Berlijn·Duitsland·Europa

Berlijn: voormalige luchthaven Tempelhof, sneeuw en een monsterbrownie in de wijk Kreuzberg

Bezoek aan Tempelhof, de voormalige luchthaven van Berlijn

Tempelhof was de eerste luchthaven van Berlijn, maar heeft altijd een voornamelijk militaire functie gehad; pas na de val van de Muur vertrokken er ook commerciële vluchten. Van hieruit verzorgden de Amerikanen & co een luchtbrug met West-Berlijn om de mensen daar te bevoorraden toen de Sovjets er eind jaren ’40 niet beter op vonden dan alle wegen over land en water voor het Westen af te sluiten, en dat hebben ze toch bijna een jaar volgehouden.

Het gebouw zelf werd vanaf 1936 opgetrokken door de nazi’s en is zonder twijfel het mooiste luchthavengebouw ter wereld. (Ik bedoel: het contrast met Berlijn Tegel enkele dagen later was bijzonder pijnlijk.) Jammer genoeg – als ik deze woorden mag gebruiken in de context van alle miserie van Wereldoorlog II – moest de bouw worden gestaakt omdat, nu ja, de Duitsers de oorlog immers verloren en de megalomanistische plannen van Hitler daarbij werden opgeborgen.

Dankzij de strategische ligging en zo meer is het gebouw gespaard gebleven van bombardementen en maar goed ook want de geallieerden hebben de luchthaven na de oorlog nog goed kunnen gebruiken.
De luchthaven is effectief operationeel gebleven tot 2008, toen de landingsbanen toch echt te kort en te klein werden.

Wij volgden een tour die vertrekt in een kleine zijhall waar je nog even naar het toilet kan gaan of een snack uit de snoepautomaat kan halen. Het is niet erg goed aangegeven, dus hier is een foto:

De eerste stopplaats van gids Karl was een grote hangar waar hij ons meer over de geschiedenis van het gebouw vertelde. Buiten parkeerden de vliegtuigen om hun passagiers van boord te laten. De halve boog van het gebouw is alleszins zeer fotogeniek. In de kelder passeerden we de bagagebanden, uiteraard niet zo gesofisticeerd als nu.

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Het grootste pareltje van het hele gebouw is de vertrekhal met zijn prachtige art deco elementen. Deze zaal kan je afhuren voor evenementen. Boven zie je nog de oude bar en de mooie statige zuilengalerij.

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

De oude gebouwen worden volop gerenoveerd; delen zijn al in gebruik door bijvoorbeeld een dansschool of de politie. We mochten het dak op, maar het weer was te guur (wind & sneeuw) om lang te blijven staan kijken. Het uitzicht was alleszins weids en het zou zeer jammer zijn mocht dat ooit verdwijnen.

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Helemaal boven is een basketzaal van de Amerikanen vroeger, en we krijgen nog een laatste uiteenzetting over de toekomst van de luchthaven en het gigantische park errond dat immers dreigt ten prooi te vallen aan projectontwikkelaars. De gebouwen zullen steeds toegankelijker worden gemaakt voor bezoekers, en bovenop zal er een heus platform worden voorzien voor een nog beter zicht op Berlijn. De moeite waard om over enkele jaren terug te keren, dus.

Berlijn Tempelhof

Wandeling door Kreuzberg

De bedoeling was om daarna het Tempelhofer Feld te bezoeken, maar het slechte weer joeg ons de wijk Kreuzberg in waar we ’s middags al in de rapte een lunchke hadden gekocht in de overdekte markt.

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

We strandden in Barcomi’s Kaffeerösterei waar we ons konden verwarmen aan thee en een stuk appeltaart (voor het lief) en warme chocomelk en een Monster Brownie (voor mij) .

Berlijn Kreuzberg

Toen konden we er weer efkes tegen. Kreuzberg bestaat uit hele mooie gekleurde gevels van statige oude rijtjeshuizen. Verschillende culturen wonen hier samen, wat zorgt voor het levendige karakter van de wijk.

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

We liepen we over het kerkhof van de wijk – het had wel iets, met dat dunne laagje sneeuw erover – en door de invallende schemering naar ons eetadresje van die avond bij Spindler, waarover ik in deze blogpost al schreef.

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

Berlijn Kreuzberg

Het Tempelhofer Feld

De dag nadien was het ijskoud met een gure wind maar een staalblauwe hemel. Als laatste to do van die dag namen we de metro tot aan het Tempelhofer Feld. ’s Zomers moet het geweldig zijn om hier te komen chillen, ook al staan er niet veel bomen – duhuh, die zouden maar in de weg gestaan hebben voor de landende en opstijgende vliegtuigen hé. Ons vel werd er door de wind nét niet afgeschuurd op die grote open vlakte, dus na een fotoshoot op één van de landingsbanen maakten we dat we terug naar onze warme hotelkamer gingen. Over enkele jaren wordt de huidige bestemming van het park geherevalueerd, en hopelijk mag het dan blijven bestaan!

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Tempelhof praktisch

Het park is vrij te bezoeken, mits inachtname van de openingsuren. De luchthaven kan je enkel met een gids bezoeken. Er zijn Engelstalige rondleidingen die ongeveer twee uur duren. Een ticketje kost 15 euro en kan je best vooraf online bestellen.

Meer lezen over onze ijskoude citytrip naar Berlijn in maart 2018?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.