Azië·Nepal

Nepal dag 3: van Kathmandu naar Pokhara, poort van de Himalayah

Woensdag 17 oktober. Om half 6 wakker, de zon is ook van de partij. We vertrekken al om iets na acht: na het ontbijt in de tuin van het hotel worden onze valiezen op het dak van het busje gestapeld en vastgebonden terwijl wij met argusogen toekijken, want zijt ge zeker dat daar onderweg niks gaat afvallen, met al die putten in de weg?

En dan kunnen we aan onze roadtrip beginnen, want de rit van 200km (de afstand Oostende-Genk pakt) duurt gemiddeld vijf-en-een-half uur. Omdat er zoveel mensen de stad uit zijn omwille van het festival, zou het verkeer nog moeten meevallen maar er moet maar één camion in panne vallen en je kan uren vertraging oplopen.
Ik pak een Touristilleke want we zijn gewaarschuwd voor de staat van de veelal onverharde wegen. Kathmandu uitraken is een belevenis op zich, en ik ben eerlijk gezegd enorm blij dat we de drukte van de grootstad achter ons laten terwijl ik met mijn neus tegen het raam geplakt zit om toch maar niks te missen.

Onderweg stoppen we om alvast in het ritme van de volgende dagen te komen voor een theepauze en later een lunchpauze, telkens in vrij schone wegrestaurants – tot je de toiletten instapt. Ik heb intussen mijn lesje geleerd en sleur overal mijn zeepje en mijn toiletrol mee naartoe. Mij gaan ze niet meer liggen hebben!

Pauze onderweg. Alle bagage ligt nog op het dak!

Eenmaal de afslag naar Pokhara voorbij verandert het landschap drastisch: beboste heuvels aan de oevers van de rivier waar de weg zich langs slingert. Een extra ingelaste plaspauze brengt ons naar een iets armoedigere stop met wc’s waar ik niet dichter bij in de buurt durf komen dan om deze foto te maken.

Pokhara is met 255.000 inwoners een kleine stad vergeleken met Kathmandu waar er bijna 1 miljoen mensen wonen, en zoveel moderner. Ook al zijn we nu dichter bij de Himalayah, Pokhara ligt slechts op 600m boven de zeespiegel (en Kathmandu op 1300m). Ons hotel is comfortabel en onze kamers met een klein balkon hebben zicht op het prachtige meer van Pokhara, omringd door lage bergen. Er hangt smog over het achterste deel van het meer, maar het is erg mooi in het zachte avondlicht.

Het gebouw helemaal links is ons hotel, gezien van aan het meer.

Een typische Nepalese badkamer: douchegordijnen daar doen ze niet aan.

We krijgen een briefing over morgen, over wat we moeten meenemen en hoeveel. We zijn allemaal very excited om aan de tocht te beginnen (en ik ook doodsbang, dat geef ik grif toe), aan het hoofddoel van deze reis, maar nu is het nog even genieten van de luxe van een zacht bed, een douche en, nu ja, geweetwel, die basic zomerdingen waar ge als westerse mens niet zo bij stilstaat zoals hitte ook ’s nachts en muggen enzo, want die zijn toch deel van het dagelijks leven.
(Al konden we ons op dat moment nog totaal geen voorstelling maken van de omstandigheden langs de trail, we wisten wel dat warm water schaars zou zijn en dat er wel een reden zou zijn dat we een slaapzak voor net-boven-het-vriespunt-temperaturen moesten meenemen.)

We gaan met ons tweetjes een aperitiefje drinken ‘op den dijk’ zoals ze bij ons zouden zeggen…

…en daarna met de groep iets eten bij Moondance, een eind verder in onze straat. Er zijn brede stoepen met hoge borduren in Pokhara, en dat is zo’n verademing want ineens is het veel minder erg dat het drukke verkeer langsraast.

Het is een erg westers restaurant met een uitgebreide kaart. Pizza? Pizza! En een gin tonic, want eenmaal in de bergen is het omwille van de hoogte niet aan te raden om alcohol te drinken, en zal er ook gewoon veel minder te verkrijgen zijn. Van alles. We nemen dus in stijl afscheid van de beschaving.

Een filmpje van onderweg zodat ge vooral naar het einde toe kunt meegenieten van de staat van de weg:

Meer lezen over onze reis naar Nepal in oktober 2018?

Een gedachte over “Nepal dag 3: van Kathmandu naar Pokhara, poort van de Himalayah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.