Europa·Lissabon·Portugal

Lissabon: een uitstapje naar Sintra, part 1, met Quinta da Regaleira en Castelo dos Mouros

Sintra: wie, wat, waar

Wanneer je op citytrip gaat naar Lissabon en je hebt het wel voor oude gebouwen of laat ons zeggen kastelen en paleizen, dan is een bezoekje aan het bizarre stadje Sintra bijna verplicht. Hier vind je namelijk kastelen en paleizen in allerlei vormen op één hoopje. Op één dag tijd krijg je niet alles gezien, maar wel de hoogtepunten en die waren voor ons:

  • Quinta da Regaleira met veel pracht en praal en een hele mooie tuin
  • Castelo dos Mouros met nog een groot stuk ringmuur waar je overheen kan lopen
  • Palácio Nacional de Sintra met plafonds die wauw zijn
  • Palácio Nacional da Pena dat uit een Disneyfilm weggelopen lijkt

Sintra bestond al ten tijde van de Romeinen (en ver daarvoor), en het waren de Moren die er de eerste kastelen en paleizen bouwden. Sintra vormde de perfecte getaway van de drukte en hitte van Lissabon, en bovendien kon de stad met zijn heuvels zorgen voor een goede verdediging tegen vijanden. Wat de christenen er natuurlijk niet van weerhield om ook Sintra in te nemen toen de tijd daar was om de Moren weg te jagen. Sinds 1995 staan alle kastelen en paleizen of nu ja het hele ‘landschap’ op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sintra
Sintra gezien van aan het Palácio Nacional de Sintra, met op de heuvel het Castelo dos Mouros.

Vanuit Lissabon kan je makkelijker per trein in Sintra geraken. In Sintra zelf rijden bussen rond die je kan nemen voor de langere stukken tussen twee bezienswaardigheden, maar met de benenwagen kom je ook al heel ver. Een ticketje is niet duur, maar per paleis betaal je natuurlijk ook entreegeld. Bij het plaatselijke toerismekantoor kan je een soort combiticket kopen, of aparte tickets voor de verschillende paleizen. Het wijst zichzelf allemaal wel uit eens je daar bent, en het hangt er erg vanaf wat je wil zien. Vergeet je lunchpakket niet, want veel eetgelegenheden zijn er niet, behalve in het historische centrum bij het toerismekantoor maar daar is het dan weer zo toeristisch… Bovendien moet je je tijd efficiënt indelen om zoveel mogelijk te kunnen zien, duhuh!
Meer informatie over Sintra, zijn parken, prijzen en paleizen vind je hier.

Quinta da Regaleira

Dit paleis bezochten we als eerste, in de hoop de grote mensenmassa voor te zijn. Ik keek vooral uit naar het tuingedeelte, mijn reisgezelschap naar het paleis zelf. Kijk, zo waren we allebei content. Quinta is Portugees voor ‘boerderij’, al lijkt mij dat dit paleis weinig te maken had met landbouw en vooral met het etaleren van rijkdom. Gebouwd begin 20e eeuw in de flamboyante Manuelstijl weet ge eigenlijk niet naar welk frulleke eerst kijken.

Sintra Quinta da Regaleira

Sintra Quinta da Regaleira

Sintra Quinta da Regaleira

Het 4 hectare grote, ommuurde landgoed bevat een gigantisch park met allerlei constructies waarvan het paleis er slechts eentje is. Daarnaast is er ook nog de kapel, die ook qua architectuur bij het paleis hoort, beelden, vijvers, wegeltjes, bomen, struiken, brugjes, gebouwen… Je kan hier makkelijk verdwalen.

Sintra Quinta da Regaleira
Plantjes!

Sintra Quinta da Regaleira

Sintra Quinta da Regaleira

Sintra Quinta da Regaleira
Torentjes!

Sintra Quinta da Regaleira

Het indrukwekkendste, vond ik, waren de ondergrondse gangen. Zo was er de Poço Iniciático ofte de ‘initiatieput’…

Sintra Quinta da Regaleira

Sintra Quinta da Regaleira

Sintra Quinta da Regaleira

…en de Torre invertida, een soort ondergrondse toren à la een slakkenhuis. Geliefde fotolocaties voor toeristen, en daarop is de bouw indertijd duidelijk niet voorzien want het is moeilijk manoeuvreren in de nauwe ondergronsde gangetjes.

Sintra Quinta da Regaleira

Castelo dos Mouros

Om bij het ‘kasteel van de Moren’ te raken, kan je de bus nemen. Het probleem met die bussen is dat je niet altijd weet wanneer er eentje komt (misschien dat er meer rijden in het hoogseizoen), en dat het ook de wet van de sterkste is om erop te raken. Al bij al ging het er allemaal nog redelijk beschaafd aan toe, hoor, maar ik wil niet weten hoe ‘vlot’ dit in het hoogseizoen loopt.

Sintra Castelo dos Mouros

Het kasteel werd door de Moren gebouwd in de 9e-10e eeuw en na de verovering op Lissabon in de 12e eeuw al opgeknapt en uitgebreid. In de 19e eeuw volgde er nog een grootschalige renovatie, want het kasteel was inmiddels verlaten en door de grote aardbeving van 1755 waren zowel de fundamenten als de muren zwaar beschadigd geraakt. Eigenlijk is de burcht vandaag de dag één grote ruïne, op de muren na, maar dat maakt het net zo speciaal.

Sintra Castelo dos Mouros

Sintra Castelo dos Mouros

Sintra Castelo dos Mouros

Het coolste aan deze plek zijn dan ook de vierhonderdvijftig meter lange muren die over de heuvel golven en waar je overheen kan lopen. De uitzichten zijn magnifiek.

Sintra Castelo dos Mouros

Sintra Castelo dos Mouros

Sintra Castelo dos Mouros
Het sprookjeskasteel euhm Palácio da Pena op de andere heuvel.

De foto’s waar ik opsta, werden gemaakt door @GoAnnelies.

Meer lezen over onze citytrip naar Lissabon in april 2018?

 

 

5 gedachten over “Lissabon: een uitstapje naar Sintra, part 1, met Quinta da Regaleira en Castelo dos Mouros

  1. Tiens ik was in volle overtuiging dat ik als kind Sintra bezocht had, maar ik herken niets uit je post en ook niet als ik verder google.

    Ik herinner me nochtans goed een kasteel in Manuelstijl dat ik dus dacht in Sintra te leggen. Wat verder zoeken (want ik weet ook zeker dat we bezoek Fatima gecombineerd hebben met dat manuel kasteel), blijk ik dus in Tomar op bezoek geweest te zijn. Helemaal niet Sintra, maar ook UNESCO werelderfgoed en veel manuel frullekes. We hebben precies wel iets gemist in Sintra.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.