Europa·Londen·Verenigd Koninkrijk

Twee hoogtepunten in Londen: Westminster Abbey en de Sky Garden

Een stukje geschiedenis (en no photo’s allowed) in Westminster Abbey

Eén van de dingen die ik tijdens mijn inmiddels derde bezoek aan Londen per se wilde bezoeken, was het imposante Westminster Abbey. De grootsheid van het complex trekt natuurlijk aan, en sinds een jaar of dertig staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat wil zeggen: een lange rij aan de ingang in de zijbeuk, die je echter makkelijk kan omzeilen als je online een ticketje reserveert. Dat kost 20£.

Westminster Abbey reisblog

Bij het binnenkomen kan je een audiogids oppikken, die je aan de hand van korte stukjes informatie, filmpjes en foto’s doorheen de kerk loodst. Rek hiervoor een uurtje of twee uit, als je alles op je gemak wil kunnen beluisteren en bekijken, want er zijn veel zijkapelletjes en dergelijke. Je moet maar gewoon de stroom toeristen volgen, want alleen ben je er natuurlijk nooit.

O en… Kijk uit voor de provoosten. Die houden iedereen scherp in de gaten, want foto’s nemen mag je niet, zelfs niet zonder flash. Redelijk overdreven en hoogst irritant want ik heb slechts twee clandestiene foto’s en toen was ik het beu om op de vingers getikt te worden.

Met de bouw van de kerk en de aanpalende abdij werd in de 13e eeuw gestart in de gotische stijl. Sinds de 16e eeuw is de kerk geen ‘kerk’ meer, als in geen kathedraal meer, maar valt ze onder het koningshuis. Daarom is dit ook het decor van de kroning van alle Britse koningen en koninginnen.

Westminster Abbey reisblog

Een paar duizend mensen met iets of wat van naam werd in de loop der eeuwen in deze kerk begraven, waaronder Darwin (the one and only) en Newton. Ze liggen verspreid over de hele kerk dus hou je ogen open als je celebrities wil spotten. Van het Britse koningshuis is heel wat volk hier getrouwd; de voorlopig laatsten waren Kate Middleton en prins William.

Om eventjes heel stil van te worden – we zouden immers later tijdens onze citytrip het graf van onze oudoudnonkel gaan bezoeken die in juli 1918 stierf aan zijn oorlogswonden in een Engels hospitaal – was het graf van de Onbekende Soldaat. #lestweforget

Westminster Abbey reisblog

Je kan nog even een stukje van de abdij en de binnenkoer zien vooraleer je naar buiten wordt gedirigeerd.

Westminster Abbey reisblog

Westminster Abbey reisblog

Westminster Abbey reisblog

Meer info over Westminster Abbey vind je op hun uitgebreide website.

Terrasje bij St. Katharine Docks

Na deze inspannende tour was het tijd voor wat ontspanning: we gingen iets drinken op een terrasje bij St. Katharine Docks, een verborgen pareltje net uit het zicht van de Tower of London. Het is hier fijn wandelen door de jachthaven, met het zonnetje – van wat het begin van een wekenlange hittegolf was – hoog aan de hemel.

Londen citytrip reisblog

Londen citytrip reisblog

St Katharine Docks reisblog

St Katharine Docks reisblog

St Katharine Docks reisblog

St Katharine Docks reisblog

St Katharine Docks reisblog

Londen vanuit de lucht: het uitzicht vanuit de Sky Garden

Dit opvallende gebouw staat hier sinds 2004 niet alleen mooi te wezen, maar kan je bovendien bezoeken. Mits een boeking vooraf (want de plek wordt populairder met de dag) voor een gratis (!) ticket en een klein securitycheckske in de inkomhall mag je helemaal naar boven zoeven met de lift en tadaaa, je komt in een soort serre uit, met Londen aan je voeten.

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblogEn serre, dat mag je letterlijk nemen. Een architecturaal pareltje maar met al dat glas en de broeiende zon was het er nog heter dan buiten (en dat wil wat zeggen) en bovendien benauwd. Je kan er iets drinken in de bar met zicht op Londen, maar dat lieten we aan ons voorbij gaan; na een toertje door de ruimte gingen we weer naar beneden.

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblogHeel leuk met al die plantjes, dat wel, en moet je dat zicht zien! De moeite van een bezoekje waard.

Sky Garden Londen reisblog

Sky Garden Londen reisblog

Meer lezen over ons vrouwenuitstapje naar Londen in juli 2018:

 

4 gedachten over “Twee hoogtepunten in Londen: Westminster Abbey en de Sky Garden

    1. Het is een mooi uitzichtpunt, maar dan vind ik dat van Tate Modern (dat ik van het weekend deed) mooier omdat je daar lager zit, niet moet reserveren en je ook alles ziet van de mooie gebouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.