Azië·Nepal

Drie weken Nepal: de top vijf van onze huwelijksreis

Dus we gingen in oktober drie weken naar Nepal, onze eerste Grote Reis en dan meteen naar een ander continent, en een derdewereldland bovendien. Een totaal andere cultuur, en dat bovendien in combinatie met twee weken trekken in de Himalayah. Avontuur verzekerd. Mijn top vijf!

5. De chaos

Nepal is een chill land. Het kostte me wat moeite om door de chaoslaag heen te kijken om dat in te zien. De eerste kennismaking met Kathmandu was geen goeie: het verkeer, het stof, het vuil, en zo-veel mensen op een hoopje. Ik was blij toen we verdergingen naar Pokhara, een stad met brede straten, stoepen zowaar!, en een veel properder uitzicht.
Eenmaal terug uit de bergen met vele hobbelige uren op de Nepalese wegen achter de rug, zag ik in hoe zen de Nepali’s zijn. Oké ze negeren rijvakken en volle lijnen en ze gebruiken hun toeter constant van ‘ik ben daar he’, en volgens mij hebben hun auto’s gewoon geen pinkers, maar ze doen dat alles zo chill, aan dertig per uur; als een camion voorbij moet worden gestoken en er een tegenligger afkomt, gaan ze op hun dooie gemakken weer opzij, niks aan de hand, iedereen cool, de chauffeur blijft gewoon verder babbelen, straks komt er een nieuwe kans. De Belgische chauffeurs kunnen daar nog héél wat van leren…

Een Kathmanduese straat.

4. Blij zijn met de kleine dingen

Een warme douche na vier dagen zonder echt wassen. Propere kleren van katoen in plaats van sneldrogende synthetische stoffen, die nog vaag ruiken naar wasmiddel bovendien. 25° en zon na een ijskoude nacht. Weer normaal kunnen ademen na twee dagen en nachten zuurstoftekort door de hoogte. Niet-Nepalees eten na alle noodles en rijst. Je eigen huis weerzien en het besef dat je baadt in luxe t.o.v. van de schamele huisjes langs de stoffige wegen waar de vrouwen aan het kraantje op straat hun was en afwas zitten te doen.
Je gaat je luxueuze westerse leventje zoveel harder appreciëren na twee weken in de bergen, I tell you.

3. Namiddag in de zon

De band met de groep was goed, en met sommige mensen nog beter. Zo spendeerden we eens een luie namiddag, meer naar het einde van de trekking toe, in de zon, met zicht op de bergen, met whiskey-Sprite (bij gebrek aan beter, dat spreekt, maar feitelijk is dat nog niet zo’n slecht drankje) en muziek. Geen internet, geen afleiding, gewoon zijn.
Daar omheen zit een gouden randje.

©Stijn D.

2. De eenvoud der dingen

Het leven in de bergen was zo eenvoudig. Je staat op, je springt in je wandelkleren, na het ontbijt wordt er gewandeld, er wordt op regelmatige tijdstippen gegeten, en bij aankomst in de lodge wordt er gedoucht (als het warm genoeg is), wat kleren uitgewassen, thee gedronken, geschreven, gelezen en/of gebabbeld, gegeten, nogmaals thee gedronken, en om 21u liggen we allemaal al in onze slaapzak. Er wordt niet nagedacht, enkel gedaan.

1. Bovenop een morenenheuvel

Het doel van onze reis, de reden van alle ontberingen, was Annapurna Basecamp (ABC voor de vrienden) op 4130m, waar we op dag 8 van onze tocht moesten aankomen. De laatste twee dagen waren zwaar afzien en doorgaan op pure wilskracht, want het zuurstoftekort speelde me parten. De beloning, eenmaal boven, mocht er zijn. Terwijl het lief met wat mensen van de groep nog wat hoger ging, slenterde ik – in mijn eentje, hoewel in de gaten gehouden door enkele Sherpa’s die me weghielden bij de nogal gevaarlijke rand want in de Himalayah wordt niks afgezoomd of verstevigd of beveiligd – de morenenheuvel achter de lodge op, en werd vergast op een adembenemend uitzicht op de gigantische gletsjer van Annapurna South. Zo’n absoluut vredig en prachtig plekje!

Annapurna I (8091m), de op 9 na hoogste berg ter wereld.

Ik ga nog heel veel schrijven over deze fantastische reis, over dit ongelooflijke land en die adembenemende bergen… Zijt gerust.

4 gedachten over “Drie weken Nepal: de top vijf van onze huwelijksreis

    1. Ik ben mijn moed bijeen aan het schrapen want waar te beginnen, waar te beginnen… Nooit zal ik Nepal op papier (of op het scherm) krijgen zoals het was: ongelooflijk ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.