België·Europa·Namen·Wallonië

Bezoek aan Namen, historische stad aan de samenvloeiing van Samber en Maas

Begin juni 2019 gingen we een weekendje naar Wallonië met de schoonmoeder. Omwille van de harde wind bedachten we dat het waarschijnlijk niet aangewezen was om in een bos te gaan ronddabberen dus besloten we één wandeldagje in te ruilen voor een bezoek aan Namen, een stad waar ik nog nooit was geweest maar die een citadel en dus al minstens één bezienswaardigheid had (zo redeneerde ik).
Tot mijn verbazing telt de stad ongeveer evenveel inwoners als Leuven, maar het historische centrum is wel iets kleiner (of minder goed bewaard). Naast hoofdstad van de gelijknamige provincie is Namen de belangrijkste stad van het Waals Gewest waar hun parlement en regering enzo zetelt. (Voor het Vlaams Gewest is dat Brussel, wat best wel gek is want Brussel hoort niet eens bij het Vlaams Gewest. Ja kijk ik leer zelf ook nog altijd bij door mijn blogposts, zo blijkt.)

We arriveerden op de middag en parkeerden de auto in een parkeergarage. Van daaruit was het slechts een paar minuten wandelen, door de winkelstraatjes, naar het station waar ook het toerismekantoor is gevestigd. Gezien we slechts kort vooraf besloten hadden om Namen te bezoeken, had ik helemaal niks voorbereid. De vriendelijke dame achter de balie wist ons te vertellen dat we wel op de citadelheuvel konden, maar niet in de burcht: door een loopwedstrijd ofzo was een bezoek aan het complex (inclusief treintje enal, dus het leek wel leuk) vandaag helaas niet mogelijk.

Ook leuk: doorheen de stad vind je mooie street art.

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen
Er was een braderie vandaag, maar uiteraard stond die net op inpakken toen wij aankwamen. Zo gaat dat.

We vonden een Provençaals marktje waar we even over liepen maar tegen die tijd had ik gigantische honger en als ik honger heb ja dan moet ik eten. Ik had ontdekt dat er in Namen een vestiging is van de hamburgerketen Paul’s Boutique en die hebben een ruim aanbod aan veggieburgers en als er iets is wat ik graag eet (liever dan vroeger de vleesvariant trouwens) dan zijn het veggieburgers met frietjes en alles erop en eraan. Omdat het intussen 14u was, konden we enkel take out doen maar tussen twee buien door zetten we ons toch op hun terras. Voilà.

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

Daarna wandelden we de heuvel van de citadel op. Trappen en een mooi uitzicht en onderweg een bronzen reuzenschildpad, een kunstwerk van Jan Fabre dat uitkijkt over Namen en de Maas en de Samber en de heuvels rondom. Het is door dit uitzicht meteen duidelijk waarom deze plek zo belangrijk was in alle oorlogen die hier de voorbije eeuwen – al van in de tijd van de Romeinen – hebben gewoed.

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

Je kan dus netjes helemaal over de heuvel rond en langs de muren wandelen, tot op het hoogste punt waar ook de ingang is die vandaag echter gesloten was dus, op terug naar beneden.

Ik zou ik niet zijn als we niet ook minstens één kerk moesten bezoeken en mijn oog viel op Église Saint-Loup, een barokke kerk uit de 17e eeuw met een paar mooie details, houtsnijwerk en een opvallend geplaatst wijwatervat.

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

O en kijk, er was ook een kathedraal! Ja die moesten we natuurlijk even binnenwandelen, toch? Cathédrale Saint-Aubain de Namur, zo luidt de volledige naam van deze 18e eeuwse kerk maar eerlijk, dan vond ik het andere kerkje mooier.

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

We wandelden nog wat door de leuke straatjes (er was een plantjeswinkeltje, een verpakkingsvrije winkel, een theewinkel,…) en toen was het dringend tijd om wat te rusten en te drinken.

citytrip Namen

citytrip Namen

Het lief struikelde over een toffe plek, Vino Vino, dat (je raadt het al) een wijnbar was met een uitgebreid aanbod op fles en ook een mooie selectie wijnen op glas. Daar hoorde een portie kaas en vleesjes bij met brood, en ik ging naar huis met een fles rosé schuimwijn.

citytrip Namen

citytrip Namen

citytrip Namen

Namen heeft me verrast door een kleine, gezellige stad te zijn, met toffe winkels, bruisende terrasjes en een aantal mooie gebouwen en oude, mooi opgeknapte straatjes. Als we ooit nog eens in de buurt zijn, komen we terug om de citadel te bezoeken en bij de wijnbar een glaasje te gaan drinken, dat staat vast!

2 gedachten over “Bezoek aan Namen, historische stad aan de samenvloeiing van Samber en Maas

  1. Ik deed Namen ooit met het school en herinner me alleen nog dat ik toen la vie en rose heb zitten zingen met een random stranger. Jep, heel mijn jeugd was ik de meest extraverte introvert dus ik mocht dat soort zaken doen. Toch dringend eens werk maken van een toeristisch tripje naar Namen precies 😁

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.