Europa·Frankrijk·Normandië

Normandië: herdenkingsplaatsen

Normandië, zo’n afwisselende streek: uitgestrekte stranden, afbrokkelende kliffen, golvende velden, rivieren diep uitgesneden tussen steile rotsen, en tonnen bloederige oorlogsgeschiedenis.

Screen Shot 2015-07-21 at 20.02.42
Bron: Google Maps

Pointe du Hoc

DSC_0309Pointe du Hoc is een must see. Prachtig landschap, en indrukwekkende geschiedenis. Op deze rotspunt, levensgevaarlijke meters boven de zee, verdedigden de Duitse soldaten zich tegen de plotselinge en overweldigende aanval van de geallieerden. De Rangers moesten het, serieus onderbemand, tegen hen opnemen nadat ze de hachelijke klim vanuit de zee naar boven hadden ondernemen, maar slaagden er in stand te houden tot twee dagen later de versterkingen hen eindelijk konden bereiken.
DSC_0310 DSC_0312Nu is het een plaats van rust en stilte, waar je met moderne infoborden terug in de tijd wordt geleid en kennismaakt met enkele Rangers, dappere mannen die hier hun leven waagden en verloren. De diepe kraters van de bominslagen werden behouden (en helaas veelal doorgelopen door toeristen) en je kan er een volledig intacte bunker bezoeken. Van aan het monument heb je een adembenemend uitzicht op de invasiestranden en de steile kliffen.
DSC_0340 DSC_0319DSC_0321DSC_0324DSC_0326DSC_0327DSC_0332DSC_0338

Normandy American Cemetry

DSC_0370Deze plek lokt de toeristen met bussen ineens. Typisch Amerikaans is de halve-cirkelvormige zuilengalerij met in het midden een reusachtig standbeeld; bombastisch en het steekt keihard af tegen de simpele witte kruisjes, rijen en rijen van soldaten, maar ook vrouwen, die hun leven gaven in een land soms heel ver van huis.
Het zicht op de zee is magnifiek, al is dat maar een schrale troost voor de slachtoffers natuurlijk.
DSC_0359DSC_0364DSC_0365DSC_0367

DSC_0396DSC_0392DSC_0379Duits militair kerkhof La Cambe

DSC_0472Misschien lag het aan de druilerige ochtend, maar het Duits kerkhof vormde een enorm contrast met het Amerikaanse: somber, triest, een beetje vergeten (want duidelijk minder bezoekers). Minder tralala, meer ingetogen. En extra: soldaten die op hun knieën met tandenborstels en ander schuurgerief de grafstenen proper maakten.
Een plek om heel, heel stil van te worden.
DSC_0458DSC_0461DSC_0465DSC_0466DSC_0469DSC_0475DSC_0482Alledrie deze plekken zijn zwaarbeladen met de verwoestende gebeurtenissen van WO II, en daarom is het niet aan te raden om ze op één en dezelfde dag te bezoeken. Neem er je tijd voor… wandel er rond, lees de infoborden, de namen op de graven, en probeer je de chaos voor te stellen, het leed, de opoffering.

 

Advertenties

2 gedachten over “Normandië: herdenkingsplaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.