Luxemburg

De verrassende bezienswaardigheden van Clervaux, plus drie eetadresjes

Het begint stilletjesaan een traditie te worden om er in mei op uit te trekken. Net als vorig jaar was onze bestemming buurlandje Luxemburg. Ons plan was om een stukje van het vervolg van de Lee trail te wandelen, namelijk de Eisleck Trail die vanuit Kautenbach helemaal naar La Roche-en-Ardenne loopt over een afstand van 106km.
Als uitvalsbasis koos ik voor Clervaux, omdat je van daaruit makkelijk bus en trein kan nemen om op de startpunten van de verschillende etappes te raken. Alleen besloot de Luxemburgse spoorwegmaatschappij net die week grote werken uit te voeren aan de spoorlijn tussen Kautenbach en Clervaux, waardoor de eerste etappe van de Eisleck Trail voor ons onbereikbaar was (zonder dure taxirit). We moesten onze plannen dus omgooien.

Clervaux: een charmant stadje tussen de heuvels

Clervaux, ofte Cliärref in het Luxemburgs, ligt in een arm van de rivier Klierf en telt ocharme 1100 inwoners. Toch is er een gezellig wandelstraatje met terrasjes, winkeltjes, hotels en bakkers. Het stadje vormt daarom de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Overnachten deden we bij Hotel International, dat een groot wellnesscenter deelt met omliggende hotels en ook minstens twee restaurants heeft. (Het was een beetje gek hoe dat daar allemaal in elkaar zat, maar bon.) Tijd voor de wellness hebben we helaas niet gehad. Het ontbijt vond ik belachelijk duur (18 euro per persoon!) en wij zijn gewoon elke ochtend bij de bakker in het wandelstraatje een koffiekoek gaan eten. De kamer was ruim, het bed heerlijk, en het enige minpunt dat ik kan bedenken (behalve dat het er ’s zomers snikheet moet zijn), is dat het licht op het aparte toilet werkte met een sensor… die in de badkamer hing. Niet zo praktisch.

Clervaux wandelweekend

Clervaux wandelweekend
Eén van de bakkers van Clervaux, met een uitgebreide keuze koffiekoeken en andere ontbijtdingen.

Clervaux heeft een verrassend aantal bezienswaardigheden voor zo’n klein stadje te zijn. Zo is er de abdij, die we tegenkwamen op onze tweede wandeling. Middenin het dorp staat het oude slot, gebouwd in de 12e eeuw door de toenmalige graaf, maar in de 16e en 17e eeuw verder uitgebreid tot de burcht die het nu nog steeds is.
Tegenwoordig is het Schloss Clervaux in handen van de Luxemburgse staat en vind je er onder andere een museum over de Slag om de Ardennen en een permanente fototentoonstelling.

Clervaux wandelweekend

Clervaux wandelweekend

Fototentoonstelling Family of Men

In de jaren ’50 heeft deze tentoonstelling de hele wereld rondgereisd. Sinds 1994 hangt ze permanent hier, in dit onooglijk kleine dorpje. In 2003 werd ze op UNESCO’s lijst van ‘Memory of the World‘ geplaatst.
Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, tot de dame van het toerismebureau ons erover vertelde. Dus gingen we een kijkje nemen. Met zo’n 500 foto’s van 273 fotografen van over heel de wereld was het best indrukwekkend in te noemen. Het thema: het leven, van geboorte tot dood met alle fases en gebeurtenissen daar tussenin.
Hier en daar spotte ik erg sprekende beelden, maar omdat er nergens – echt nergens! – een bordje hing met meer uitleg over de foto, de fotograaf of zelfs maar de locatie, had ik het gevoel heel veel van de betekenis te missen. Voor 6 euro inkom hadden ze wel meer info mogen voorzien, hoe fancy de hele inrichting er ook uitziet! Achteraf zag ik dat in de inkom ook het gebruik van een tablet zit inbegrepen, maar die hebben wij niet aangeboden gekregen… Ook andere bezoekers heb ik er niet mee zien rondlopen. Erg jammer van deze slechte service.

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Clervaux Family of Men

Museum der Ardennenschlacht

Dit kleine museum is niet te verwarren met grote broer, het Bastogne War Museum, maar zeer zeker een bezoekje waard! De collectie in het kader van de Slag om de Ardennen, die hier immers even hard heeft gewoed als in de Belgische Ardennen, is verrassend uitgebreid: grotendeels private schenkingen die uitmondden in een indrukwekkende verzameling prullaria, gaande van soldatenkostuums over dagboeken, medailles, kaarten, foto’s, krantenartikels, naziservies en nazimunten, wervingsposters van beide kanten,… Je bent wel even zoet met rondkijken en lezen. Bij de uitgang kochten we een gedetailleerd naslagwerk over de Slag, dat er zelfs ietsje goedkoper werd aangeboden dan op Bol. Ha!
Ook in Clervaux hebben de Amerikanen duchtig weerstand geboden toen de Duitsers op 17 december 1944 de stad aanvielen. (Nadat ze op 9 september 1944 al van hen was bevrijd…) Eén dag hebben de dappere soldaten het kunnen volhouden door hun toevlucht te nemen tot het kasteel en van daaruit de vijand te beschieten, maar toen een Duitse tank de houten poort wist in te beuken, hebben ze zich gewonnen moeten geven. Pas op 12 februari 1945 werd het land Luxemburg definitief opnieuw bevrijd verklaard.

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Museum der Ardennenschlacht

Uit eten in Clervaux

De eerste avond aten we in het hotelrestaurant, Rhino Steakhouse & Pizzeria, waar ze de typische brasseriekaart hebben, mét vegetarische burgers. Need I say more?

Clervaux restaurant review

De tweede avond aten we opnieuw in het hotelrestaurant, en dit keer in het pizzeria-gedeelte. De pizza’s zijn overheerlijk, dat moet gezegd. De ‘5 Formaggi’ was heerlijk, zonder dat het een grote klomp kaas was. Zo was er nog plek voor de coupe crème als dessert!

Clervaux restaurant review

Clervaux restaurant review

Op onze derde en laatste avond hadden we een tafeltje gereserveerd bij Restaurant du Château, dat zich – u raadt ’t al – in het kasteel bevindt. Aperitieven deden we op het terras, maar het koelde snel af dus voor het eten verhuisden we naar binnen, in het kasteel. De bediening was vrij traag omdat ze maar met twee personen waren; ons eerste voorgerecht kregen we pas anderhalf uur na aankomst. Heel mooi gedresseerde bordjes, een viergangenmenu inclusief een lekker dessert met o.a. rabarber. De ruime keuze aan wijnen op glas maakte alles af want een witte Bourgondiër mmmmmm 🙂 🙂

Clervaux restaurant review

In een volgende postje vertel ik meer over de wandelingen die we rond Clervaux hebben gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.