Berlijn

Berlijn: door Tiergarten naar Charlottenburg en Schöneberg

Op onze derde dag in Berlijn begonnen we met een typisch Duits ontbijt bij de keten Einstein Kaffee, die op een boogscheut van ons hotel een vestiging hadden. Het interieur: ouderwets, maar dat hoorde er op de één of andere manier bij. Op het menu: voor mij een Birchermüsli, een soort havermoutpap eigenlijk. Daar krijg je nog een flinke portie fruit bij – de ideale start van een lange citytripdag, onze voorlaatste. (De dag voordien aten we hier trouwens ook, en bestelden toen een heel uitgebreid ontbijt met alles erop en eraan: zalm, kaas, yoghurt, brood, croissants, eitjes, fruit, brood, beleg… Met honger gaat ge hier niet buiten, nee.)

citytrip Berlijn

citytrip Berlijn

Vandaag stonden er best wat stapjes op het programma want ik wilde van aan de Einstein, een kilometer van de Brandenburger Tor, door Tiergarten naar Schöneberg wandelen. Uiteindelijk klokten we af op 16km. Voor de te volgen route baseerde ik me op de wandelingen uit de Time to Momo.

citytrip Berlijn
Bron: Endomondo.

Met 200ha mag Tiergarten, dat immers niet enkel een dierentuin is, zich gerust een ‘groot’ park noemen. Met lanen en bomen en gras, ge kent het wel. Door het midden loopt een brede, drukke autolaan, dus daar bleven we zo ver mogelijk uit de buurt. Het was vroeger koninklijk jachtgebied, maar we zagen geen wild. In de tijd van de Muur was hier een grote zone niemandsland, maar dat is nu nog moeilijk voor te stellen. Zo ’s winters is het er rustig, zelfs saai te noemen.

citytrip Berlijn

De eerste bezienswaardigheid die we tegenkwamen, was het monument dat vlak na de oorlog werd opgericht voor de Sovjetsoldaten die tijdens WOII sneuvelden. Er staan ook twee tanks, die volgens mijn Trotter de eerste zouden zijn geweest die in 1945 de stad binnenrolden.

citytrip Berlijn

Een opmerkelijk gebouw, een eindje verder in het park, is de Carillon: een zwarte toren met de grootste beiaard van Europa. Nu ben ik geen klokkenfan dus ik was blij dat ze blijkbaar enkel ’s namiddags spelen 🙂

citytrip Berlijn

Het 18e-eeuwse Schloss Bellevue in vroeg-classistische stijl is tegenwoordig de officiële presidentiële residentie en kan je als toerist dus niet bezoeken.

citytrip Berlijn

Halverwege in Tiergarten passeer je de Siegessäule, een 67m hoge zuil midden op een druk kruispunt. De zuil moest de overwinningen vieren van Pruisen tegen Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken in de 19e eeuw. Oorspronkelijk stond de zuil elders, maar hij werd door de nazi’s naar hier verhuisd, naar een plein ontworpen door huisarchitect Albert Speer.
Je kan de zuil in en helemaal tot boven klimmen maar daar bedankten wij vriendelijk voor.

citytrip Berlijn

Het water over, en we passeerden nog langs de Zoologischer Garten ofte de dierentuin, maar konden niet echt coole dieren of zo zien van achter de omheining. Intussen moest ik superdringend naar het toilet. Gelukkig kwamen we achter de zoo terecht in de drukke winkelstraten van Berlijn en vond ik in een soort Inno snel een wc!

citytrip Berlijn

De grote, moderne winkel- en kantoorgebouwen vormden een fel contrast met de andere wijken in Berlijn die we intussen hadden gezien: hier niet de symmetrische grandeur van de Karl Marx Allee, of de historische gezelligheid van Prenzlauer Berg, of  de grijze torens van Mitte, maar enkel vrolijke shoppers met armen vol winkeltasjes en… bedelaars. Dat is voor een Leuvenaar altijd verschieten want in onze stad is bedelen verboden. Het went voor mij dan ook niet.

citytrip Berlijn

We wandelden naar de Savignyplatz, een schattig pleintje met één van die typische curryworstkioskjes – zoveel spijt dat we geen curryworst geprobeerd hebben eigenlijk! – want een straat verder bevond zich ons lunchadresje, A never ever ending love story, dat voornamelijk gericht is op ontbijt en brunch met op het menu pannenkoeken, verse sapjes, eierbereidingen en broodjes. Het is duidelijk immens populair want we moesten even wachten op een tafeltje (dat we moesten delen met een ander koppel) en na ons werd de rij alleen maar langer. Voor mij een vers wortelsapje en uiteraard pannenkoeken…

citytrip Berlijn

citytrip Berlijn

citytrip Berlijn

Midden tussen alle winkels vind je een eenzaam kerkje, de Gedächtnisskirche, dat niet meer is dan een ruïne, zwaar beschadigd tijdens de bombardementen van WOII. Naast het torentje is er een nieuw, achthoekig kerkgebouw opgetrokken, en beide kan je bezoeken (maar dat sloegen wij over).

citytrip Berlijn

citytrip Berlijn

Door de langzaamaan iets sjieker wordende woonwijken van Schöneberg passeerden we nog een leuk marktje, waar we een glühweintje dronken om op te warmen. De straatjes werden gezelliger, met winkeltjes en cafeetjes, en een rommelmarkt (zoals je die wel vaker tegenkomt in Berlijn). Altijd spijtig dat we met het vliegtuig zijn, op zo’n moment 🙂
citytrip Berlijn

Aan het Rathaus namen we de metro om snel het Tempelhofer Feld te bezoeken, want dat was er door het slechte weer van de dag voordien niet van gekomen. (Een postje over deze oude luchthaven komt er nog aan!)

’s Avonds hadden we gereserveerd bij Cookies Cream, nog steeds het beste restaurant waar ik ooit heb gegeten. Een geweldig goeie afsluiter van niet meteen de mooiste citytripdag. Ik vermoed dat het park een stuk mooier wordt in de lente, maar als je weinig tijd hebt, kan je Schöneberg en Charlottenburg gerust bewaren voor later.

Meer lezen over onze ijskoude citytrip naar Berlijn in maart 2018?

4 gedachten over “Berlijn: door Tiergarten naar Charlottenburg en Schöneberg

  1. Deze wijken heb ik nog niet gedaan in Berlijn. Jammer van dat lege park in de winter. Ik wil graag naar Charlottenburg voor het paleis (schloss), maar daar zijn jullie precies niet gepasseerd :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.