Europa·Sevilla·Spanje

Sevilla: bezoek aan het Real Alcázar

Op onze laatste dag in Sevilla hadden we pas ’s avonds onze vlucht naar huis, dus was er nog tijd te over voor de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: het Real Alcázar. Save the best for last en al, zo moet dat. We gingen aanschuiven, want er is een rij en op dat moment bedachten we dat we onze tickets misschien beter vooraf online hadden besteld. Beginnersfout! Maar het viel nog mee, ik denk dat het uiteindelijk een half uur heeft geduurd vooraleer we binnen waren. Een ticket kopen en een tijdsslot voor je bezoek reserveren kan hier.

Real Alcázar
De voorgevel van het Palacio del Rey don Pedro

Korte geschiedenis van het Real Alcázar

Reeds in de vroege Middeleeuwen werd begonnen aan het paleis zoals het vandaag de dag er nog staat. De Moorse invloeden zijn onmiskenbaar: het was kalief Abdurrahman III an-Nasir die in de 10e eeuw een nieuw paleis wou, en aldus geschiedde. In de eeuwen die er op volgden, veranderde het uitzicht van het paleis mee met de tijd: koningen voegden stukken toe, veranderden decoratie en indelingen… In de 13e eeuw werden de Moren verdreven door de Castilanen en we mogen van geluk spreken dat ze niet zoals elders alle Moorse invloeden wilden uitwissen, en besloten het paleis te behouden (mits heel wat aanpassingen), bovendien in die functie, waardoor het een belangrijke rol bleef spelen in het politieke leven en als koninklijk paleis z’n grandeur kon blijven delen met de wereld.

Real Alcázar
Detail van Moorse zuiltjes en frullekes.

Intussen bleven er veranderingen gebeuren aan het complex, de gebouwen en de tuinen want uiteraard moest het koninklijk paleis meegaan met de laatste architecturale mode. De drievoudige ramp in de 18e eeuw veroorzaakte ook aan het Alcázar schade, waardoor er veel renaissance-elementen terug te vinden zijn van de renovaties nadien. De combinatie met de Moorse bogen en zuiltjes en patroontjes gaat verrassend goed en de mengelmoes van maniërisme, gotiek, mudéjar en barok maakt dit paleis net zo speciaal.

Bezoek aan het Real Alcázar

Je stapt door de Puerta del León het complex binnen, en je mag er de hele tijd op kijken terwijl je aanschuift. Best indrukwekkend, en boven de poort zie je meteen waar de naam vandaan komt.

Real Alcázar

En dan he, dan moet je je vooral laten meeslepen. Je krijgt een plannetje, dat je min of meer kan volgen van zaal naar patio, van patio naar tuin, en de tuinen zijn groter dan het gebouwencomplex. Het is een sprookjeswereld, helaas met heel veel mensen erin want uiteraard ben je niet de enige toerist in het belangrijkste gebouw van de stad. Gelukkig gaan de meesten meteen door naar de Instagram-plaat(s)jes waardoor je, zeker aan het begin van de dag, op sommige plaatsen nog op je gemak op een bankje kan gaan zitten. De tuinen slaan veel mensen over, al begrijp ik niet waarom: het is er een oase van rust. En er zijn tegeltjes. Zoveel tegeltjes. Vergeet ook niet af en toe omhoog, naar de plafonds en de palmbomen te kijken.

Real Alcázar

Real Alcázar
Look up to the sky and see…

Puerta del Léon

Binnenkomen doe je dus door de Leeuwenpoort. Je steekt een eerste patio over en loopt onder een paar rondbogen naar de patio de la Monteria, waar de gevel van de Palacio del Rey Don Pedro meteen opvalt. Wij besloten op een min of meer logische wijze het grondplan te volgen en begonnen met een bezoek aan het gebouw aan onze linkerkant.

Real Alcázar

Palacio del Yeso

Sala de la Justicia

Dit zaaltje werd ingericht in de 14e eeuw door Alfonso XI als overwinningssymbool op de Moren. In het midden is er een klein fonteintje dat je naar de aangrenzende patio leidt. Ik kreeg het niet deftig op foto dus is er geen foto. Tja.

Patio del Yeso

Als eerste echte patio van het paleizencomplex was dit een lichte teleurstelling: we hadden er inmiddels zoveel en zoveel mooiere gezien, dat het moeilijk werd om dat te overtreffen. De patio vertoont Moorse invloeden en is daarmee één van de duidelijkste overblijfselen van het oorspronkelijke paleis uit de 12e eeuw.

Real Alcázar

Casa del Asistente

Terug op de Patio de la Monteria bevindt zich rechts van het Palacio del Rey don Pedro het Casa de la Contratación. Dat bleek het minst interessante gebouw, waarvan de zalen nog worden gebruikt voor officiële (politieke) aangelegenheden en waar een paar schilderijen hangen. De trap was wel heel mooi, en het plafond!

Real Alcázar

Real Alcázar

Van daaruit kan je doorsteken naar het Casa del Asistente, een huis dat in de 18e eeuw zou opgericht zijn voor de assistent van de burgemeester. Er zijn twee mooie patio’s, waarvan de ene met galerijen niet goed op mijn kodak paste en die ik dan zo maar liet.

Patio de Levies

Deze bescheiden patio bestaat uit een rechthoekige vijver en een kleine bogengalerij ofte loggia. De naam van deze patio verwijst naar de familie die de loggia maakte.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Van aan de Patio del Asistente kan je makkelijk naar buiten lopen en al een voorproefje nemen op de tuinen van het Alcazar, maar ik neem jullie eerst mee het belangrijkste gebouw in.

Palacio del Rey Don Pedro

Dit paleis is zonder meer het mooiste van het hele complex.

Real Alcázar

Het bestaat uit een aaneenschakeling van zalen, zuilen en gangen, alles heel open met elkaar verbonden. O, en tegeltjes! Zo is er de koninklijke slaapkamer met prachtige bogen en alkoven, die indertijd door gordijnen van elkaar werden gescheiden. Pedro I heeft zich hier geamuseerd met de inrichting, als ik dat zo mag geloven: hij was nogal een fan van de mudejarstijl.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Patio de las Doncellas

Eén van de mooiste patio’s die je tegenkomt, is die van de ‘Maagden’. De naam verwijst blijkbaar naar de legende dat de Moren elk jaar honderd maagden opeisten van de Iberische koningen. Blikvanger hier is de langwerpige vijver die erg fotogeniek is. Deze patio vormde het hart van het paleis ten tijde van Pedro I.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Salón de los Embajadores

En dan he, dan komt het absolute hoogtepunt van uw bezoek: de Game of Thrones zaal. Ik heb de serie nooit gezien, maar er intussen wel enkele boeken van gelezen, en ik begrijp volledig waarom ze oa deze locatie hebben gekozen om te filmen: het paleis past helemaal in de sfeer van de fictieve wereld die door R.R. Martin wordt geschapen. Het is dromerig, exotisch, en vooral heel erg druk want vol toeristen die proberen al dat moois op foto te krijgen – wat mij alvast nauwelijks is gelukt.

Het was eveneens Pedro I die deze zaal inrichtte en het is hier een ware mudejar-explosie: zuiltjes, geometrische patroontjes, tegeltjes… this one has it all. Het allermooiste vond ik het plafond van verguld hout: zoveel goud en zogezegd ondersteund door draken. Pedro I wilde met deze ruimte indruk maken op belangrijke gasten en ik vermoed dat dat hem wel is gelukt.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Palacio Gótico

Dit paleis grenst aan het vorige maar is compleet en totaal anders: dit ademt een typisch Spaanse sfeer uit, met warme gele en oranje kleuren, maar is tegelijk opgericht (door Alfonso X) in de gotische stijl die in de 13e eeuw aan zijn opgang begon. Je vindt er onder andere wandtapijten die tentoongesteld hangen aan de muren. Beneden kan je de Baños Doña María de Padilla gaan bekijken. María was de minnares van Pedro I en de ruimte zou naar haar genoemd zijn omdat ze hier dikwijls kwam badderen.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

De tuinen

De tuinen vormen eigenlijk het grootste onderdeel van het Real Alcázar. Je kan er heerlijk wandelen onder de bomen of even uitrusten op een bankje, weg van de toeristendrukte.

Jardin del Principe

Het eerste stuk van de tuinen van het Alcazar zijn nog recht en ingekapseld en een gezellig samenraapsel van muren en zuilen en fonteintjes en tegeltjes en zithoekjes. Het is er leuk poseren en genieten van de schaduw en de waterpartijen.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

De Estanque de Mercurio (ofte de vijver van Mercurius) met de hogergelegen Galería del Grutesco is een bezienswaardigheid op zich. De vijver werd vroeger gebruikt om het water te verzamelen dat door een aquaduct werd aangevoerd voor het hele paleis en zijn tuinen. Vanop de galerij heb je een mooi zicht op de tuinen.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar
Zicht op de Estanque de Mercurio.
Real Alcázar
Zicht op de Jardin del Labirinto.
Real Alcázar
Zicht op de Jardin de los Poetas.

Jardín Inglés

Een groot deel van de tuinen zijn volgens de Engelse stijl heraangelegd in de 20e eeuw onder het bewind van Alfonso XIII die immers met een Engelse trouwde. Dat wil zeggen zonder vast vierkant of rechthoekig patroon, eerder vloeiend en een combinatie van vijvertjes en fonteintjes hier en daar, met bomen en gras. Je vindt er ook een labyrint.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Jardín Marqués de la Vega Inclán

Ook dit stuk van de tuin werd begin 20e eeuw heraangelegd, maar dan volgens een strak patroon van twintig vierkanten met op elke hoek een klein fonteintje. Er staan verschillende bomen, zo ook palmbomen.

 

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar

Jardin de los Poetas

Hier wordt het middenstuk gevormd door een langwerpige vijver met beeldjes, zuiltjes en struiken.

Real Alcázar

De uitgang

Die is ook niet mis, want zuilen enzo. En daarna komt nog een laatste patio, Patio de Banderas, die publiekelijk toegankelijk is en van waar je een mooi zicht hebt op de Giralda.

Real Alcázar

Real Alcázar

Real Alcázar
Laatste blik op de Giralda… Going home!

De foto’s waar ik zelf op sta, werden gemaakt door GoAnnelies.

Meer lezen over onze citytrip naar Sevilla in november 2017?

7 gedachten over “Sevilla: bezoek aan het Real Alcázar

  1. Wow, al die namen van al die patio’s herinner ik me ook niet meer ze. Maar dit was toch wel een leuk paleis om in rond te slenteren, ondanks het vele volk. Het duikt trouwens heel vaak op in historische series, nu ik er ben geweest valt het heel erg op!

    1. Zottekes he, zoveel kamers en patio’s en stukjes en hoekjes. Heel blij dat we het gezien hebben en ooit als ik de Lotto win dan huur ik het hele ding af om voor mij alleen te hebben en eens deftige foto’s te maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.