Berlijn·Duitsland·Europa

Berlijn: Unter den Linden van de Brandenburger Tor tot de Alexanderplatz

Unter den Linden is de straat met de oudste en mooiste gebouwen van de stad. Het is de ‘Champs Elysées’ van Berlijn en onderweg is er heel wat te zien.

Bundestag

Beginnen doen we deze wandeling al ’s morgens vroeg bij de Bundestag, het parlementsgebouw van Duitsland. Uiteraard interesseert de Duitse politiek mij niets, en bezoeken de meeste mensen het gebouw voornamelijk voor de architectuur en het bescheiden uitzicht op de stad. Als bezoeker krijg je na een screening zoals op de luchthaven toegang tot de prachtige koepel. Je dient je gratis plaatsje vooraf online te reserveren, en dat is geen sinecure want je moet een formulier invullen en op basis van beschikbaarheid wordt je aanvraag goedgekeurd, maar omdat je die beschikbaarheid zelf niet kan checken, kan het gebeuren dat je aanvraag een keer of drie wordt afgewezen. Efficiënt much?

De Bundestag.

Dus wij stonden om 8:00 ’s morgens al paraat. Het was ijskoud, ook in de glazen koepel die feitelijk open is. Via een diagonaal stijgende trap-zonder-treden kan je als in een slakkenhuis tot bovenin de koepel wandelen. Voor een architectuurliefhebber als ik was het de moeite van het vroege opstaan waard!

Brandenburger Tor

De 18e-eeuwse Brandenburger Tor is het vrijheidssymbool van Duitsland, ook al is het heel lang het symbool geweest van de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland, want hier liep de muur, wat je nog kan zien aan het spoor van stenen die ze ter gedenking in de stoep hebben aangebracht. Het bouwwerk staat nu zelfs op de Euro, en je kan het als hét symbool van Berlijn ook in verschillende vormen en groottes als souvenir kopen.

Gendarmenmarkt

Even voorbij het hypermoderne gebouw van de Komische Oper kan je rechts afslaan naar de charmante Gendarmenmarkt. Hier staat de Französischer Dom recht tegenover de Deutscher Dom. De ene werd gebouwd ter ere van de Franse protestanten, de andere voor de Duitse protestanten. In de Franse kerk bevindt zich een tentoonstelling over de geschiedenis en de vervolging van de Franse hugenoten, in de Duitse – die geen kerk meer is – vind je een tentoonstelling over het Duitse parlement. Geen van beide onderwerpen ligt ons na aan het hart, dus hielden we het bij een bezichtiging van het pleintje.

Bebelplatz

Dit plein werd in de 18e eeuw aangelegd en moest evenaren met de grootsheid van de Romeinse Oudheid, maar het project werd nooit afgerond. Toch wordt de Bebelplatz omzoomd door indrukwekkende gebouwen als de Staatsoper, de St-Hedwigskathedrale en de Alte Bibliothek.

De Bebelplatz vormde het toneel voor de boekverbranding van de nazi’s in mei 1933. Hier gingen meer dan 20.000 boeken verloren. Een heel sober monument in het midden van het plein moet daaraan herinneren. (Je moet goed zoeken want overdag valt het in de grote ruimte amper op; ’s avonds is het verlicht en kan je er zo naartoe wandelen.) De lege boekenkasten zijn voor een boekenwurm als ik en met de hele gruwel van Wereldoorlog II in gedachten angstaanjagend.

P1020545

Museuminsel

Het Museuminsel, ofte het museumeiland: de benaming zegt het al, op dit eilandje in de Spree bevinden zich enkele prominente musea. Zo heb je het Altes Museum en het Pergamonmuseum, beide op mijn lijstje voor als ik ooit terugkeer naar Berlijn want helaas is mijn reisgezelschap niet zo’n kunsthistorisch georiënteerd persoon. Unter den Linden verbindt overheen dit eiland de Brandenburger Tor met de Alexanderplatz, dus we hebben het eiland vooral alleen overgestoken. Vooraleer je het eiland betreedt, passeer je in een zijstraat van Unter den Linden langs het Deutsches Historisches Museum dat opvalt door zijn moderne buitentrap.

Niet veel later valt de Berliner Dom op: een massief barok gebouw dat ’s avonds mooi wordt verlicht en uitkijkt over een kaal, groot plein waar het bij warmere temperaturen misschien leuk picknicken is, hoewel, met het drukke verkeer van de Unter den Linden vlakbij… Rechts van de Dom zie je de Fernsehturm die de skyline van Berlijn bepaalt. Links van de Dom zie je de zuilengalerij van het Altes Museum, dat het oudste museum van de stad zou zijn want reeds opgericht in 1830 en één van de eerste Europese gebouwen exclusief gewijd aan het tentoonstellen van kunst (dixit de Trotter). Het onderwerp: kunst en gebruiksvoorwerpen uit de Oudheid. Zal ik toch eens bezoeken later!

Bezoek aan het DDR Museum

Omdat de periode van de Sovjetoverheersing mij mateloos boeit, brachten we een bezoek aan het DDR-museum. Hier krijg je een beter beeld van het dagelijks leven in Oost-Duitsland, waar de tijd bleef stilstaan en iedereen in prefabappartementjes woonde. Je kan rijden in een Trabantje, maar dat was zo populair bij de bezoekende schoolkinderen dat wij de kans niet kregen. Je stapt binnen in de woonruimte van een gemiddeld gezin en lijkt zo de jaren ’60 binnen te wandelen. Door middel van gebruiksvoorwerpen, etalages, vakantiefoto’s en -filmpjes, oude meubels en interactieve infoborden wordt een moderne tentoonstelling opgezet die een blik biedt in een reeds lang vervlogen tijdperk. Nostalgisch en tegelijk confronterend.

P1020507

Nikolaiviertel

Na het oversteken van het Museuminsel sla je rechtsaf en volg je even de Spree tot aan het Nikolaiviertel, genoemd naar zijn kerk. Dit historische stukje van Berlijn heeft nog de authentieke smalle straatjes en gezellige winkeltjes.

 

We gingen opwarmen met een overheerlijke warme chocomelk en taart bij Bonne Vie, gerund door Nederlanders en dat is ook te merken aan het supergezellige interieur.

Daarna kan je dan over de Alexanderplatz nog verder doordringen in de Berlijnse wijken, maar dat is voor een volgend postje…

Andere postjes over onze citytrip naar Berlijn in maart 2018:

 

Een gedachte over “Berlijn: Unter den Linden van de Brandenburger Tor tot de Alexanderplatz

  1. Ik herken de kou :)! Wij konden ook elk warm kledingstuk gebruiken! Maar wat een prachtige gebouwen – die koepel van Reichstag, daar kan je je te pletter fotograferen, toch. En al dat lekkere en goedkope eten. Leuke ervaring, daar in Berlijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.