Azië·Nepal

ABC Trek dag 1: van Nayapul naar Tikedunga

Donderdag 18 oktober 2018, onze eerste dag op de trail. Eindelijk beginnen we aan ons groot avontuur…

Vertrek uit Pokhara

We lieten onze bagage achter in Hotel Peace Plaza. De hotels hier zijn daarop voorzien, want de meeste trekkers keren na hun tocht door de Himalayah naar Pokhara terug. Zo kan je alle overbodige, niet-wandel-kledingstukken achterlaten en enkel de essentials meenemen.
Daarom wemelen de straten ook van de trekkerswinkels, dus als je nog geen duffel, wandelbroek of muts had, was het nu wel het moment. Ook nog snel cash geld afhalen voor de komende twaalf dagen, want in de bergen is er natuurlijk geen bancontact. Of een bank.

Alleen de duffels mochten dus mee in het busje, want dat was hetgeen onze Sherpa’s zouden dragen. Zij stapten ook mee op, en daar gingen we dan: de bergen in. Een rit van twee uur over wegen vol putten en haarspeldbochten, door dorpjes en kuddes geiten. Onderweg hielden we even halt op een uitzichtpunt vanwaar we voor het eerst de zevenduizenders konden zien die ons op onze tocht zouden gaan vergezellen: Annapurna South, Hiunchuli en Machhapuchhre.

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul
Bergen en wolken. Die scherpe punt is de Machhapuchhre of ‘fish tail’.

Nayapul: where it all begins

Nayapul (1.030m) is het grote vertrekpunt van o.a. de Annapurna Base Camp Trek en de Poon Hill Trek. Er staan dan ook vele hutjes waar je nog iets te eten of te drinken kan kopen, en naar het toilet kan gaan. Mijn eerste kennismaking met een Franse wc: check. Tijd om ons in te smeren, terwijl onze dragers de duffels onder elkaar verdeelden en zochten naar manieren om ze zo efficiënt mogelijk op hun rug te binden. Het voelt een beetje raar om andere mensen zo voor u te laten werken, maar voor deze mensen is het hun enige bron van inkomen. Later tijdens de trip zou hulpgids Kisan nog vermelden dat ze schrik hadden van het doortrekken van de autoweg naar Uleri (en verder), waar men al mee bezig was, want dat zou een deel van hun werk afpakken omdat toeristen dan een stuk van de trail kunnen afsnijden met de auto in plaats van te voet te gaan.

En toen, toen was het tijd om te vertrekken. We liepen door het dorpje, staken een rivier over en kwamen op een jeep track, waar zelfs een bus ons nog voorbij stak. Tsss. Het waren de laatste motorische voertuigen die we zouden zien tot op dag 11 van onze tocht.

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

We klommen op ons gemak, moesten wennen aan de warmte en de beweging. In een bocht van de weg verkochten twee vrouwen allerlei drankjes en hier hielden we even pauze.

Nepal ABC trek Nayapul

Nog een eindje verder, in een klein gehuchtje, aten we onze lunch op het terras van het ‘Green Land Restaurant’. De menukaarten langs de trail zijn grotendeels hetzelfde: momo, noedels, dal bhat, fried rice,…. We zouden het allemaal door en door leren kennen.

Nepal ABC trek Nayapul
In de doos die Kisan op deze foto draagt, zaten granaatappels en appels. I’m not kidding. De eerste avonden op de trail sneden ze dit fruit voor ons als dessert. Echt, hoe lief is dat? ❤

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Typisch voor het Dashainfestival zijn de schommels die met bijvoorbeeld bamboestokken worden gebouwd langs de weg in de steden, of op weides in de dorpen. Hier zagen we hoe een paar jongens zonder enige beveiliging op de metershoge palen klommen om ze vast te maken.

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Tikedunga: overnachten in Chandra Guest House

Pas de laatste twintig minuten veranderde de weg in een pad of feitelijk vooral trappen tot aan Chandra Guest House in Tikedunga (1540m), een grote lodge waar verschillende groepen verbleven. De kamers waren erg spartaans ingericht, batterijen opladen moest in de gemeenschappelijke ruimte en de wc was helemaal aan het einde van de gang – groot was onze opluchting toen iemand van de groep zowaar een westerse wc vond! We kregen de warme douche niet aan de praat dus de toon was gezet voor de rest van onze twaalfdaagse. We aten met onze groep op een overdekt terras aan onze kamers: momo’s en rijstpap voor mij.

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

Nepal ABC trek Nayapul

We sloten de avond af met een danspasje, want voor een groep Duitsers was het hun laatste avond op de trail en dat moest gevierd; er werd een geluidsbox naar buiten gesleurd en er werden afwisselend Duitse en Nepalese hits gespeeld. Gezellige boel! Er was ook een groep met blinden die onder begeleiding de hele trail hadden afgelegd. Dat moet ongelooflijk zijn: zo afzien (want dat zou het worden), en dan nog niet eens kunnen genieten van het uitzicht? Ik heb geen idee hoe ze het ‘m geflikt hebben, maar eindeloos respect daarvoor.

Ook toen de muziek eindelijk werd uitgezet, ging het luide zingen nog een tijdje door. Uiteindelijk toch in slaap gesukkeld. Benieuwd naar wat de volgende dag ons brengen zou!

ABC Trek dag 1: praktische details

  • Afgelegde route: van Nayapul via Birethanti, Lamdawali en Sudame naar Tikedunga.
  • Afstand: 9,72km
  • Duur: 3u (excl. lunchpauze)
  • Hoogtemeters: 592m↑ 83m↓
  • Overnachting: Chandra Guest House
Screen Shot 2019-08-04 at 12.35.42
Bron: Endomondo Sports Tracker.

Meer lezen over onze reis naar Nepal in oktober 2018?

2 gedachten over “ABC Trek dag 1: van Nayapul naar Tikedunga

  1. Ik had Nepal met de Annapurna ooit hoog op mijn verlanglijstje staan, zo hoog zelfs dat er ooit al een reisgids voor kocht. Het is er niet van gekomen, misschien ooit nog wel eens, maar het hoeft voor mij niet meer zo per se. Al geloof ik wel dat het er heel erg mooi is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.