd in de nek, echt het gevoel krijgt zo meteen God in de ogen te kijken.

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Maar dan moet het indrukwekkendste nog komen: het hoofdaltaar. Nog nooit eerder had ik zoiets gezien: een metershoge wand bestaande uit een stuk of 1500 figuren uit hout, die met 1200 kg goud werden verguld en het leven van Christus uitbeelden (bron: Trotter). Het Alta Mayor wordt beschermd door een hek in de platarescostijl, die typisch Spaanse, zeer gedetailleerde kunsttijl uit de 15e eeuw.

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Kijk in het midden van de kerk zeker eens omhoog: tussen het hoofdaltaar en het koor werden de gewelven prachtig gedecoreerd.

Giralda Sevilla

Het gotische koor is dan weer even groot en indrukwekkend als het altaar. Nu ja, alles in deze kerk moet groot zijn om nog op te vallen, natuurlijk.

Giralda Sevilla

Plafonds afwerken in stijl dat doen ze in deze eeuw niet meer maar indertijd konden die Spanjaarden er wat van, zo ook in de Sala Capitular met schilderijen van heiligen gemaakt door Murillo, een bekende Sevillaanse kunstschilder. Niet simpel om er een foto van te maken gezien je maar een klein stukje de ruimte in mag.

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Ook het plafond van de ‘antecabildo’, de ruimte voor de kapittelzaal, is er eentje om even bij stil te staan.

Giralda Sevilla

Vergeet niet af en toe naar beneden te kijken ook.Giralda Sevilla

In één van de zijkapellen tref je een schilderij van Goya aan, dat de beschermheiligen van de kathedraal of meerbepaald de Giralda uitbeeldt: twee pottenbaksters die door allerlei gruwelijke martelingen om het leven kwamen en zouden zijn begraven op de plek waar nu de kathedraal staat.

Giralda Sevilla

De Patio de los Naranjos ofte de sinaasappeltuin is ook nog een restje van de Moorse moskee: hier kwamen de moslims hun rituele wassingen uitvoeren. Vroeger stonden hier palmbomen, tegenwoordig zijn het dus sinaasappelbomen. Hier bevindt zich ook de uitgang van de kathedraal, maar eerst moesten we de Giralda nog beklimmen natuurlijk!

Giralda Sevilla
©GoAnnelies

Minaretten zijn niet toegankelijk met een trap; de muezzin liet zich immers per paard langs de 35 verdiepingen tot boven in de toren voeren om de gelovigen op te roepen tot het gebed. Te voet is het wel eens iets anders zo. De uitzichten zijn het klimmetje meer dan waard!

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

Giralda Sevilla

De toren werd omgevormd tot een klokkentoren na de christelijke verovering en in de 16e eeuw werd er een koperen beeldhouwwerk op de top geplaatst, de Giraldillo, dat de overwinning van het geloof moet voorstellen. Een bronzen kopie van het beeld vind je net buiten de kathedraal.

Giralda Sevilla

Moet je deze kathedraal bezoeken wanneer je in Sevilla bent? JA. Absoluut!

Andere blogposts over onze citytrip naar Sevilla in november 2017:

Een gedachte over “Sevilla: de Giralda en de Catedral de Santa María de la Sede

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.