Europa·Lissabon·Portugal

Lissabon: bezoek aan de oudste botanische tuin van Portugal en pastéis de nata eten in Belém

17 april 2018 was onze voorlaatste dag in Lissabon. We wilden nog het onderste uit de kan halen en namen dus de metro naar het westen van de stad. De zon scheen en het beloofde alweer een mooie, warme dag te worden!

Jardim Botânico d’Ajuda

We begonnen de dag een beetje uit de toeristische richting, in de wijk Ajudo, voor een bezoek aan het Jardim Botânico d’Ajuda. Want: tuinen en vijvertjes en bomen en zo, daar word ik blij van.

Bovenstaande foto’s: ©GoAnnelies

De botanische tuin bestaat al 250 jaar en is daarmee de oudste van heel Portugal. In 1768 werd hij aangelegd bij het later gebouwde paleis van Ajuda, bedoeld als zomerresidentie voor de koninklijke familie. Het paleis is nu een museum maar wordt nog gebruikt voor officiële aangelegenheden. Wij bezochten het niet, maar wandelden verder naar de tuin.

De tuinen waren bedoeld om planten uit alle kolonies van Portugal onder te brengen, op te kweken en te tonen aan bezoekers. Er zijn planten van over de hele wereld terug te vinden. Omdat het nogal uit de kering en bovendien bovenop een heuvel ligt, komen er weinig bezoekers. Heerlijk rustig was het hier! (De tuinmannen die druk bezig waren met snoeien en opkuisen, buiten beschouwing gelaten.) Een toegangsticketje kost slechts 2 euro, als ik het me goed herinner.

Er zijn ook witte pauwen, speciale beestjes. (Wat hebben die Portugezen toch met pauwen, I wonder?) De tuinen worden onderhouden door de landbouwschool van de stad, en is op die manier in de loop der jaren ook mooi gerestaureerd.

Op sommige sommige plekken heb je een schitterend uitzicht op de lager gelegen Taag en de Ponte 25 de Abril.

Jardim Botânico Tropical

Van aan de tuinen daalden we te voet af richting Belém, maar onderweg brachten we nog een bezoek aan een andere tuin, hoewel dat meer een park was dan een tuin, waar kinderen kunnen spelen op de graspleinen en er eendjes zwemmen in de beek. De tuinen werden begin 20e eeuw aangelegd, opnieuw om plantjes uit oude Portugese kolonies te gaan bestuderen.

De Noord-Amerikaanse palmbomenlaan was mooi, en er is een proper openbaar toilet (altijd handig), maar over het algemeen was het een teleurstelling na de schoonheid van de koninklijke botanische tuin van ’s morgens. Ik kan me voorstellen dat je hier wel fijn kan picknicken, als de gelegenheid zich voordoet. Er zijn soms ook tentoonstellingen over tropische streken, en er is een soort Chinese tuin aangelegd in het park, compleet met statige toegangspoort en schattige bruggetjes over allerlei beekjes.

Lunch in Belém

Niet veel verder kom je uit aan de Taag en in het toeristische hart van Belém, eens het dorpje waar Vasco da Gama in 1497 op wereldreis vertrok om Indië te ontdekken, maar nog belangrijker, de geboorteplaats van de pastéis de nata, het beroemde kaneeltaartje dat enkel hier volgens een geheim recept gemaakt mag worden. Dat verklaart meteen de lange wachtrijen voor de bakkertjes langs de hoofdstraat van wat eigenlijk een voorstad is van Lissabon.

We hadden intussen honger want het was middag, nog vroeg wel, waardoor we makkelijk een tafeltje vonden op een stoepterras van één van de vele restaurantjes langs de hoofdstraat. We kozen er op goed geluk iets uit, want alles is hier natuurlijk even toeristisch. We namen allerlei tapas van de kaart en aah, soms is het leven toch schoon he?

Pastéis de Belém

Niet verschieten, want de taartjes zijn verrassend klein. Wij kozen voor Fábrica dos Pastéis de Belém want daar zouden de beste te vinden zijn. Het ging snel vooruit want er is een goed systeem van bestellen, betalen en afhalen, en aten onze precieuze gebakjes op op het plein voor het Mosteiro, want dat was de volgende bezienswaardigheid van de dag. Maar da’s voor een volgende post! (Nee, geen foto van de pastéis. Gek he? Maar ze waren lekker, nog een beetje lauw, miljaar.)

2 gedachten over “Lissabon: bezoek aan de oudste botanische tuin van Portugal en pastéis de nata eten in Belém

  1. Hmmm Pasteis

    De tuinen heb ik nog nooit bezocht, maar het klooster aan Bélem herinner ik me wel nog van mijn vakantie als tiener.

    Zeg, ben ik de enige die zo dubieuze reclame boodschappen op jouw blog te zien krijgt over young single moms die veel geld kunnen verdienen?

    1. Euh, eik? Ik weet wel dat op de mobiele versie wordpress nogal durft spammen met reclame. Of dat gepersonaliseerd is, I don’t know 😀 De reden dat ik blogs meestal op desktop lees trouwens… Misschien moet ik toch terug naar een eigen domeinnaam overstappen, want mij stoort het dus ook als ik mobiel surf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.