Europa·Londen·Verenigd Koninkrijk

Londen: St. Paul’s Cathedral, langs de Thames en nóg vier kerken

Na een stevig ontbijt bij Pain Quotidien waren we klaar voor een nieuwe dag in Londen.

citytrip Londen

St. Bartholomew the Great

Dit kerkje stond als eerste op ons dagprogramma. Klein en onbeduidend in het drukke City of London als het lijkt, verwierf het heel wat bekendheid met de film Four Weddings and a Funeral, want dit is de kerk waar de vierde huwelijksplechtigheid werd gesloten. Daarna werd het nog meerdere keren als filmlocatie gebruikt. Het 12e-eeuwse kerkje is dan ook ongelooflijk schattig. De aangrenzende abdij werd in de 14e eeuw grotendeels vernietigd; enkel de koorgang is er nog en daar kan je feestjes houden, zo lijkt het.
Een toegangsticketje kost 5£; om foto’s te mogen nemen, betaal je nog 1,50£ bij (prijzen in 2019 volgens deze website).

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

Smithfield Market

De grootste vleesmarkt van Europa is al voor dag en dauw open: dat is dan ook het beste moment om deze plek te bezoeken. Wij waren er om kwart voor elf ’s morgens en hier en daar waren ze nog bezig met de opkuis (bloed enzo, jeweetwel). Wil je hier echt de boel in gang zien, dan kom je beter op een weekdag tegen 7am. En ze gaat al om 2am open… Dan weet ge dat. In de 10e eeuw al was hier een veemarkt met oa koeien, schapen en kippen, tegenwoordig ziet het er natuurlijk een pak moderner uit en vind je hier enkel nuja dood vlees. Het huidige gebouw werd in de 19e eeuw opgericht toen de markt met levend vee werd opgeschort omwille van hygiënische redenen.

citytrip Londen

citytrip Londen

Postman’s Park

Op naar Saint Paul’s Cathedral, wiens iconische koepel we al kunnen zien opduiken in de straat.

citytrip Londen

Maar we maken nog even een zijwaartse beweging tot in het kleine Postman’s Park, geprangd tussen enkele hogere gebouwen. Opmerkelijk tussen het vrolijke groen en bloemetjes enzo is de muur met herdenkingsplaten: hier worden de verhalen verteld van plaatselijke helden die andere mensen redden en zelf daarbij het leven lieten.

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

Christchurch Greyfriars Church Garden

Terwijl we wachtten aan een kruispunt om over te steken, maakte ik deze foto: hier stond een 13e eeuwse kerk die tijdens The Great Fire in 1666 werd verwoest, vervolgens opnieuw werd opgebouwd naar een ontwerp van Christopher Wren en tot slot werd platgebombardeerd tijdens WOII. Enkel de westelijke toren overleefde het. Nu hebben ze van de ruïne een tuin gemaakt. De houten constructies stellen de voormalige pilaren van de kerk voor.

citytrip Londen

St. Paul’s Cathedral

St. Paul’s Cathedral is een enorm indrukwekkende kerk, zowel langs buiten als vanbinnen.

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

Foto’s maken is (net als in Westminster Abbey) ten strengste verboden, en net als in Westminster Abbey maakte ik er een paar stiekem. #sorrynotsorry
We brandden een kaarsje en ontleenden een audiogids die ons door de hele kerk leidde. De kerk werd eind 17e eeuw gebouwd naar een ontwerp van Christopher Wren in de toen populaire barokstijl. Tot 1967 was de kerk het grootste gebouw van Londen, en verschillende beroemde personen zijn hier getrouwd (zoals Charles en Diana). Tijdens WOII werd de kerk geraakt door enkele bommen, maar zoals je kan zien is ze er gelukkig nog steeds.

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

De koepel van de kerk kan je bezoeken. Opgebouwd in twee verdiepingen, is de eerste klim al best pittig te noemen. Je komt op een soort richel uit – het is er breder dan het klinkt, met plek om te zitten en al – vlak onder de prachtig versierde koepel en met bovenzicht op de kerk onder je.

citytrip Londen

Van daaruit kan je verder tot op de galerij buiten, met zicht op Londen.

citytrip Londen

citytrip Londen

En van hieruit kan je nog verder, over een trap met gaten tot helemaal bovenaan. Mijn reisgezelschap voelde er echter weinig voor om op zo’n doorzichtige trap te staan aanschuiven (want het was er druk, en niet te vergeten warm want de eerste hittegolf van die vervloekte zomer). Dus hielden we het bij dit uitzicht.

St. Paul’s Chatedral praktisch: een online ticket kost 17£ en het is aan te raden dit vooraf te kopen om de wachtrij te omzeilen. (prijzen 2019) Meer praktische info vind je hier.

We kochten een voorverpakt lunchke bij de Marks & Spencer aan de kathedraal alvorens onze tocht verder te zetten.

Millennium Bridge

Mijn favoriete brug in Londen is de Millennium Bridge: gebouwd in 2000 voor – je raadt ’t al – het nieuwe millennium. Het is een moderne voetgangersbrug met langs de ene kant een prachtig zicht op St. Paul’s en aan het andere uiteinde de sombere schoorsteen van Tate Modern.

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen
© ons mama

citytrip Londen

Southwark Cathedral

Aan de overkant van het water kom je in een ander deel van Londen terecht: de huisjes en gebouwen hier zijn ouder. Hier woonden in de 17e eeuw acteurs, prostituees en arbeirders naast elkaar. Volg de Thames in oostelijke richting om bij de kathedraal uit te komen. De kerk is doorheen de eeuwen meerdere keren beschadigd door vuur en telkens opnieuw heropgebouwd of hersteld.

citytrip Londen

citytrip Londen

Net toen wij de kerk binnenstapten, was er een optreden bezig van het Canadese Edmonton Youth Choir op wereldtour. Heel mooi om te horen binnen het kader van die prachtige kerk.

citytrip Londen

citytrip Londen

Het belangrijkste in de hele kerk is zijn bewoner: Doorkins Magnificat die sinds 2008 de kathedraal zijn ‘thuis’ mag noemen. Als je geluk hebt, ligt de kat een dutje te doen in zijn nestje achterin de kerk.

citytrip Londen

citytrip Londen

The Monument to the Great Fire of London

We staken opnieuw de Thames over, recht naar de Dorische zuil die werd opgericht in de 17e eeuw na de grote brand in 1666 die op vijf dagen tijd grote delen van de stad in de as legde. De brand zou begonnen zijn in het huis van een bakker en verwoestte vervolgens meer dan 13.000 gebouwen, onder meer de oude St. Paul’s Cathedral. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt met zes genoteerde namen verrassend laag, maar dat komt waarschijnlijk doordat bijvoorbeeld arme mensen niet meetelden en dat vele lichamen cremeerden in het vuur en zodoende nooit werden teruggevonden.

citytrip Londen

St. Dunstan in the East Church Garden

Onze laatste stop van de dag was opnieuw een kerk, of alleszins wat ervan overgebleven is na de bombardementen van WOII. Na de oorlog werd besloten om de kerk niet herop te bouwen, maar om te vormen tot een park. Een kleine oase middenin de drukte van de City of London.

citytrip Londen

citytrip Londen

citytrip Londen

We namen aan halte Tower Hill de metro terug naar ons hotel.

citytrip Londen

Onze route van vandaag:

Bron: Google Maps.

Meer lezen over ons vrouwenuitstapje naar Londen in juli 2018:

5 gedachten over “Londen: St. Paul’s Cathedral, langs de Thames en nóg vier kerken

  1. Ik ga ook elke keer ik in Londen ben even naar de Millennium Bridge en Tate Modern. Zo zalig! En dan liefst van Tate Modern via The Globe naar de City Hall wandelen en de Tower Bridge. Maar voor die wandeling heb ik dan weer een halve dag nodig, dus het blijft meestal bij ; metro naar st. Paul ‘s, de brug , Tate modern, en weer terug 😄.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.