Bastogne·België·Europa

Bezoek aan het Bastogne War Museum

Op weg naar onze driedaagse trektocht in buurland Luxemburg stuurde de gps ons midden door het dorpje Bastogne. Mijn reiscompagnon wou al lang het Bastogne War Museum bezoeken, dus besloten we dat op de terugweg te doen. Zo gezegd, zo gedaan!

Bastogne War Museum

Het was een snikhete dag in mei maar op de grote parking was geen spatje schaduw. Minpuntje voor als je een frigobox in de auto hebt staan, ja toch wel. Naast het museumgebouw staat een indrukwekkend monument dat meteen in het oog springt: het Mémorial du Mardasson, dat de heldhaftigheid van de Amerikaanse soldaten in deze streek moet herdenken. Omdat het op een heuvel staat, biedt het een indrukwekkend uitzicht op de omgeving. Het werd opgetrokken op deze plek, het hart van de strijd ter nagedachtenis aan de tienduizenden Amerikanen die hier hun leven gaven.

Mémorial du Mardasson
Ja dat is mijne vinger voor de lens ja. Zo jaren ’90!

Mémorial du Mardasson

Mémorial du Mardasson

Het eerste deel van het museum behandelt het algemene verloop van de Tweede Wereldoorlog in ons land. Bij de ingang krijg je een audiogids die je door de hele tentoonstelling leidt aan de hand van de verhalen van enkele personages: de dertienjarige Emile, een schoollerares, een Duitse soldaat en een Amerikaanse soldaat.

Bastogne War Museum

Bastogne War Museum

Het tweede deel focust op de Slag om de Ardennen, internationaal bekend als The Battle of the Bulge. Het is slechts anderhalve maand uit de lijdensweg van WOII, maar heeft op de valreep van het einde van de oorlog nog zoveel slachtoffers gemaakt aan beide zijden, dat de sporen van de zware gevechten nog steeds zichtbaar zijn in het landschap en we dit niet zomaar mogen vergeten.
Hitler wou in de winter van 44-45 nog één laatste overwinning. Het was een nutteloos gevecht om het land terug te winnen dat de geallieerden reeds heroverd hadden, want België was immers een paar maanden eerder bevrijd. Wel, het was hem niet gegund want de geallieerden vochten dapper terug… Het was koud, het was nat, het was mistig, het was verschrikkelijk, maar de Amerikanen en Britten wonnen. Tienduizenden jonge levens werden hier verspild, om nog maar te zwijgen van de burgers in de dorpjes die op de verkeerde plaats op het verkeerde moment waren.

Bastogne War Museum

Bastogne War Museum

Het is een heel modern, interactief museum, ook voor kinderen, die op die zomerse zondag ook sterk vertegenwoordigd waren onder de bezoekers. Tot mijn verrassing waren er ook veel kleine kindjes, wat mij minder gepast leek; er is zoveel gruwel gebeurd, en sommige van de décors zijn enorm realistisch opgebouwd. Zo zijn er twee diorama’s die me goed zijn bijgebleven (want inmiddels is ons bezoek bijna een jaar geleden). Bij eentje moet je in een café gaan zitten, en verschuif je naar de schuilkelder eronder wanneer de vijand het dorpje inneemt en de tanks door de straten rollen. Bij de andere zit je in een donkere, kille zaal en doemen de dennenbomen op uit de mist. Sneeuw dwarrelt rond, ontploffingen weerklinken; even zit je middenin de gevechten. En dan nog is het heel moeilijk om voor te stellen hoe het echt moet zijn geweest.

Bastogne War Museum

Bastogne War Museum

Bastogne War Museum

Een museum dat je moet hebben gezien, zeker als je in de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd bent zoals wij.

Praktisch

Er is een ruime parking voorzien aan het museum, dat tijdens het hoogseizoen elke dag open is, en in het laagseizoen elke dag behalve maandag.
Als volwassene betaal je 14 euro voor een ticket, maar er zijn allerlei kortingen (studenten, senioren, families met kinderen,…).
Op hun viertalige website vind je alle nodige info.

Meer lezen over andere plekken die we bezochten over de Tweede Wereldoorlog?

3 gedachten over “Bezoek aan het Bastogne War Museum

    1. Ja, mijn frank viel ook door het opstellen van dat lijstje. Ook het fort van Breendonk bezocht ik een jaar of tien geleden, maar toen had ik nog geen reisblog 😉 Ik ben altijd vooral geïnteresseerd geweest in het menselijke aspect (bv de concentratiekampen), het lief in de oorlog zelf, dus kijk, soms komen wij overeen in onze interesses of sluiten ze alleszins aan 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.