Europa·Wallis/Valais·Zinal·Zwitserland

Onze vakantie in Zinal: de vijf hoogtepunten

We waren tien volledige dagen in het Zwitserse dorpje Zinal. Het hoofddoel van onze vakantie was uiteraard wandelen. We hadden de weken en maanden vooraf niet voor niets getraind in buurland Luxemburg en de Ardennen, en in onze eigen regio.

Binnenkort komen er heel wat postjes aan over al onze belevenissen, maar eerst: de vijf hoogtepunten van onze ‘grote vakantie’!

De vierduizenders van op de Sorebois (2438m)

Dé berg van Zinal is de Besso (3667m), zo genoemd omwille van zijn tweeling-top (besso is in één of ander dialect tweeling). Hij verkeert echter in goed gezelschap, dat je het best kan bewonderen van op het terras van het restaurant van de Sorebois.
De mooiste en de grootste berg van het dal is de Weisshorn (4506m), helaas dikwijls met een toefje wolk op zijn top, geflankeerd door links de Bishorn (4151m) en rechts de Schalihorn (3975m). Daarna komen de twee Moming-bultjes waar de gelijknamige gletsjer naar beneden komt, dan de scherpe punt van de Zinalrothorn (4221m) en de Besso.
Vervolgens zie je rechts van de Besso nog de Ober Gabelhorn (4063m), de Mont Durand (3713m) en om het hoekje de Cervin (ofte Matterhorn, zoals ze hem aan de andere kant van de bergrug noemen) (4478m) wiens topje je enkel vanuit het liftje naar de Sorebois kan zien dus niet op deze foto.

De dagtocht naar Roc de la Vache en Lac d’Arpitetta

Het was een enorm zware wandeling want we waren bijna 8 uur onderweg, met genoeg hoogtemeters en een deftig aantal kilometers. De uitzichten die we onderweg als beloning kregen en het gezelschap van de bloedmooie Weisshorn hielden me op de been, maar mijn kaars was toch uit. Gelukkig is er dan een kruis om u aan vast te klampen.

Het uitzicht van op de Illhorn (2717m)

Het was zo’n dag waarop we het iets rustiger aan wilden doen en toen vond ik een korte wandeling van aan de stoeltjeslift van Chandolin naar een bergtop. Kort maar krachtig, meer moet dat soms niet zijn. (Daarna bleven we nog wel efkes doorwandelen want het was daar te schoon om alweer terug te keren, snap je.) De afgrond was zo steil dat ik opnieuw blij was voor een kruis om aan vast te houden.

De gletsjer aan Cabane de Moiry

Eén van onze eerste wandelingen was meteen degene die ik niet licht zal vergeten, want we moesten een ijsplek op een steile helling oversteken en dat was glad en paniek en nog meer paniek maar uiteindelijk zijn we er geraakt en het zicht was w a u w.

Kaasfondue en abrikozenijs in Pension de la Poste

Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven en al zeker van vakantie dus hoewel we de helft van de tijd braaf in ons appartement gekookt hebben, zijn we ook een paar keer uit eten geweest en dit menuutje was toch wel het hoogtepunt. Want ijs met alcohol, bestaat er een betere combinatie?

Binnenkort meer!

4 gedachten over “Onze vakantie in Zinal: de vijf hoogtepunten

  1. Je doet mij goesting krijgen om ook eens naar Zinal te trekken, want ik ben al in de valleien aan weerskanten geweest (Zermatt en Arolla), maar nog niet daar 🙂
    Grappig dat de Matterhorn in het Frans Cervin (en Italiaans blijkbaar Cervino) genoemd wordt, dat wist ik nog niet. En ja, zo’n ijsplekken op een steile wand, dat snap ik dat dat wat paniek gaf. Zolang het geen gletsjer of grote sneeuwvlakken zijn, valt het gevaar meestal wel mee, maar ja, je moet maar één keer uitglijden en je kan desondanks beneden liggen natuurlijk…

    1. Ik denk dat weinig mensen dat weten, van Matterhorn/Cervin, en ook niet dat je hem kan zien van op bepaalde plekken in Val D’Anniviers maar dus langs de andere niet-zo-vaak-gefotografeerde kant. Zeker niet omdat ze hem daar dus overal de Cervin noemen :p
      O en beneden lag nog meer sneeuw, een sneeuwkap eigenlijk op zijn eigen smeltwater dat lag te kraken in het opkomende zonlicht… Daar wou ik niet in belanden!! De terugweg was een pak makkelijker, gelukkig, want intussen had de zon een paar uur op de sneeuw gestaan en was het veel minder glad!

    1. We hebben een appartement gehuurt via Airbnb maar eerlijk als we ooit teruggaan naar Zinal is het via het Intersochotel aldaar. Komt goedkoper uit (zeker als je, zoals wij, de helft van de tijd uit eten gaat) en je hoeft je nooit druk te maken om eten, je kan met de groep op uitstap (of niet), …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.